Byudvikling

Så er Svendborg Teater Folkekor etableret

30. maj 2019

 

AF RUDI RUSFORT KRAGH, FMD. BY OG LAND- SYDFYN

 

Svendborg er kendt for sit meget aktive kulturelle undergrundsmiljø. Byen har mange musikscener og tillige mange kor. I dette forår er endnu et nyt kor opstået. Svendborg Teater Folkekor. Det er to stilarter der smelter sammen, hvor skuespillere og korsang optræder i forening. Hvor skuespilleren kan træde ud af sin individuelle rolle og ind i fællesskabet i koret.

Blandingen af skuespillerkunst og korsang bliver præsenteret til efteråret på Svendborg Teater. Her opføres forestillingen ”Da Svendborg Blev Moderne”. Et kor på ca. 35 personer vil danne ramme og kommentere det som skuespillerne fremfører på scenen. Koret vil nogle gange gå i opløsning. Være sprængt og skuespillerne vil indtage scenen. Til andre tider vil koret være i overtal og dominere scenerummet.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Fra asparges og kartofler til spirende kulturkaj

10. maj 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Engang var det bare en sandbanke ud for kysten ved skibsholmen for enden af Brogade, som blev oversvømmet ved højvande, og derfor ikke rigtig kunne bruges til noget som helst.
Dengang kaldte de den Koholmen.

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Nogen kalder Frederiksø for byens pulserende lunger og måske der er noget om snakken. I hvert fald viser en ny undersøgelse, som 1000 svendborgensere har deltaget i, at 9 ud af 10 ser meget positivt på øens nye udvikling. For selvom Frederiksø er synonymt med værftshistorie, så foregår der en mangfoldighed af kulturelle aktiviteter på Kulturkajen, som ikke umiddelbart har nogen maritim forankring. Og så alligevel.

 

22 kulturaktører
Historien om Frederiksø er næsten et H.C. Andersen eventyr. Engang var øen blot en sandbanke som langsomt voksede op af skibsballast, og blev grobund for asparges og kartofter. Senere byggede man skibe som besejlede verdenshavene, og nu er kulturen så rykket ind og lever i et snævert parforhold med øens skibsbyggere.
Der er i dag tre muligheder når man besøger Frederiksø:

Går man til venstre ind i den gamle administrationsbygning, så finder man kommunens Kultur- og Erhvervs forvaltning, samt en håndfuld virksomheder, der har lejet sig ind i bygningens kontorer. Går man ligeud gennem porten er det fordi man har et ærinde i den del af øen som er forbeholdt industri, og går man til højre får man en på opleveren. Vi går til højre.
Kulturkajen, som den er døbt, er blevet base for ikke mindre end 22 kulturaktører, som har indrettet sig i værftet gamle bygninger og på kajen. Det er et eksperiment som byrådet har lagt ud i en forsøgsperiode på fem år, for at se, om der er grobund for fortsat at arbejde i retning af, om industri og kultur kan fungere sammen side om side. Forsøgsperioden udløber i 2020, men noget tyder på, at der er politisk vilje til at fortsætte den positive udviklingsretning.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

BaggårdTeatret som kulturdynamo på Frederiksø

10. maj 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Måske det har ligget i kortene siden BaggårdTeatret i efteråret 2013 indtog den gamle værftshal på Frederiksø med forestillingen “Svendborg Mit Liv”, som blev skabt på grundlag af svendborgensernes egne fortællinger om byen, at rammerne er noget nær perfekt for placering af et helt nyt og tidssvarende teater på den gamle værftø.
Siden 1976 har BaggårdTeatret holdt til i Rottefælden og delt lokaler og teaterfaciliteter med Sommerrevyen. I mere end 40 år har teatret bevæget, begejstret og betaget os med kunstneriske tiltag og forførende forestillinger, som ikke blot har sat sine kulørte aftryk lokalt men også ude i den store verden. Vi husker den anmelderroste forestilling 839 DAGE, som er baseret på historien om Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez, der blev holdt som gidsler af somaliske pirater, og som ved verdenspremieren i 2014 høstede stor mediebevågenhed.
Bertolt Brechts ’Svendborgdigte’ blev dramatiseres for første gang nogensinde på BaggårdTeatret og blev nomineret til en Reumert. I 2015 hyldede BaggårdTeatret sammen med Mungo Park Kolding og Odense Teater den verdensberømte fynske komponist Carl Nielsens 150 års fødselsdag med teaterkoncerten CARL opført på Bramstrup Gods, ogsidste år var det forfatteren Tom Kristensens liv på Thurø, som i jagten på store sydfynske fortællingerblevomsat til scenesprog af BaggårdTeatret

– Vi griber fat i de sydfynske fortællinger, og giver os selv det benspænd, at forestillingerne skal have national og gerne international relevans, siger Jakob Bjerregaard Engmann som har været teaterchef for BaggårdTeatret siden 2012.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Det ny SIMAC bringer Svendborg Havn ind i fremtiden

27. februar 2019

Sådan kommer Det ny Simac til at se ud.
(Illustration: C.F. Møller Architects)

Se flere illustrationer her

Læs mere og download projektbeskrivelse her

 

Vinderen af arkitektkonkurrencen af det nye SIMAC på Svendborg Havn blev i dag præsenteret. 12.500 kvadratmeter i fire etager – 18 meter i højden – forventes stå færdigt i 2022. Det blev C.F. Møller og EFFEKT som vandt arkitektkonkurrencen om Det ny SIMAC.

 

Det ny SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) bliver fremtidens maritime uddannelsesinstitution på havnen i Svendborg. Det åbne, fleksible og moderne læringshus er tegnet af C.F. Møller Architects og EFFEKT. I 2022 vil de nye bygninger stå klar til at uddanne fremtidens ledere til Det Blå Danmark og en række andre, innovative erhverv. Ud over Det ny SIMAC har vinderholdet også udarbejdet en helhedsplan for, hvordan en ny bydel på Nordre Kaj – med boliger og erhverv – kan tage form. Inklusive et konkret forslag til en genåbning af Kobberbækken, hvilket både giver nye, bynære grønne områder og sikrer denne del af Svendborg mod fremtidens ekstreme nedbør.

Arkitektkonkurrencen er gennemført af SMUC Fonden (Fonden Svendborg Maritime Uddannelses- center), der er stiftet med henblik på at eje, udvikle og bygge det ny SIMAC samt drive grund og bygninger i samarbejde med SIMAC. Projektet er blandt andet muliggjort takket være en betydelig donation på 100 millioner kroner fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Vinderprojektet for Det ny SIMAC signalerer åbenhed, fleksibilitet og højt til loftet.
Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Fra trafikrum til byrum

26. februar 2019

ANNONCE

 

Lige nu er det trafikken, der er øverst i hierarkiet på Klosterplads og i Frederiksgade, og fodgængere og cyklister har trange vilkår. Dét hierarki bliver vendt på hovedet, når en ambitiøs plan for omdannelsen af Klosterplads og Frederiksgade bliver realiseret i løbet af 2020.

 

Hvem beslutter hvad? Hvad er det, der skal ske? Hvornår sker der noget? Få svarene lige her!

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Kultur skaber liv på Frederiksø

13. februar 2019


Download evalueringsrapport

 

Frederiksø er med sin blanding af maritime erhverv og kulturelle eksperimenter populær blandt svendborgenserne og byens gæster. Det viser en ny evaluering af de seneste års liv på Frederiksø. Mere end 1000 borgere har givet deres mening om Frederiksø til kende og tilfredsheden er stor. 9 ud af 10 siger, at det er vigtigt, at der fortsat er et sted som Frederiksø Kunst og Kultur. Det er det navn som en lang række aktiviteter indenfor kunst, kunsthåndværk, musik og kulturelt og socialt fællesskab har samlet sig under på Frederiksø.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Kulturmiljøerne – en vigtig brik i byens udvikling

6. august 2018

Borgmester Bo Hansen og formand for By og Land- Sydfyn, Rudi Rusfort Kragh, deler den betragtning, at kulturmiljøerne fortæller vores historie, og derfor fortjener særlig opmærksomhed.
(Foto: mitsvendborg.dk) 

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Kulturmiljø. Ordet alene klinger behageligt i vores ører, og fortæller os, at her er noget ganske særligt, som vi skal passe rigtig godt på.
Kort fortalt er et kulturmiljø et geografisk afgrænset område, der i sin fremtræden afspejler væsentlige træk af den samfundsmæssige udvikling. Det er kommunerne, som udpeger kulturmiljøer, og området er indskrevet i Planloven og i Kommuneplanen for Svendborg Kommune.

Bor du i Troense, Lundeborg, Stenstrup eller Landet på Tåsinge bor du sandsynligvis i et kulturmiljø. Udover de nævnte områder er der 33 andre områder i Svendborg Kommune som Byrådet har udpeget som kulturmiljøer. 

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Nye byrum på vandkanten

28. juni 2018


Download vinderforslaget i projektforslaget Den Blå Kant

 

Vinderen af arkitektkonkurrencen for Den Blå Kant er nu fundet. Vinderforslaget formår at skabe sammenhæng langs Svendborg Havn, med byrum af høj kvalitet, og samtidig klimasikre havnen og den omkringliggende by mod højvande og kraftig regn.

 

Vinderforslaget ”100 % Svendborg” viser en god forståelse af de kvaliteter, der allerede findes på havnen i dag. Havnens kvaliteter bliver styrket af en sammenhængende stiforbindelse for gående og cyklister. – En sti, der binder havnen sammen fra Christiansmindestien til Den Runde Lystbådehavn. Undervejs passerer man byrum for ophold og aktiviteter. Blandt de mange nye byrum er et havnebad, der integreres i kajen på Frederiksø og en ny havnepark ved Toldboden med skaterbane, legeplads og ophold, samt en ny pumpestation i Havneparken, med fitness og leg på taget.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Prøveparken genindviet efter ombygning og renovering

20. juni 2018

 

– Prøveparken ved Toldboden på Svendborg Havn har været en succés. Siden 2015 har den været samlingssted for byens skatere og plads til leg og ophold for børn, voksne og byens gæster. Prøveparken blev anlagt som en midlertidig løsning, mens vi venter på en Havnepark på stedet. Men det midlertidige blev slidt og derfor har der været behov for reparationer og fornyelse af både legeplads og skateelementer, siger Flemming Madsen, formand for Udvalget for Teknik- og Erhvervsudvalget.

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Bliv klædt på til fremtidens butiksliv

12. juni 2018

 

Har du en detailforretning, en restaurant eller en anden form for butik i gadeplan, og har du en ambition om at være godt rustet til fremtiden og skabe vækst i din forretning, så er der gode nyheder at hente. Et nyt erhvervsinitiativ på hele Sydfyn sætter nemlig fokus på at styrke erhvervslivets muligheder for handel i gadeplan.
De fire kommuner; Langeland, Ærø, Faaborg-Midtfyn og Svendborg, har sammen søgt og fået midler fra Syddansk Vækstforum og EU’s Socialfond til projektet ’Styrket Erhverv i Gadeplan’, som handler om at skabe vækst i erhvervslivet i gadeplan over hele Sydfyn. Herudover er de lokale erhvervsforeninger, Dansk Erhverv og Cittaslow er aktive medskabende i indsatsen.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Lokale annoncer


Køb billet til teaterforestillingen
den 28. og 29. sept. her

NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php