TØSINGEN

Lykken er at dele

15. december 2019

 

AF BRITTA KRISTENSEN

 

I de femogtyve år jeg har boet på Tåsinge, mindes jeg ikke at have se så mange svampe som i år. Det har været en svampefest, og jeg har lært et par nye spisesvampe, og ikke mindst nogle giftige at kende.
Det startede med, at en ven flyttede til øen. Han er en rigtig naturhaj, han ved alting, og også en god del om svampe. Godt for ham, men jeg derimod kan lede forgæves i dagevis uden at finde noget som helst. En dag stod han i vores køkken med en kurvfuld Karl Johan’er.
– Værsgo. Den er til jer. Hele kurven fuld var fundet mindre en trehundrede meter fra hvor jeg bor.
Jeg smed en kylling i gryden, og inviterede på aftensmad. Inden vi havde tørret fedtet af mundvigene, havde vi en aftale om en svampetur i skoven.
Vi brugte en eftermiddag på at trave skoven igennem, og generøst fik jeg ansvist gode steder og ikke mindst nye svampe. Det blev en af efterårets gode oplevelse, fordi det var så hyggeligt. Sikke mange timers hygge der kom ud af den kurvfuld svampe.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Tåsinges grill gennem mere end 50 år får et løft

8. december 2019

(Foto: Christian Dan Jensen)

 

Lundby Kiosken midt på Tåsinge har både fået mere plads til kunderne og mere på menukortet

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Lige så længe Tåsinge har været landfast med Fyn har der været solgt is og pølser fra Lundby Kiosken på Sundbrovejen. Den lille grill har ganske vist skiftet ejere gennem årene, siden den i 1967 kom til i forbindelse med at man byggede Svendborgsundbroen. Dengang kunne ingen forstå, hvorfor man dog ville lægge en pølsevogn midt ude på landet, hvor her jo ingen mennesker kom, men det må man sande i dag, nok var en rigtig god idé. Ikke alene får man de bedste hotdogs på hele Tåsinge, ja, nogen vil måske endda sige på hele Sydfyn, og nu får man også nye rammer og mere plads at nyde en gang god traditionel grillmad. Der er nemlig kommet en ny grill her hvor den gamle lå ved rastepladsen lige midt på Tåsinge.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Tåsinge Årbog 2019

6. december 2019

Billede fra artiklen i Årbogen: “En landsby, min kravlegård”, og viser børnene Oluf, Grethe og Erik, som leger på Strandagergård i Skovballe, ca.1944

 

Årbogen indeholder i år syv spændende og interessante artikler.

 

AF LONE FALLENTIN, Taasinge Lokalhistoriske Arkiv

 

Artiklen ”Verden kalder Vornæs” fortæller om, hvordan Rasmus Valentin, som var vokset op under beskedne kår, drager ud i verden og senere vender hjem med en økonomi, der gør ham i stand til at købe en af Tåsinges største gårde. Rasmus var telegrafist og arbejdede bl.a. en årrække i Rusland. Det var en meget dramatisk periode. Læs selv mere i den spændende artikel.

 

I artiklen ”Kirkesalen i Troense” beskrives, hvordan det specielt om vinteren kunne det være et problem for mange fra Troense at gå op ad den stejle bakke for at komme til gudstjeneste i Bregninge Kirke. I 1934 lykkedes det at få opført en kirkesal i Troense. Der fortælles i artiklen også om personer, som gjorde det muligt at opføre bygningen.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Tøsingen i Vindeby fejrer 40 års fødselsdag

6. december 2019

(Foto: Christian Dan Jensen)

 

For 40 år siden kostede en øl i baren syv kroner

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Der er ingen som kalder det for et værtshus eller en bodega – i hvert fald ikke de lokale stamgæster som kommer på Tøsingen på Kildevænget 2 i Vindeby for at få et spil billard eller en hyggesnak over en pilsner i baren. Enten kalder de stedet for ’stuen’ eller ’ølstuen’ men aldrig værtshus.

– De som kommer her, forbinder ikke stedet med et værtshus. Det er mere et socialt samlingspunkt og et sted man mødes. Selvfølgelig kommer man også for at få en øl eller et glas vin, men vi oplever nærmest aldrig at vores gæster kommer her for at drikke sig fulde, siger Mia Bakkelund som siden november sidste år har været daglig leder af Tøsingen, som den 1. november kunne fejre 40 års fødselsdag på Tåsinge.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Filmkulisser og bindingsværk

4. december 2019

(Foto: Christian Dan Jensen)

 

Der står en kulisse fra Tinkas Juleeventyr lige i indkørslen til tømrer- og snedkervirksomheden Sydfyns Byggefirma ApS. på Færgegårdsvej 45 i Vindeby. Det er ikke tilfældigt at den står her. Den sydfynske virksomhed har nemlig specialiseret sig i at bygge filmkulisser til filmproduktioner på Fyn.

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Når DR’s nye serie ’Fred til lands’ søndag aften ruller over skærmen, så er kulisserne til filmen bygget af Sydfyns Byggefirma ApS. Filmen er optaget hovedsageligt i Ebberup ved Assens, og det er den fordi FilmFyn har støttet den med fem millioner kroner. Det er omtrent det samme beløb filmfonden støttede serien ’1864’ med, og det gør således ’Fred til lands’ til den største på fynsk grund til dato.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Et samlet børnemiljø

4. december 2019

 

AF KAREN SØVAD, pædagogisk teamleder Øbakkerne Lundby Børnehave
og DORTE LEERBEK, afdelingsleder Tåsingeskolen afd. Lundby


1. august var ikke kun startskuddet til et nyt skoleår – det var samtidig starten på en ny epoke for en del børnefamilier på Tåsinge. På denne dag slog vi dørene op for det nye børnemiljø på Tåsingeskolens Lundbyafdeling. Og hvad betyder det så?

 

Mange familier har gennem årene stiftet bekendtskab med Melbyhuset og Lundbyhuset, der tilsammen har udgjort Lundby Børnehave. En børnehave, der har ligget i Lundby i 25 år og i de sidste 12 år i to ældre villaer, som begge nok var ved at være værdige til pension. Der er ingen tvivl om at drive daginstitution i de rammer både har haft fordele og ulemper. Der var en hjemlig hygge i lokalerne, og haven, som udgjorde legepladsen, var tryg og overskuelig. Men det var også en utidssvarende og opdelt børnehave. Trapperne og de meget små rum, opdelingen af dagligdagen i to huse og legepladser – bare for at nævne et par ulemper.

Derfor blev byrådets beslutning om arealeffektivisering hilst velkommen, da den i efteråret 2017 blev vedtaget. Og hvad betød det så? Den korte version: Dagtilbud og skole skulle samlet på samme matrikel, og dagpleje skulle have mulighed for et sted, hvor der kunne laves legestue.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

De sidste linjer

27. november 2019


Download TØSINGEN, nov. 2019

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
Redaktør – TØSINGEN

 

Kære læser

Det var med en vis vemod at skulle sætte sig ved tasterne og skrive lederen til TØSINGEN denne gang. Ikke fordi der ikke er noget at skrive om, for det er der sandelig til enhver tid på Tåsinge, men fordi at dette bliver den sidste udgivelse af Tåsinges eget lokalmagasin. Bladet kommer ikke mere – desværre.

TØSINGEN så dagens lys for første gang i marts 2011, og har siden været udgivet og husstandsomdelt på Tåsinge fire gange om året. 36 udgivelser nåede det at blive til gennem de sidste ni år. 36 gange har jeg haft glæden af at kunne dele alle de gode historier fra stort set alle kroge af Tåsinge med jer alle sammen. Det har været uforglemmeligt.

De første syv år TØSINGEN blev udgivet var med mitsvendborg.dk og jeg som ejer og udgiver, og siden juli 2017 har ejerskabet været Jysk Fynske Medier. I slutningen af oktober i år meldte mediehuset ud, at som en konsekvens af manglende annonceomsætning på printmedier, er det besluttet at TØSINGEN ikke længere skal udkomme.

Vi kan altid spørge os selv, om vi kunne have gjort noget anderledes. Kunne et blad som TØSINGEN, trykt på godt kvalitetspapir og med godt lokalt forankret indhold, have overlevet måske i en anden form. Er det trykte medie ganske enkelt på vej til at uddø, og bliver det nye techgiganter som Facebook og Google som overtager hele markedet. Det vides ikke, men fakta er, at de to spillere stod for 61 procent af den danske annonceomsætning på internettet i 2018 .. så er det svært at overleve som lille lokalmagasin på Tåsinge.

Jeg har aldrig selv boet på Tåsinge, men gennem de sidste ni år har jeg mødt tøsinger i alle afskygninger og hørt så mange gode historier, når jeg fire gange om året tog turen rundt på øen for at lave magasinet. Det har været en oplevelse jeg aldrig ville være foruden. Sammen med Freddy Højby, som har været med alle årene og sikret annoncesalget til magasinet, tror jeg godt jeg med en vis stolthed tør sige, at vi trods alt har gjort en forskel i de ni år det varede.

 

Tak til alle jer der har bidraget med de gode historier fra Tåsinge, og for de mange kopper kaffe og kringle under vores utallige interview sammen gennem årene. Tak til alle, og især de lokale annoncører, som har gjort det muligt at holde skuden kørende så længe. Tak til skribenterne og til alle jer gode mennesker på Tåsinge.Kommentarer: Ingen kommentarer endnu

Tag en tur ud i det blå

4. september 2019

Download TØSINGEN, aug. 2019

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
Redaktør – TØSINGEN

 

Det er langt fra første gang at jeg bruger spaltepladsen her i lederen af TØSINGEN på at gøre mig mine betragtninger på hvor fantastisk der er på Tåsinge om sommeren. Jo, ganske vist er her også dejligt de andre tre årstider, men sommeren er noget helt specielt.
Lad os tage en tur øen rundt sammen.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Der ligger en swimmingpool lige midt i festlokalet

26. maj 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

I gamle dage var det et frugtlager midt på Tåsinge mellem alle frugttræerne. Mange af træerne er her stadig, men i dag er her også et festlokale med plads til op mod næsten 150 mennesker. Og for dem som ikke kan køre hjem efter festen, så er her minsandten også plads til 46 overnattende gæster.

 

Fuldt booket resten af året
Egentlig var det de forrige ejere af Danninghus på Sundbrovej 31 på Tåsinge, som i midten af 1960’erne byggede en udendørs swimmingpool til de feriegæster stedet var tænkt til. Men hvis det nu ikke gik med turisterne, så var det nok en god idé med en plan B, så derfor blev swimmingpoolen overdækket nogle år senere – så kunne man jo altid dyrke tomater i stedet.
I dag er Danninghus her man holder sin fest i ’drivhuset’ med poolen lige i midten. Stedet er meget populært – faktisk så populært at det er fuldt booket alle weekender resten af året.
Det var apoteker Danning fra Svendborg som i sin tid købte stedet på grund af æbleplantagen og lavede frugtproduktion. Efter 2.Verdenskrig blev stedet overtaget af nye ejere, som gav Walther Dieter fra Carlsberg Camping mulighed for at opføre en privatbolig på grunden. Det var herfra at ideen om ferielejligheder til turister i de gamle frugtlager-bygninger opstod, og fra midten af 1960’erne har Danninghus huset feriegæster.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Ildsjælene lever også på Tåsinge

23. maj 2019


Download TØSINGEN, maj 2019

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
Redaktør – TØSINGEN

 

Ildsjæle. Alene ordet i sig selv klinger godt. Vi finder dem alle vegne, disse mennesker med et helt særligt drive, engagement og troen på den sag de målrettet arbejder for. Ildsjælene er også på Tåsinge – selvfølgelig. Du kan læse om nogle af dem denne gang i TØSINGEN.

 

Hvad får et menneske med et godt fast job i en ledende stilling til at gå ned i tid for at hellige sig frivilligt arbejde? Der behøver ikke være et logisk svar herpå, udover at det naturligvis handler om at have troen og viljen til noget som umiddelbart rækker længere.
I Troense bor sådan et menneske. Hun hedder Lene Winifred Larsen og har stiftet Fonden De Unge Raske, som frivilligt støtter unge mennesker i alderen 15-25 år som bærer på en sorg. Unge pårørende som har mistet, eller oplever kronisk, alvorlig eller psykisk sygdom tæt inde på livet. Du kan læse historien indeni magasinet.

Læs mereKommentarer: 1 kommentar

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php