Cittaslow debatforum

Den lille stærke snegl

23. oktober 2019


Download mitsvendborg.dk – MAGASIN nov.2019

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
Redaktør mitsvendborg.dk

 

Cittaslow. Hvad handler det om det her med at ’skynde sig langsomt’. Som om det ikke går langsomt nok i forvejen – og vi skal jo huske at skynde os, så vi ikke risikerer at komme for sent til verdens ende.

Cittaslow. Vi ser det det efterhånden alle steder. Butikker og virksomheder bliver ligefrem Cittaslow-certificeret, og med det følger også muligheden for at bruge den lille stærke snegl i sin markedsføring, som er så stærk, at den bærer hele sin by på ryggen.

Cittaslow handler kort fortalt om ’det gode liv’, og om at tage sig ordentlig tid til at udføre sit arbejde med omhu, udsyn og omtanke. At give sig tid til at tænke sig om, og at støtte de lokale produkter – lige fra fødevarer til vores lokale butikker og virksomheder, vores børns hverdag i daginstitutionen, til vores uerstattelige kulturmiljøer og til hvordan vi udvikler vores by ind i fremtiden.

Vores lille stærke snegl bør være med borgmesteren på arbejde hver eneste dag, og hviske ham i øret, når noget er på vej i den gale retning. Som for eksempel når Google-bussen kommer til Svendborg og smider om sig med gratis herligheder til erhvervslivet, uden i øvrigt at have nogen som helst anden interesse i byens butikker og handelsliv – udover at have sin snabel dybt nede i vores pengepung.

Men Svendborg er smartere og har så meget mere at byde på, som hverken Google, Facebook eller andre overflødigheder tilnærmelsesvis kan lægge arm med.

Tænk, om Svendborg var en kedelig provinsby ligesom så mange andre, hvor man kunne gå fra den ene kønsløse kædebutik til den anden for at opleve præcis det samme som i hvilken som helst anden kedelig provinsby. Eller hvis man udelukkende kunne gøre sine indkøb til middagsbordet og madpakken i supermarkederne, hvor jordbærrene i november kommer fra Israel og det udskældte oksekød kommer fra New Zealand. Cittaslow er nemlig også bæredygtighed og at tage ansvar for vores fælles ressourcer.

Svendborg har været en del af det internationale netværk af Cittaslowbyer siden marts 2008, men de af os som kender det ægte Svendborg, ved, at vi har rødder dybt forankret i det tankesæt som Cittaslow bygger på, mange flere år tilbage end de 20 år Cittaslow har eksisteret.Kommentarer: Ingen kommentarer endnu

Cittaslow – Mit Gode Liv i Svendborg

9. august 2018

 

”At rejse, er at leve”, sagde H.C. Andersen

 

AF MARGIT LOLK, medlem af Cittaslowrådet i Svendborg

 

At rejse har været en stor del af mit liv, bl.a. som gymnastikinstruktør, sammen med mine juniorgymnaster, eller som sundhedsformidler og rejseleder hos Helserejser med rejser i Europa og Østen, eller i dag, hvor jeg arrangerer ”Minikrydstogter i Det Sydfynske Øhav” for busselskaber, men de mest betydningsfulde ”rejser” har jeg dog foretaget i Svendborg, på Tåsinge og på Drejø – hvorfra min verden er gået i 75 år.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Cittaslow – kompasnålen for Svendborgs udvikling

10. juni 2018

En sejltur med Fylla er en af de arrangementer man kan opleve i forbindelse med at Svendborg Kommune har været en Cittaslow i 10 år.

 

AF SØS GRÜTZMEIER, Cittaslowrådet Svendborg

 

Kan man sige ’nej’ til gæstfrihed, bykvalitet, byplanlægning, lokale produkter eller miljø – nej vel? Så kan man heller ikke sige ’nej’ til Cittaslow.

Cittaslow er det kompas, der sætter fokus og retning på, hvor vi skal hen i Svendborg.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Hele Norden er Cittaslow

5. juni 2017

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Vi tænker forskelligt, når vi tænker Cittaslow. Det gode liv behøver ikke have samme betydning, om du bor i Island eller på Sydfyn

 
AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Finland skulle efter sigende have verdens bedste demokrati og et af de bedst fungerende uddannelsessystemer i Europa. Befolkningstallet er ca. 5,5 mio., og så skulle det være et af de allerbedste lande i verden at leve i. 

Kristinestad ligger i den vestlige del af Finland ud til Den Botniske Bugt. Den har 7660 indbyggere, er fra 1649 og er en af Skandinaviens bedst bevarede byer med træhuse. Og så er Kristinestad Finlands første Cittaslow-by.
Jeg er i Kristinestad til det nordiske Cittaslow-årsmøde, hvor deltagere fra byer i de fem nordiske lande, Sverige, Norge, Island, Finland og Danmark, mødes og udveksler erfaringer i, hvordan Cittaslow-begrebet foldes ud og bruges i praksis.

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Skal du med til italiensk vejfest?

18. september 2016

Stemningsbillede fra sidste års Cittaslow-dag, som blev holdt i Ribers Gård i Møllergade.
(Foto: Mads Claus Rasmussen)

 

… og bruge et par timer på kvalitet og fordybelse …

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Lørdag den 24. september bliver Fruestræde i Svendborg midtby omdannet til ægte italiensk baggårdsstemning. Det er fordi, det er international Cittaslow-dag, og for de, som endnu ikke ved det, så er Svendborg Kommune med i selskabet i det internationale netværk af Cittaslow-byer. Dem er der godt og vel 150 af i hele verden. Heraf ligger de ni i Norden, og i Danmark er der to byer: Mariager Fjord Kommune og Svendborg Kommune.

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Kan 18 timers hektisk arbejde være Cittaslow?

9. april 2015

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF MAJA ROSENDAL AVNBØG

 

Bondegårdsferie!
Ordet springer hen over bordet, da jeg spørger, hvad Hellevgårds nyeste påfund er.
– Vi flytter simpelthen den røde bjælkehytte, vi har haft julestue i, og så laver vi bondegårds-ferie med plads til 4 personer.
På matriklen har Brian og Mette Dieckmann i forvejen et shelter, som de har haft god efterspørgsel på. Derfor måtte næste skridt være en ferieform i landlige omgivelser – blandt grise og æsler, jordbær og kartofler.
– Her kan gæster rigtigt opleve, hvad det vil sige at være på landet, griner Mette, mens vi sidder ved familiens lange spisebord, der præger det lille køkken.
Mette har god tid. Det er Hellevgårds stille periode, som hun kalder det. Der er tid til at trække vejret i den landlige luft.

Læs mereKommentarer: 1 kommentar

Det er min egen boble

14. februar 2015

(Foto: Mads Claus Rasmussen)

 

AF MAJA ROSENDAL AVNBØG

 

Hvis du er bare en smule nostalgisk anlagt, vil du føle dig hjemme i Fru Wøldikes Kjolesalon. Overalt hænger gamle billeder og butiksskilte. Mannequindukker med prikkede kjoler og små tasker står i udstillingsvinduet. Kaffekopper, hårtørrerhjelme og bedagede spejle. Selv muzakken og tapetet er fra ”dengang i 50’erne”, hvor en kvinde var en kvinde og gik i kjole.

– Kjolen er et statement. Det er dejligt, at man nu tør gå tilbage og være feminin, siger Mette Line Wøldike Kristensen, der er kvinden bag Fru Wøldikes Kjolesalon i østre bydel.
Mette Line har altid været vild med at sy. Som barn syede hun Barbiedukkekjoler, som hendes egne børn nu har fornøjelse af.

Læs mereKommentarer: 1 kommentar

I Østerdalen kom en snegl…

30. november 2014

(Foto: fagfotografen.dk)

 

AF CITTASLOWRÅDET, Svendborg

 

I Østerdalen kom en snegl, vi troede at det var en fejl, men den skal vise vejen til, hvad Østerdalen gerne vil…

 

Sådan starter den Cittaslow-sang, børneområde Østerdalen synger hver fredag, ved særlige lejligheder, og når hele Østerdalen er samlet. Østerdalen består af seks børnehuse (Skårup Børnehus, Bakkehuset, Eventyrhuset, Hesselager Børnehus, Gudme Børnehave og Oure Børnehus), som alle blev Cittaslow-certificeret i oktober 2011. Cittaslow i Østerdalen sætter retning for og fokus på det gode liv for børn og voksne.

 

Naturen
Natur og udeliv fylder i hverdagen. De seks børnehuse har i dag Det Grønne Flag. Mange af de aktiviteter, der skal til for at få det Grønne Flag, er implementeret som en naturlig del af årets gang.  F.eks. deltager alle i årlige affaldsindsamlinger i nærområdet og ved skov og strand. Der sorteres affald og komposteres. Børnene lærer om naturens gang og om betydningen af at passe på naturen. I løbet af året er der temaer som ”Find foråret”, ”Spis naturen”, ”Mad på bål” m.m. I september holdes det årlige høsttema, hvor der bl.a. syltes og laves friskpresset æblesaft. Ugerne afsluttes med en stor høstfest.

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Nu sneglen med hus på ryg vil vandre

24. august 2014

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CITTASLOWRÅDET, Svendborg

Så er den der igen – den internationale Cittaslowdag, hvor Cittaslowaktiviteter skal vise sig i Svendborg og det sydfynske.

Hvordan viser man, at en by er Cittaslow? Et begreb, der har en snegl som logo? Et dyr, der i Italien er lig med god mad, og som italienerne spiser med glæde, mens vi herhjemme nærer knap så varme følelser over for sneglen. Et begreb, hvor ordet ’slow’ indgår, som i Italien forbindes med livskvalitet, mens vi herhjemme forbinder ’slow’ med langsommelighed.

At Svendborg er Cittaslow, betyder dog ikke, at vi er langsomme – tværtimod. Det betyder, at vi vil kvalitet, og kvalitet tager tid! Cittaslow betyder respekt for borgernes sundhed og produktion af f.eks. god mad. Det betyder fascinerende kunsthåndværk og godt håndværk. Det betyder også, at torve, teatre, butikker, caféer, restauranter skal ånde af liv. Det betyder uspolerede landskaber, respekt for traditioner og glæden over en rolig tilværelse – og pyha!

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Kulinarisk Fødevaremarked gjorde det igen

29. juni 2014

(Foto: mitsvendborg.dk)

Se alle billederne

 

Svendborg midtby viste igen sine udfoldelsesmuligheder, da Kulinarisk Fødevaremarked for 14.gang løb af stabelen her i week-enden

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Vejrguderne holdt sig nogenlunde i skindet, og lod regnsluserne være lukkede her i week-enden over Svendborg. Og heldigvis for det. For det gjorde måske, at godt 1000 mennesker flere end sidste år valgte at besøge Kulinarisk Fødevaremarked i Svendborg midtby lørdag og søndag. Mere end 16.000 var gennem billetlugerne, lyder vurderingen fra Kulinarisk Sydfyns leder Mikael Hansen.
Det er 14.år at Kulinarisk Sydfyn arrangerer det store fødevaremarked i Svendborg, og fjerde gang at det foregår i Svendborg midtby. Og selvom Torvet i år ikke kunne benyttes til boder, så tegner der sig et tydeligt billede af, at Svendborgs bymidte kan rumme sådanne større arrangementer – også uden at give store trafikale parkeringsproblemer.

 

Minister, ost og grill
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) skød det hele i gang og åbnede lørdag formiddag Rådhusgården, Centrumpladsen, Krøyers Have, Ramsherred og Teatergade for to dage med fødevaremarked i Svendborg, hvor 123 boder, hvoraf de 62 var lokale producenter fra Fyn, præsenterede et bredt kulinarisk udvalg at diverse lækkerier.

Både DM i Grill og Nordisk Ostefestival var igen i år at finde på fødevaremarkedet.  Centrumpladsen udgjorde rammerne for det officielle Danmarksmesterskab i Grill med både en fag-jury og en folk-jury.
Nordisk Ostefestival var i år med blandt andre kokkene Søren Gericke og Claus Holm som dommere. 
Her blev de nordiske oste sat i højsædet, og den bedste ost opstillet i  konkurrencen. 

 

Læs også: Kræs for sanserneKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php