Monthly Archives: august 2013

TØSINGEN september magasinet på gaden

31. august 2013

Download TØSINGEN 

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
Redaktør, TØSINGEN

 

Er du egentlig klar over at langt de fleste gode lokalhistorier fra Tåsinge læses her i TØSINGEN? Og at mange af dem faktisk bliver til fordi tøsingerne selv giver os et praj om, hvad der kunne være et godt emne til en artikel fra øen?

 

”Vi er her på redaktionen altid meget interesseret i at høre om de gode historier. Og vi er specielt begejstrede for at høre dem fra øens egne beboere – hvem ellers?

 

Det har vi også gjort denne gang. Her lidt om indholdet.

TØSINGEN portrætterer en kendt dyrlæge fra Landet, som i dag fungerer som havnefoged i Troense – og som både reparerer narkoseapparater, og har en forkærlighed for veteranbiler.

Formanden for Tåsinge forenede Boldklubber, Jesper Piil Thomsen, er en glad mand. Og det er han fordi, han har fået solgt 1815 stk. medejeraktier til en ny kunstgræsbane til boldklubben. 3,1 million kroner er det blevet til i alt i sponsorater og donationer. Så til efteråret er der etableret 8000 m2 plastikstrå lige bag Tåsingehallen, som der kan dyrkes idræt på hele året.
Det startede egentlig som pensionat, og hed Park Pavillonen frem til 1965. Så kom den store ølstrejke, og så blev stedet ironisk nok til en krostue med navnet Davids Kro. Her blev serveret øl og etableret minigolfbane og Tåsinges første billardbord så dagens lys. Først i 1987 skiftede stedet navn til det vi kender i dag: Café Øret. Vi fortæller historien.

 

Mellem Svendborgsundbroen og Spodsbjerg kører omkring 17.000 biler i døgnet, og frem til 2020 stiger trafiktætheden med 40 procent. I 2021 åbner Femern-forbindelsen.
En ny motortrafikvej over Tåsinge ligger på tegnebordet. Hvor langt er man i udviklingen? og hvad siger politikerne, erhvervslivet og turistbranchen?

 

’Barn af Tåsinge’ hedder den artikelserie, som skribent Bo Hansen starter i denne udgivelse af TØSINGEN. Serien skal handle om mennesker, som er opvokset på Tåsinge, men sidenhen er flyttet for at gøre noget særligt eller anderledes. Første historie er om Jacob Skriver, som altid har sat naturen over alt andet.

 

Vi har også besøgt det unge Vindeby-par Rikke Starbæk Boilesen og Hans-Christian Kjær, som har fået en god ide. De har startet Tåsinge-virksomheden lærit.nu, som handler om, at man på bestilling kommer hjem til de typisk ældre medborgere, der har brug for hjælp til at finde rundt på en computer.

 

Per Vincent har – igen fordybet sig i de lokalhistoriske arkiver, og fortæller denne gang hårrejsende historier om ekstrem vold og mord på Tåsinge i 1700-tallet.
Og gruen slutter ikke her. Vi har nemlig også gys med hekse, spøgelser, spindelvæv og ækle  edderkopper med i TØSINGEN denne gang, når vi går bag om Horrornights – som er tilbage på Valdemars Slot til oktober.

 

God fornøjelse

 

 Kommentarer: Ingen kommentarer endnu

Miljøgift fundet på Thurø Skole

30. august 2013

PCB på Thurø Skole

 

I forbindelse med det kommende byggeri på Thurø skole, er der konstateret PCB i dele af de bygninger, som bliver omfattet af den store renoveringsplan.

 

– Vi har tidligere undersøgt skolerne i Svendborg Kommune for PCB  også Thurø Skole. Målingerne dengang viste, at der ikke var nogen sundhedsrisiko.

I forbindelse med det kommende byggeri på Thurø skole, er der foretaget destruktive indgreb i de bygninger, der skal renoveres og ombygges for herved mere præcist at få afklaret omfanget af PCB indholdet i bygningselementer inden arbejdet igangsættes”, siger Kjeld Bussborg Johansen, direktør for Miljø og Teknik.
PCB er en miljøgift, der har været benyttet i byggematerialer fra cirka 1950 til og med 1976, hvor stoffet blev forbudt.

 

På Thurø Skole er der gennem denne undersøgelse konstateret  både PCB og bly i de bygningsdele, der  berøres af arbejdet. Vurderingen er nu, at det vil koste ca.fem mio. kr. at håndtere disse forhold, da bortskaffelsen af PCB og blyholdige materialer er meget bekostelige.

I første omgang var vurderingen, at omkostningerne ville udgøre ca. en million kroner, hvorfor Byrådet på deres budgetseminar den 27. august 2013 er blevet orienteret om behovet for yderligere fire mio. kr. i anlægsbudgettet. Fra Byrådets side var man positivt indstillet herpå med henblik at fastholde den planlagte renoveringsproces og tidsplanen herfor.

 

Om- og tilbygningen på Thurø Skole betyder bl.a., at der skal bygges en ny multisal, der skal være med til at integrere skoletorvet, således at det bliver et naturligt omdrejningspunkt for eleverne.

Til- og ombygningen af Thurø Skole skal efter planen være færdig i sommer 2015.Kommentarer: Ingen kommentarer endnu

Ny fælles webportal for energilandsbyer

30. august 2013

 

Den 28. august blev en fælles webportal for energilandsbyer i Svendborg, Esbjerg og Sønderborg Kommuner lanceret. Portalen findes på adressen: www.voresenergiby.dk.

 

– Flere og flere borgere og byer får mod på selv at gøre en forskel, og vi vil gerne være med til at understøtte den udvikling, fortæller klimakoordinator Charlotte Vesterlund McAinsh fra Miljø og Teknik i Svendborg Kommune. En vigtig funktion på portalen er et forum, hvor man kan udveksle erfaringer med hinanden og stille spørgsmål om alt fra delebilsordninger over solceller til klimavenlig mad.

– Vi håber på den måde, at flere bliver inspireret til at gøre noget for klimaet og på den måde bidrage til Statens og kommunernes mål om at nedbringe vores CO2-udledning markant inden 2020 siger Charlotte Vesterlund McAinsh. Mange gange kan de tiltag, som gavner klimaet også spare penge, og på den måde kan man opnå et større rådighedsbeløb.

 

– Går man med planer om at lave energisparetiltag i sit eget hus eller blot søger inspiration og viden om andres erfaringer på energiområdet, kan man med fordel bruge www.voresenergiby.dk lyder opfordringen fra Charlotte Vesterlund McAinsh.

 

Charlotte Vesterlund McAinsh forklarer, at Portalen er resultatet af et samarbejde mellem de tre kommuner, som alle har igangsat eller understøtter projekter i landsbyer med fokus på klima og energi. Den er et redskab til alle borgere og lokalsamfund, så de nemt kan finde inspiration og information om nye initiativer, som kan gøre deres bolig og levevis mere bæredygtig og klimavenlig.Kommentarer: Ingen kommentarer endnu

Mobilen skal være tændt under forestillingen!


30. august 2013

 

Vi spiller – du tweeter. Med BaggårdTeatrets nyoprettede Twitter Seats lever teateroplevelsen på nettet, mens den spiller i salen.

 

– Vi ønsker at bryde med opfattelsen af teater som noget der foregår i et helligt rum for særligt indviede, forklarer egnsteaterchefen, Jakob Bjerregaard Engmann der har reserveret to pladser i salen til hver forestilling i den nye sæson, til publikummer, der er aktive på den sociale platform Twitter. Han ønsker at samle et Twitter-korps, der deler deres oplevelse af forestillingen med deres følgere på de sociale medier, mens den spiller. Rekrutteringen af et Twitter-korps er et tiltag som BaggårdTeatret lancerer som et led i projektet Den Digitale Baggård. Projektet er støttet af Statens Kunstråd, og skal give digitalt liv til BaggårdTeatrets produktion og kommunikation.


 

Live- anmeldelser på nettet
Tanken er, at tweets-ene bliver en slags live-teateranmeldelse, som kan kommenteres og leve på nettet uden, at teatret har mulighed for først at udvælge særligt flatterende citater. Teaterchefen tager dette kontroltab helt roligt:
– Teateroplevelsen er publikums. Den slutter ikke ved tæppefald, men lever forhåbentlig videre i tanker og samtaler længe efter, at man har forladt teatersalen.  Og så bliver den større af at dele, siger teaterchefen, der understreger, at han går efter, at besætte BaggårdTeatrets Twitter-Seats med publikummer, der ikke kun er aktive på Twitter, men også er nysgerrige teaterpublikummer.Kommentarer: Ingen kommentarer endnu

’Mit liv – tilbage til hverdagen’

29. august 2013

 

Holdet for kræftramte Svendborg-borgere stiller med ca. 20 deltagere

Et af de mange hold, som stiller op i ’Stafet for livet’ er borgere, der har eller har haft kræft, og som har deltaget i Svendborg Kommunes rehabiliteringsindsats ’Mit Liv – tilbage til hverdagen’.

Ca. 20 borgere stiller op på ’Mit liv’-holdet i ’Stafet for livet’.  Deltagerne kommer hovedsagelig lørdag fra kl. 10.00 til kl. 12.00, så de kan møde kendte ansigter og støtte hinanden. Holdet består udover de kræftramte og deres familier også af terapeuter fra Svendborg Kommunes Sundhedsafdeling.

De tilmeldte borgere og deres familier kan benytte Sundhedsafdelingens store telt (med navnet Exerzice), hvor de kan slappe lidt af og få sig et glas juice, frugt og lidt chokolade. Ud over hyggeligt samvær vil der være små konkurrencer, hvor man kan vinde f.eks. en T-shirt.

Desuden har ’Mit liv – tilbage til hverdagen’ en stand sammen med Kræftens Bekæmpelses Frivilligrådgivning i Svendborg, hvor man fra kl. 10.00 – ca. 14.30 kan få sig en snak med to medarbejdere, som vil fortælle om ’Mit Liv – tilbage til hverdagen’.

’Jeg holder af hverdagen’ siger Dan Turell i sit digt ’Hyldest til hverdagen’ og netop den gode hverdag er omdrejningspunktet for Svendborg Kommunes rehabiliteringstilbud ’Mit liv – tilbage til hverdagen’. Tilbuddet er til borgere med kræft, KOL, diabetes og hjertekarsygdomme. Formålet med indsatsen er at støtte kronisk syge borgere til at leve det hverdagsliv, de ønsker, og som er godt for dem. 

Stafet for livet foregår den 31. august til 1. September.

Læs mere på www.stafetforlivet.dkKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Open by night hos Guldsmed Lauridsen

29. august 2013

www.guldsmed-lauridsen.dkKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Svendborg glad for Svend

29. august 2013

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Svendborg er ikke Hollywood. Svendborg er heller ikke Cannes.

Nej, Svendborg er Svendborg. Men når det handler om film og filmpriser kan den sydfynske hovedstad uden problemer matche de to mere kendte byer.

– SVEND13 – Danmarks Film og Kulturdage – er et initiativ, som for alvor har sat at sætte Svendborg på filmstrimlen. At se de mange svendborgensere, der deltog i festlighederne omkring uddeling af Svend-priserne, viser at vi har ramt plet med det nye koncept, siger borgmester Curt Sørensen, Svendborg, dagen efter at Torvet i Svendborg var proppet med svendborgenser, der bl.a. fejrede at fynskfødte Trine Dyrholm blev kåret som årets kvindelige skuespiller.

Han glæder sig over de mange aktiviteter, som SVEND13 har sat i gang i hele byen.

– Især fordi det viser den mangfoldighed, som er målet med SVEND13. Der har været noget for de mindste børn. Der har været aktiviteter for de unge. Der har været tilbud for de voksne. Der har været tilbud for filmelskerne. Kort sagt byen har summet af aktiviteter – hvor den røde tråd – eller den røde løber, der har været lagt ud i gågaderne – har været, film og kultur. Det er jeg glad for både som borger og som borgmester i Svendborg, siger Curt Sørensen.

Den sydfynske borgmester er overbevist om, at SVEND13 har lagt fundamentet til, at Svendborg skal være Danmarks filmby nummer et.

– Som borgmester glæder jeg mig over, at SVEND13 bliver endnu et af de kulturelle fyrtårne på Fyn. SVEND13 ligger smukt i forlængelse af FilmFyn, som Svendborg Kommune sammen med de andre sydfynske kommuner stod fader til. Derfor ser jeg allerede nu frem til en SVEND14, understreger Curt Sørensen.Kommentarer: Ingen kommentarer endnu

Skårupskolen afholder Åbent Hus

29. august 2013


Skårupskolen, som er en del af de frie fagskoler, afholder Åbent Hus på Efterskolernes Dag den 29. september 2013 mellem kl. 13 og 16.

 

Skårupskolens hverdag minder rigtig meget om en efterskole, men indholdet er rettet mod den enkeltes faglige og personlige udvikling, som i sidste ende skal gøre dem afklaret omkring deres valg af ungdomsuddannelse. Skolen har 3 erhvervsrettede linjer samt en linje for dem der gør klar til at flytte hjemmefra. Eleverne vælger efter interesse, og kan fx på linjen Parat til erhvervsuddannelse med Mennesker, lære om pædagogik og psykologi, om pleje af ældre og om, hvordan et arbejdsliv fungerer. Derudover undervises der i 10. klasses fag og eleverne kan afslutte med folkeskolens afgangsprøver på FSA og FS10-niveau.

Skårupskolen har etableret et praktiknetværk i Svendborg og omegn, som sikrer at eleverne kan komme ud og afprøve et kommende erhvervsvalg. Derudover deltager eleverne også i brobygning og vejledningsaktiviteter.

 

Åbent hus den 29. September mellem kl. 13-16 – der bydes på lækkerier fra køkkenet, og man kan få en snak med en lærer eller en vejleder om, hvordan et godt skoleår kan se ud for den enkelte. Kommentarer: Ingen kommentarer endnu

Publikum valgte Trine

28. august 2013

(Foto: mitsvendborg)

 

Se alle billederne

 

Torvet i Svendborg var badet i stjernedrys, da SVEND13 onsdag aften uddelte publikumsfilmpriser i en stor folkefest under Danmarks Film- og Kulturdage.

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN


Høje stiletter og velpudsede herre-sko tog turen op ad den røde løber, da den ene kendis efter den anden entrede scenen på Torvet i Svendborg for at modtage publikumspriser. Den store SVEND-fest er skudt igang.

Trine Dyrholm løb med titlen Årets bedste kvindelige skuespiller til SVEND13 i et festklædt og sommerligt Svendborg her til aften. ’Jagten’ blev af publikum kåret som Årets mest populære film og Mads Mikkelsen løb med prisen som Årets bedste mandlige skuespiller for samme film. Hele Danmarks filmpublikum havde stemt i syv kategorier.

Danmarks filmpublikum har valgt!
SVEND13 prisen blev uddelt til årets mest populære film og bedste skuespiller i Svendborg onsdag den 28. august. Festen er publikums, og de har fyldt gaderne i dagen op til prisoverrækkelsen, der blev holdt midt i byen. I alt syv vindere modtog SVEND-statuetten, der blev uddelt for 9. år i træk.

Læs mereKommentarer: 1 kommentar

GOG tog sejren hjem mod Otterup

28. august 2013

 

AF JØRGEN AUTZEN, Radio Diablo

 

I pokalturneringen vandt GOG med 29-26 på udebane i Otterup.

Træner Jakob Larsen var dog tilfreds med sejren men ikke med spillet.

 

Hør interview med Jakob Larsen

 

 

Hør interviewet fra Radio Diablo/Radio Alfa Sydfyn – Bemærk! uredigeret udgave.Kommentarer: Ingen kommentarer endnu

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php