Fokus

Historien om Esther Fredholms kaffemølle

22. marts 2017


(Foto: Taasinge Museum)

 

Når Taasinge Museum besøges af gæster, træder de først ind i museumsbutikken. Her bliver de modtaget af Esther Fredholms gamle købmandsbutik.

 

AF ALICE HØLTZEL, Taasinge Museum

 

Butikken, som har over 100 år på bagen, lå oprindeligt på toppen af Bregninge Bakke, højt beliggende og med øens smukkeste udsigt mod vest – lige over for de fredede bakker. Den stod Esthers hjerte næsten lige så nær som broderen Povls museum lige nedenfor kirken.
Esther Fredholm overtog sin elskede butik i 1917 efter sin far og drev den med godt humør og en kvik bemærkning til kunderne. Som Danmarks ældste købmand lukkede hun først sin forretning i en alder af 95 år, da havde hun stået bag disken i omkring 80 år.

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Elever arbejder med grænser

22. marts 2017


 

7.klasses elever fra Tåsingeskolen arbejdede i uge 6 med at finde grænser, forstå grænser og flytte grænser. 

 

AF IBEN MØLLER, lærer på 7.årgang på Tåsingeskolen

 

Hvad er grænser? Det er et simpelt spørgsmål, der er vanskeligt at besvare. Geografiske grænser er håndgribelige, hvorimod etiske grænser kan være mere abstrakte. Det er til enhver tid vigtigt at tale om, hvor grænsen går for, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert – og der er mange perspektiver på begrebet grænser. 

Grænser var netop det tema, 7. årgang på Tåsingeskolen beskæftigede sig med hele uge 6., hvor de havde faguge. Ugen bød på anderledes undervisning, og målet var at styrke elevernes erkendelse af egne grænser og forståelse for andres – både i den virkelige verden og i online-verdenen. 

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Et minde fra værftets storhedstid

21. marts 2017

I 1987 fik Svendborg Værft sin største ordre nogensinde; bygningen af fire inspektionsskibe til Søværnet. Under bygningen af skibene, oplevede værftet en storhedstid med op til 700 ansatte. Det sidste Thetis-skib blev bygget i 1992. Svendborg Værft lukkede i 2001, men inspektionsskibene sejler stadig.

 

Svendborg Museum har netop modtaget en mandsstor Thetis-motormodel fra Søværnet. Motormodellen blev bygget på Svendborg Værft og viser de motorer, der blev installeret i Thetis-skibene. Modellen blev brugt til at beregne og vise, hvordan værftsmedarbejderne skulle bygge motoren.

 

I samarbejde med Galleri Underwaerk udstilles den nyerhvervede model sammen med effekter fra bygningen af Thetis-skibene og en lyd- og lysinstallation skabt til lejligheden af Underwaerks ejer Christian Noah Møller.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

10 år med sundhed i Gymnastikhuset ved Vornæs Skoven

20. marts 2017


(Foto: Jonas Westling)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Tror man kun halvt på sin idé, så kan man være sikker på, at det også kun lykkedes halvt.

Det har været Bodil Brems livsfilosofi i alt den tid hun har stået ved rorpinden hos Gymnastikhuset på Vornæs Skovvej 14 på Tåsinge. Det har hun gjort nu i 10 år. Ved årsskiftet kunne Gymnastikhuset nemlig fejre 10 års fødselsdag.

 

Et hus i fremdrift
Bodil Brems har altid haft fysisk bevægelse i blodet. Hun er både gymnast og instruktør, så det var ikke hentet helt ude i den blå luft, da ideen til Gymnastikhuset blev født. I dag er det en veletableret privat virksomhed uden nogen form for offentligt tilskud.
– Tænk, dengang var vi kun to, og i dag er vi over 27 mennesker som har fast tilknytning til huset, fortæller Bodil Brems.
I dag er også ægtemanden Anders Hulgaard blevet fastansat i Gymnastikhuset. Og det er bestemt ikke nogen dårlig idé. Det er nemlig ham der er arkitekten, som har tegnet huset, så han kender alt til teknikken, der skal til, for at få det hele til at fungere.
– Anders der står for økonomi og teknik, og det har han gjort full-time siden han stoppede som partner hos C&W Arkitekter i Svendborg, forklarer Bodil Brems.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Ny hjemmeside for Christiansmøllen

18. marts 2017

 

Følg med i restaureringen af Christiansmøllen på christiansmoellen.dk

 

Vil man vide noget mere om Christiansmøllen, så er al information nu samlet på ét sted!

Christiansmøllens Laug har netop søsat hjemme siden www.christiansmoellen.dk og her vil man kunne følge med i stort set alt hvad der er værd at vide om Svendborgs vartegn, som lige nu er i fuld gang med at blive renoveret.
Renoveringen følges på tæt hold af møllelauget og arbejdet vil jævnligt blive beskrevet på hjemmesiden i ord og billeder. Da møllehatten blev løftet af, var der en fotograf på pletten og billederne kan ses på siden.

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Vi vender blikket mod Langeland

1. marts 2017


Download TØSINGEN, feb. 2017

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
Redaktør – TØSINGEN

 

 

Den er 52 km lang og 11 km bred, og har et samlet areal på 284 km². I 2016 var der et befolkningstal på 12.547, hvilket betyder, at der bor 43 indbyggere pr. km² på øen.

Langeland er nabo til Tåsinge, hvor TØSINGEN fire gange om året dumper ind af brevkassen hos godt 3.000 husstande. Faktisk bor der dobbelt så mange mennesker på Langeland, som der gør på hele Tåsinge, hvor der lever omkring 6.200 mennesker. Ja, og i Rudkøbing bor der godt 4.500 mennesker – altså næsten lige så mange som på hele Tåsinge.
Det har vi her på redaktionen gået og funderet en smule over. Der må være en del fra Tåsinge som tager turen til Langeland for enten at handle i Rudkøbings hyggelige handelsgader, gå på arbejde eller besøge venner og familie. Det er ikke sjældent, at vi støder ind i mennesker på Tåsinge, som har tætte bånd til Langeland.

Så hvorfor ikke dele de mange gode historier fra begge øer, og komme tættere på hinanden som naboer.

Vi tager første skridt med faste sider i TØSINGEN om Langeland hver gang magasinet udkommer. Denne gang hvor vi sætter fokus på en række erhvervsvirksomheder fra Rudkøbing og tegner et billede af et ganske mangfoldigt og driftigt erhvervsliv fra den langelandske hovedstad.

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Bevarende lokalplaner skubber ejendomspriserne i vejret

28. februar 2017

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Kulturmiljøer med bevarende lokalplaner tiltrækker ressourcestærke købere af ejendomme med historie og sjæl.

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

I den senest har det været diskuteret om en række bevaringsværdige huse i Svendborg skal rives ned. Først var det Badstuen på Centrumpladsen, som politikerne har besluttes skal rives ned for at biografen kan udvides. Og senest er det to bygninger på Baagøe og Riber-grunden i Kullinggade, som politikerne i skrivende stund overvejer at nedrive, i forbindelse med en kommende lokalplan for området.

Kullinggadesagen er særligt betændt, fordi det samtidig er udlagt som et Kulturmiljø, som på sigt skal have en bevarende lokalplan. På samme måde som Troense er et Kulturmiljø og allerede har en bevarende lokalplan.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

’Vi har vækstet 25% på under to år’

27. februar 2017


Anne Marie fra Stenstrup: ’Jeg er meget glad for Dagli’Brugsen i Stenstrup. Her er sket rigtigt meget, og alle de nye ting er på hylderne’.
(Foto: Palle Christiansen)

 

Af PALLE CHRISTIANSEN

 

Det kræver en optimistisk tilgang til opgaven og en sjat sans for købmandsskab i bagagen. Derfor er det lykkes for brugsuddeler Lasse Petersen og hans medarbejdere at nå langt.

Han overtog uddelerstillingen i april 2015 efter Preben Kongegaard, som i forvejen havde bragt brugsen op på et højt indtjeningsniveau.

Fra starten vidste Lasse Petersen, hvad han ville:
– Dengang kastede jeg mine ideer ind i den brugs, som Preben Kongegaard og hans forgængere havde opbygget, siger han.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Så er der fest på havnen

26. februar 2017

 

Kammerateriet inviterer til bredt samarbejde om årets havnefest i Svendborg

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Svendborg får en tradition og en fest tilbage, når Svendborg Havnefest ser dagens lys den 30. juni, 1. og 2. juli. Sådan lyder meldingen fra Frederiksøen, hvor kammeraterne på Kammerateriet lige nu er i fuld gang med at lægge planerne for en stor havnefest.

- Vi så med vores Kim Larsen-koncert i 2015, hvor fantastisk hele byen og havnen kan summe af liv, når byen mødes om en fest på havnen – og derfor besluttede vi os for at genskabe tidligere tiders havnefest, fortæller medindehaver af Kammerateriet Rune Kruse.

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Vi leverer foder, lige fra bi til hest!

25. februar 2017


(Foto: Palle Christiansen)

 

Af PALLE CHRISTIANSEN

 

Her finder du nemlig et breddeudvalg i dyrefoder, som bliver svært at stikke. Stedet er den gamle foderstof i Egense. Uden at overdrive kan man roligt kalde butikken for en ”blandet landhandel”. Specielt når det gælder dyrefoder, men også gødning til mark og have, træpiller, alt til biavl, samt vin og ost og meget mere. Fuglevenner kommer også og køber vildtfugleblandinger og mejsebolde nu, hvor vinteren bider fra sig.

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Lokale annoncerERHVERVSKLUBBEN
Vestergade 167K - Svendborg Tlf: 55 38 55 55 

Møllergade 7 - 5700 Svendborg
Tlf: 62 21 06 83


Vestergade 5 - T. 62 20 50 35 
Færgegårdsvej 45 - Troense 5700 Svendborg Tlf. 42 42 66 66
Korsgade 7, Svendborg
Tlf. 62 21 22 11 


Kultur- og Byliv

-Altid på toppen af Møllergade


BORGERFORUM Svendborg


Svendborg Rabbitscss.php