TØSINGEN

Hos Pers Auto løfter man i flok

23. marts 2017


(Foto: Palle Christiansen)

 

AutoMester Theodorsen er klar til fremtiden!

 

Af PALLE CHRISTIANSEN.

 

På Mjølbyvej 6 i Rudkøbing ligger Per Theodorsens driftige AutoMester værksted. Det drives af Per Theodorsen, som fortæller:
– Min far havde en taxiforretning og busselskabet Theodorsen. Som dreng elskede jeg at gå rundt og have lidt at ”skrue” i på køretøjerne. Det måtte jeg naturligvis ikke, men jeg kunne ikke lade være. Da jeg blev lidt større, blev det min store interesse at rode med knallerter, siger Per Theodorsen.

I dag har Per Theodorsen alt det at ”skrue i”, som han har lyst til – i hans eget firma. 400 kvm. værksted og 100 kvm. kontor er til rådighed. Foruden mester selv, er der to svende, og to lærlinge.
Biler kommer ikke så ofte på værksted i dag, som tidligere.  Men der skal nok være masser at rive på Pers værksted, også fremover!

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Historien om Esther Fredholms kaffemølle

22. marts 2017


(Foto: Taasinge Museum)

 

Når Taasinge Museum besøges af gæster, træder de først ind i museumsbutikken. Her bliver de modtaget af Esther Fredholms gamle købmandsbutik.

 

AF ALICE HØLTZEL, Taasinge Museum

 

Butikken, som har over 100 år på bagen, lå oprindeligt på toppen af Bregninge Bakke, højt beliggende og med øens smukkeste udsigt mod vest – lige over for de fredede bakker. Den stod Esthers hjerte næsten lige så nær som broderen Povls museum lige nedenfor kirken.
Esther Fredholm overtog sin elskede butik i 1917 efter sin far og drev den med godt humør og en kvik bemærkning til kunderne. Som Danmarks ældste købmand lukkede hun først sin forretning i en alder af 95 år, da havde hun stået bag disken i omkring 80 år.

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Elever arbejder med grænser

22. marts 2017


 

7.klasses elever fra Tåsingeskolen arbejdede i uge 6 med at finde grænser, forstå grænser og flytte grænser. 

 

AF IBEN MØLLER, lærer på 7.årgang på Tåsingeskolen

 

Hvad er grænser? Det er et simpelt spørgsmål, der er vanskeligt at besvare. Geografiske grænser er håndgribelige, hvorimod etiske grænser kan være mere abstrakte. Det er til enhver tid vigtigt at tale om, hvor grænsen går for, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert – og der er mange perspektiver på begrebet grænser. 

Grænser var netop det tema, 7. årgang på Tåsingeskolen beskæftigede sig med hele uge 6., hvor de havde faguge. Ugen bød på anderledes undervisning, og målet var at styrke elevernes erkendelse af egne grænser og forståelse for andres – både i den virkelige verden og i online-verdenen. 

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Er din bil klædt på til vinteren?

21. marts 2017


Bjørn Witting er klar til at tage sig kærligt af din bil hos Antirust garagen i Rudkøbing
(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Vi er alle godt klar over, at med det våde danske klima er det nødvendigt at sikre sin bil mod rustangreb. Kommer der vand ind det forkerte sted, under en vange eller i et andet hulrum i bilen, ja, så dannes der meget hurtigt rust. Er det først sket, så kan det gå hen og blive en dyr fornøjelse at reparere.
Heldigvis er der en effektur kur mod rust. Og i Rudkøbing på Langeland ligger værkstedet Antirust Garagen, hvor din bil kan få nænsom pleje med en grundig rustbeskyttelse.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Elektrikerfaget er en dynamisk branche

21. marts 2017


Henrik Egemose er 4. generation i Egemoses familiefirma
(Foto: Palle Christiansen)

 

Af PALLE CHRISTIANSEN.

 

Elektrikerfaget er en branche der er populær. Der er i hvert fald nok af unge, der vil den vej, fastslår mester Henrik Egemose fra firmaet Egemose El på Nørrebro i Rudkøbing. Her er nemlig udfordringer indenfor både teknik og elektronik og it.
Egemose El har fire svende og to lærlinge og de har masser at se til. Det er en branche med dynamik, og med krav om ajourførende kurser hele tiden.

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

10 år med sundhed i Gymnastikhuset ved Vornæs Skoven

20. marts 2017


(Foto: Jonas Westling)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Tror man kun halvt på sin idé, så kan man være sikker på, at det også kun lykkedes halvt.

Det har været Bodil Brems livsfilosofi i alt den tid hun har stået ved rorpinden hos Gymnastikhuset på Vornæs Skovvej 14 på Tåsinge. Det har hun gjort nu i 10 år. Ved årsskiftet kunne Gymnastikhuset nemlig fejre 10 års fødselsdag.

 

Et hus i fremdrift
Bodil Brems har altid haft fysisk bevægelse i blodet. Hun er både gymnast og instruktør, så det var ikke hentet helt ude i den blå luft, da ideen til Gymnastikhuset blev født. I dag er det en veletableret privat virksomhed uden nogen form for offentligt tilskud.
– Tænk, dengang var vi kun to, og i dag er vi over 27 mennesker som har fast tilknytning til huset, fortæller Bodil Brems.
I dag er også ægtemanden Anders Hulgaard blevet fastansat i Gymnastikhuset. Og det er bestemt ikke nogen dårlig idé. Det er nemlig ham der er arkitekten, som har tegnet huset, så han kender alt til teknikken, der skal til, for at få det hele til at fungere.
– Anders der står for økonomi og teknik, og det har han gjort full-time siden han stoppede som partner hos C&W Arkitekter i Svendborg, forklarer Bodil Brems.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Vi vender blikket mod Langeland

1. marts 2017


Download TØSINGEN, feb. 2017

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
Redaktør – TØSINGEN

 

 

Den er 52 km lang og 11 km bred, og har et samlet areal på 284 km². I 2016 var der et befolkningstal på 12.547, hvilket betyder, at der bor 43 indbyggere pr. km² på øen.

Langeland er nabo til Tåsinge, hvor TØSINGEN fire gange om året dumper ind af brevkassen hos godt 3.000 husstande. Faktisk bor der dobbelt så mange mennesker på Langeland, som der gør på hele Tåsinge, hvor der lever omkring 6.200 mennesker. Ja, og i Rudkøbing bor der godt 4.500 mennesker – altså næsten lige så mange som på hele Tåsinge.
Det har vi her på redaktionen gået og funderet en smule over. Der må være en del fra Tåsinge som tager turen til Langeland for enten at handle i Rudkøbings hyggelige handelsgader, gå på arbejde eller besøge venner og familie. Det er ikke sjældent, at vi støder ind i mennesker på Tåsinge, som har tætte bånd til Langeland.

Så hvorfor ikke dele de mange gode historier fra begge øer, og komme tættere på hinanden som naboer.

Vi tager første skridt med faste sider i TØSINGEN om Langeland hver gang magasinet udkommer. Denne gang hvor vi sætter fokus på en række erhvervsvirksomheder fra Rudkøbing og tegner et billede af et ganske mangfoldigt og driftigt erhvervsliv fra den langelandske hovedstad.

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

En dag i skole

15. december 2016

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF GITTE KONDRUP EBBESEN, afdelingsleder Tåsingeskolen afd. Sundhøj

 

Jeg bliver ofte spurgt, hvordan skoledagen ser ud for vores elever på Tåsingeskolen.  Svaret på det spørgsmål er mangfoldigt og lader sig næppe beskrive i alle sine nuancer, men jeg vil alligevel benytte anledningen til at forsøge her. Jeg vil tage jer med en dag i skole og forsøge at give jer et billede af, hvad en helt almindelig skoledag indeholder på godt og ondt på Tåsingeskolen.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Kaffe, smørkage og almanakker

12. december 2016

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

De har mere end 200 meter hylder med arkivmateriale fra Tåsinge, er 11 frivillige og engagerede hjælpere og holder til på Biblioteksvej i Landet på Tåsinge.
Jeg er på besøg på Taasinge Lokalhistorisk Arkiv, som siden 1973 har ligget samme sted lige midt på Tåsinge.

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 
Kaffemaskinen snurrer for fuld damp og der er smørkage på bordet. De første frivillige hjælpere er allerede i fuld gang med hovedet dybt begravet i i arkiverne. Det er tirsdag, og det er her man mødes – både om formiddagen og om aftenen.

Lone Fallentin tager imod mig. Hun er arkivleder og har været tilknyttet Taasinge Lokalhistorisk Arkiv i mange år.
– Værsgo at komme indenfor. Du vil gerne have en kop kaffe, ikke?, spørger hun venligt. Det vil jeg naturligvis gerne.
Over kaffen og smørkagen fortæller Lone Fallentin, at arkivet egentlig startede med at malermester Poul Fredholm’s slægtninge donerede hele hans arkiv ved sin død i 1973. Det skulle blive starten på det, som kom til at hedde Taasinge Lokalhistoriske Arkiv.
– Vi får masser af spændende materiale til arkivet primært fra øens beboere. Blandt andet har vi modtaget en komplet almanak i perioden 1760-1996. Den er vi meget stolte af, fortæller Lone Fallentin. En almanak er en årlig udgivelse, som indeholder en fortegnelse over årets dage med oplysninger om kalendariske og astronomiske forhold; ofte med tillægsstof i form af artikler af praktisk, faglig eller litterær karakter.

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

En pølse skal serveres med følelse

7. december 2016


(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Få en pølsevogn hjem i haven til festen

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

En god gammeldags dansk hotdog kan kun spises på én måde. Det foregår ikke med kniv og gaffel anrettet på musselmalet Bing & Grøndahl porcelæn. Nix, den skal langes over disken i pølsevognen direkte ind i håndfladen, med hele svineriet, og spises lige præcis, som den ligger her. Og du skal helst have sennep på næsetippen og to stykker agurkesalat på snuden af din sko, når du er færdig med din hotdog. Det er sådan, det skal være, og det må og skal der aldrig laves om på.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Lokale annoncerERHVERVSKLUBBEN
Book din billet online og spar
Vestergade 167K - Svendborg Tlf: 55 38 55 55 

Møllergade 7 - 5700 Svendborg
Tlf: 62 21 06 83


Vestergade 5 - T. 62 20 50 35 
Færgegårdsvej 45 - Troense 5700 Svendborg Tlf. 42 42 66 66
Korsgade 7, Svendborg
Tlf. 62 21 22 11 


Kultur- og Byliv

-Altid på toppen af Møllergade


BORGERFORUM Svendborg


Svendborg Rabbitscss.php