Monthly Archives: april 2019

Den gode samtale i litteraturhuset

30. april 2019

Anna Holmgaard er klar til at byde folk indenfor i Litteraturhus Svendborg.
(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF ANNA HOLMGAARD, LITTERATURHUS SVENDBORG

 

Vi er – som flere læsere af lokale medier har lagt mærke til – snart klar til at åbne litteraturhuset i Svendborg. Vi bor i det nyrenoverede Tinghuset, der har fået navnet work2gether – et hus, der rummer virksomheder, fællesskab, netværk, sparring og helt almindelige arbejdsdage. Her kommer boghandlen til at åbne, her bliver vores arrangementer med forfattere afviklet og her skal kaffen drikkes til avisen, magasinet, de bøger vi har fremme til inspiration.

 

Nogen kunne måske spørge, om bogen i sig selv ikke er nok. Man læser den, tænker over den, reflekterer, anbefaler. Måske det hele. Hvorefter den så kommer tilbage på hylden – derhjemme eller på biblioteket. Det er én måde at gøre det på. Men den er også fantastisk til at skabe personlige, lukkede universer, hvor man kan fordybe sig og glemme verden udenfor. Det er vidunderligt, det skal jeg være den første til at sige. Men den er også en fremragende måde at skabe samtaler på. Det er et af de store formål med litteraturhuset. At skabe gode samtaler. I boghandlen, hvor jeg drømmer om at folk kommer ind, kigger sig lidt omkring, måske spørger til en bog, en stil, en forfatter.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Tømrermester, familiefar og mentor for en ung nydansker

29. april 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Der er marker og natur på alle sider af Ladefogedgaarden i Stenstrup. De to heste i folden byder velkommen og er herudover ganske upåvirkede af, at jeg triller med bilen ind ad alleen til gården. Den fremstår yderst velholdt i flotte røde teglsten og med et tag, som vidner om, at Stenstrup i midten af 1800-tallet havde et ret omfattende teglværksmiljø med op til syv teglværker i området.
Jeg møder tømrermester Sune Lander fra Lander & Gerlach midt på gårdspladsen. Her bor han med sin hustru Christina og deres tilsammen fem børn. Bedre naturskønne omgivelser på Sydfyn for hele familien kan man næsten ikke forestille sig.
Umiddelbart ville det være oplagt at have tømrervirksomheden på gården. Her er i hvert fald masser af plads. Men det er slet ikke tanken. Tværtimod. Sune Lander har nemlig truffet det helt bevidste valg, at arbejde og familieliv er to ting som bør holdes adskilt.
– Jeg har før haft kontor hjemme, og når min datter på fem år kommer og vil sidde på mit skød, og fortælle hvad hun har oplevet i løbet af dagen, så skal jeg ikke samtidig passe telefon eller skrive tilbud. Så er jeg familiefar, siger Sune Lander og klapper den ene af hestene, som nu er kommet helt tæt på for en bid opmærksomhed.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Drømmeboliger

29. april 2019

(Foto: The nord room)

 

AF SUSANNE MAGELUND

 

Boligmagasinerne flyder over med dem – huse og lejligheder der er så overjordiske, at man kun kan drømme om dem, hvis man med en ganske almindelig gennemsnitsindkomst skal kunne finansiere huslejen. Dyre huse bygget hen over et vandfald eller penthouselejligheder med polerede travertingulve og pool indbygget i gulvet.

Sjovt nok er det aldrig den type boliger, der optræder i mine drømme. I de gode drømme kan det være velkendte steder f.eks. fra min barndom: en stue, et værelse eller en have. I de mindre behagelige drømme kan det være uendelige “rum” helt uden vægge eller med en dør så lille, at jeg ikke kan komme ud af den.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Jeg smeder ikke mens jernet er varmt

28. april 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Svendborgs nok mindste guldsmedeværksted ligger lige midt i Kattesundet. Her sidder guldsmed Evelien Kofman bag skæret af gasflammen og skaber sin unikke smykkekunst. Man finder nemlig ikke andet end Eveliens egne smykker i den lille guldsmedebutik midt i byen.
– Jeg har både mine egne design og laver smykker på bestilling. Ens for alt mit arbejde er, at min passion ligger i håndværket. Guld og sølv er nogle fantastiske metaller at arbejde med, da materialet er så fast, så man virkelig skal bruge sine hænder i bearbejdningen. Det er en lang proces at forme et smykke. Først varmes metallet op med gasbrænderen, udglødes som det hedder på fagsprog, hvorefter bliver det bratkøles i vand – hvorefter selve bearbejdningen begynder. Man kan godt sige, at jeg ikke smeder mens jernet er varmt, siger Evelien Kofman, med et smil på læben. Hun er hollænder og udlært guldsmed i den hollandske by Schoonhoven. I dag bor og lever hun i Svendborg.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Flere uddannelsespladser til Fyn

28. april 2019

ANNONCE

 

Med godt og vel 30 år som lærer ved Ole Pedersen godt, hvor vigtigt det er at investere i uddannelse. Han ved også, hvad der rører sig blandt de unge studerende, og det er blandt andet derfor at uddannelse står højt på hans politiske dagsorden.
Ole Pedersen stiller op til det kommende Folketingsvalg, hvor han er opstillet for Venstre på Fyn i Fåborg/Ærø kredsen. Og kommer Ole Pedersen ind på Christiansborg, så er der ingen tvivl om, at han vil lægge rigtig mange kræfter i at trække flere uddannelsesinstitutioner til Fyn. En af hans stærkeste mærkesager er nemlig at tage fat helt nede om roden i Regeringens plan om et Danmark i bedre balance, hvor statslige arbejdspladser skal være fordelt bredt i Danmark, for at drage nytte af de kompetencer og faglige miljøer, der findes i hele landet.

– Vi skal have flere uddannelsespladser til Fyn og skabe mere vækst i landdistrikterne. Det handler ganske enkelt om, at vi skal investere i de unge, siger Ole Pedersen og spiller således bolden videre på egen banehalvdel, hvor hans eget parti står i spidsen for, at der de kommende år etableres 500-1.000 uddannelsespladser uden for København, fordelt i hele landet.
– Jeg kunne da sagtens forestille mig uddannelsesinstitutioner som udløbere af SDU, fordelt bredere på hele Fyn. Det ville holde længere tid på de unge mennesker i landdistrikterne i stedet for at de søger til de større byer for at studere, siger Ole Pedersen som bla. har arbejdet 14 år som lærer på Oure Skolerne. Lige nu er han efterskolelærer ved Hjemly Idrætsefterskole ved Ringe.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Der er sket en del siden DynaTAC 8000x

28. april 2019

ANNONCE

 

Den ligger i lommen eller tasken hos milliarder af mennesker verden over – mobiltelefonen. I dag er det 46 år siden at den allerførste håndholdte mobiltelefon DynaTAC 8000x kom på gaden fra Motorola. Man kan diskutere, hvor mobil DynaTAC’en egentlig var. Den vejede 1,1 kilo, var 23 centimeter høj, 13 centimeter dyb og godt fire centimeter bred. Det tog 10 timer at lade den op, og derefter kunne batteriet kun holde i en halv time.
Der er løbet rigtig meget vand gennem åen siden den dag i 1973, hvor Martin Cooper fra Motorola, foran en gruppe journalister på 6th Avenue i New York, ringede op til sin rival Joel S. Engel fra firmaet Bell Laps, for at fortælle, at Motorola havde vundet konkurrencen om at skabe en ny form for telefon.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Pandekager til fodbolddrengene

26. april 2019

(Foto: Kirsten Marie Lindhardtsen)

 

Nymarkskolen fra Svendborg vandt årets finale i Ekstra Bladets skolefodbold-turnering. Drengene fra Nymarkskolen vandt 2-0 over Trørød Skolen fra Vedbæk.

Svendborg Kommune fejrer holdet på mandag den 29. april. Det sker i samarbejde med Fyns Amts Avis.

Det sker fra kl. 10.00 på Lilletorv i Svendborg.

Her vil elever fra Nymarkskolen samt andre skoler møde op for at fejre fodboldholdet.

Borgmester Bo Hansen og chefredaktør Rikke Bekker, Fyns Amts Avis holder tale. Ligeledes vil der være musikalsk underholdning.

Kl. 11.00 fejres holdet og de to trænere i byrådssalen på Svendborg Rådhus. Her serveres pandekager til holdet, ligesom de får en gave fra Svendborg Kommune.Kommentarer: Ingen kommentarer endnu

Vi ejer alle Frederiksø

26. april 2019


Download mitsvendborg.dk – MAGASIN, maj 2019

 

Alle eventyr starter med: Der var engang ..

Historien om Frederiksø er også et eventyr. Det er i hvert fald en fortælling som de fleste svendborgensere på den ene eller anden måde er en del af. Hvem har ikke en onkel, far eller bedstefar som har arbejdet på skibsværftet. Hvem kender ikke en eller anden historie fra tiden med de blå kedeldragter med det legendariske S på ryggen.
Vi er stolte af vores Frederiksø. Vi værner om den og fortæller med rank ryg om vores fælles maritime kulturarv som en vigtig del af vores identitet og selvforståelse.
Øen har i den grad været med til at forme livet i Svendborg, skibsindustrien har sat sit præg på Frederiksø og dermed på hele byen og egnen.

Det var derfor en klog politisk beslutning ikke at sælge øen fra til private interesser som for eksempel boligbebyggelse. Nu ejer vi alle øen.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Amatører søges til de skrå brædder

15. april 2019


Download flyer

 

Kom til optagelsesprøve 24. april til teaterforestillingen “Da Svendborg Blev Moderne”

 

Har du en drøm om at synge og spille teater sammen med professionelle skuespillere og musikere, har du nu mulighed for at leve drømmen ud. Svendborg Teater Folkekor inviterer alle til audition i Matadorstuen på Restaurant Børsen, onsdag d. 24. april kl. 16 til 18.

– Man bliver ikke testet i solo-præsentationer – det er helt afslappet, lover teaterinstruktør Marianne Kjær.

Svendborg Teater Folkekor er en del af teaterprojektet “Da Svendborg Blev Moderne”, som opføres på Svendborg Teater d. 28. og 29. september. Det musikalske teaterstykke opføres i forbindelse med foreningen By og Land-Sydfyns 50 års jubilæum.

  Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

El- og hybridbiler hitter hos Autohuset Vestergaard A/S

13. april 2019

ANNONCE

Der hersker ingen tvivl om, at det er to herrer med en ret bred viden om biler, som jeg har talt med til denne historie. Den ene er Peter Mærsk-Møller. Han har solgt biler i 14 år hos Autohuset Vestergaard A/S, og den anden er Daniel Hegaard Jensen, som er salgschef og har været i firmaet i seks år. Tilsammen dækker de stort set alt du behøver at vide om Volvo, Renault, Kia, Dacia og Fiat. Det er nemlig de bilmærker man finder på Odensevej 42 i Svendborg, hvor Autohuset Vestergaard A/S har til huse.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php