Monthly Archives: oktober 2019

Træningshold for demente giver fornyet livskvalitet

13. oktober 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Fysisk- og kognitiv træning, samtalegrupper og socialt samvær skal medvirke til at udskyde demenssymptomer for mennesker med demens i Svendborg Kommune.

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

De første gamle veteranbiler triller op ad grusvejen til Egebjerg Mølle. Solen skinner og der er medbragte madpakker og kaffe med på termokanden. Ud af bilerne stiger en masse glade mennesker som glæder sig til dagens program, hvor der er rundvisning i møllen, vandretur på Ø-havsstien og medbragt frokost med efterfølgende kaffe og kage.
Ens for alle der er med på turen er, at de alle har diagnosen demens.
I dag er de på tur arrangeret af det træningshold for borgere med let og moderat demens, som de gennem Svendborg Kommune’s demenskonsulenter er blevet visiteret til.
Grethe Fuglsang har demens og er en del af det træningshold som er på tur med veteranbiler til Egebjerg Mølle.
– Det er helt enestående alt det der bliver gjort for os. Vi har også været på tur i hestevogn, og altid bliver der bare sørget så godt for os, siger hun og smiler til Annushka Askman som er ergoterapeut ved Træningsafdelingen for demente i Svendborg Kommune.
Under selve træningsdelen er der koblet en fysioterapeut og en ergoterapeut på hvert hold – hvor fysioterapeuten tilrettelægger og instruerer i den fysiske del og ergoterapeuten tilrettelægger og udfører den kognitive del.
– Der er selvfølgelig et stort overlap og ofte sammensætter vi også vores træning således, at en aktivitet indeholder begge elementer samtidigt, siger Annushka Askman som sammen med sin kollega Line Schou, der er fysioterapeut, har et tæt samarbejde omkring træning af demente borgere.
– Formålet med træningen er at udskyde demenssymptomer gennem fysisk/kognitiv træning, erfaringsudveksling og socialt samvær – som vores tur i dag til Egebjerg Mølle, siger Line Schou og benytter lejligheden til at takke Hans Bukkehave og Veteranbiler Sydfyn, som ganske gratis har stillet biler med chauffører til rådighed fra Aldersro, hvor træningsholdene holder til, og til Egebjerg Mølle tur-retur.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

18 frivillige, en gammel motor og et fællesskab

12. oktober 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Alderen er ingen hindring, når det frivillige bådelaug for Postbåden Hjortø sætter nye projekter i søen.

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Duften er fuldstændig den samme som i læretiden på værftet, da jeg går ind ad porten til fabrikshallen på Frederiksø. Ganske vist er støjen ikke nær så intens som dengang, men det høres tydeligt, at der stadig er gang i værktøjer rundt om i krogene.
Det er her Danmarks Museum for Lystsejlads holder til, og her hvor en masse passionerede mennesker for skibsfart hygger sig med at restaurere både og joller i alle mulige afskygninger. De er alle sammen frivillige og båret af den samme gnist.

I virkeligheden er det her, i alle krogene af Frederiksø, at man finder den ægte kultur på Kulturkajen, hvor disse frivillige mennesker, uden de store armbevægelser, bevarer ånden som vidner om Svendborgs stolte maritime søfartshistorie. Man behøver faktisk slet ikke hjælp fra diverse udenbys brandingeksperter i at kunne se hvilke enorme potentialer der er at bygge videre på, i skabelsen af det søfartsmuseum som Svendborg stadig ikke har.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Det store regnskab

12. oktober 2019

 

AF ANNE HJORTENBERG

Når jeg spiser for mange kalorier, tager jeg på – det har jeg vidst i mange år. Når jeg bruger for mange penge i forhold til min løn, kan jeg sidst på måneden se et stort, rødt minus på kontoen. Men hvis jeg bruger for meget CO2, så aner jeg det ikke. Der er ingen bankdame, der ringer. Ingen bukser, der strammer for at indikerer, at nu har jeg brugt min kvote. Jeg går intetanende rundt og ved ikke, om jeg ligger højt eller lavt.

Generelt bruger vi danskere over evne, når det kommer til CO2. Som en del af projektet ”Klimafamilier på Sydfyn” har jeg lært, at en gennemsnitsdansker bruger 13000 kg CO2 om året. Ifølge Parisaftalen har Danmark sat sig et mål om, at vi hver især bør udlede 2500kg CO2 i år 2050. Så i runde tal, skal vi udlede under 1/5 af den mængde vi bruger nu.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Efteråret betyder varme, lys og hygge

11. oktober 2019

ANNONCE

Jesper Lauanni fra XL-BYG i Svendborg præsenterer AirThings, som fortæller hvordan dit indeklima er i hjemmet.

 

XL-BYG på Nyborgvej i Svendborg er klar til at præsentere masser af ny inspiration til hjemmet.

 

Der er løbet en del vand gennem åen siden dengang, hvor der udelukkende var søm og skruer og planker i forskellige mål hos det lokale byggemarked. I dag er det her man kommer, når både der skal handles materialer og værktøj til handymanden, nyt armatur til badeværelset, inspirerende ting til indretning af boligen eller maling der dækker det hele.
Hvis der er et sted, hvor man finder alt under samme tag, så er det hos XL-BYG på Nyborgvej i Svendborg. Her er stort set det hele, man har brug for, når det handler om boligen. Både inde og ude.
mitsvendborg.dk har været på besøg hos XL-BYG til en snak med tre medarbejdere, som hver med deres faglige baggrund er klædt rigtig godt på i at kunne servicere og rådgive kunderne inden for lige præcis deres kerneområde i det store byggemarked på Nyborgvej.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Skæld ud giver sår på sjælen

10. oktober 2019

 

AF SUSANNE GREGERSEN, helheds-huset.dk

Skæld ud er et begreb vi alle kender og allligevel har svært ved at definerer.

Skæld ud kan være irettesættelse på en bebrejdende måde, med en attitude af magt. Ofte med nedværdigende udtalelser i en anklagende og hård tone og et ophidset kropssprog.
Det er oftest børn og unge der får skæld ud. Men nogle chefer og endda kolleger burger skæld ud på daglig basis, hvilket I den grad skaber dårlig trivsel.

Skæld ud er manipulerende og stopper naturlig nyserrighed og troen på at man er god nok.

Forskere er enige om at skæld ud giver sår på sjælen og fører til lavt selvværd – uanset om det er barn, ung, voksen (eller ældre!!). Skæld ud gør, at man mister tilliden til sig selv og ligeværet ryger.

.. og så lærer vi at skælde os selv ud!!

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Klimafamilier på Sydfyn

10. oktober 2019

 

AF NIELS CHRISTIAN NIELSEN, PROJEKTLEDER GO2GREEN

 

Den 1. september startede vi op med vores Klimafamilieprojekt i samarbejde med AOF Center Fyn og Det Økologiske Råd. Der er udvalgt 4 klimabørnefamilier, som får gode råd og vejledninger i en 12-ugers periode. De får bl.a. stillet en elbil til rådighed i en uge. Familierne vil løbende dele ud af deres erfaringer til hinanden, og til alle os andre.

 

Danske familiers livsstil bidrager til klimaforandringerne. Faktisk er danskerne blandt verdens mest CO2-udledende folkefærd, selvom vi ofte tænker på Danmark som et grønt foregangsland. Årsagen er vores livsstil, hvor alt fra madvaner og indkøb af bl.a. flyrejser, biler, boliger, tøj og elektronik bidrager til et stort ressourceforbrug.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

The Beatles Revival kommer til Svendborg!

9. oktober 2019

ANNONCE

 

 

Et af Europas bedste og mest efterspurgte The Beatles tributes giver koncert i Svendborg til november.

 

Verdens største boyband gennem tiderne – The Beatles – nåede kun at spille ganske få koncerter i Skandinavien. Men til de mange som ikke nåede at opleve The Beatles live, enten fordi der var udsolgt, eller fordi man simpelthen ikke var født dengang, – er her den ultimative erstatning:

 

LiveConcept præsenterer:  The Beatles Revival.
Orkesteret er blandt de få tribute orkestre, som udover succes i hjemlandet, også har formået at skabe sig popularitet på internationalt plan.
– Det er virkelig med stor glæde, at vi nu har fornøjelsen at kunne byde et af de måske absolut bedste The Beatles tribute-orkestre i Europa velkommen til Svendborg, siger arrangør Thomas Cleve fra LiveConcept.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Kulturaksen på toppen af byen

9. oktober 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF ANNA PIA HOLMGAARD, LITTERATURHUS SVENDBORG

 

Der er meget snak om bydvikling, hvad der er godt og knap så godt i Svendborg – så den lader vi ligge i denne omgang. Og så alligevel…

I Svendborg er der en forståelse af at kulturen, den er inde i byen. Og ikke bare inde i Svendborg By – men nede i midten af byen. Der, hvor spillesteder og værtshuse er, nede omkring centrumpladsen. Det er ikke rigtigt, der er naturligvis masser af gode aktiviteter og kulturelle aftener, begivenheder og foreningsliv i hele kommunen.

Men når det kommer til akkurat Svendborg by, så vil jeg gerne slå et slag for at løfte blikket mod toppen af byen.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Vejen til balance i kroppen går gennem fødderne

8. oktober 2019

ANNONCE

 

Flere og flere vælger zoneterapi som behandlingsform.

 

Når vi har ondt i musklerne, er ømme i nakken, har problemer med fordøjelsen eller lider af hovedpine, så sværger flere og flere danskere til behandling med zoneterapi. Gennem årene har der været lavet flere forsøg med zoneterapi som har vist positiv effekt – bla. i forbindelse med hovedpine, forstoppelse, fødsler og ufrivillig vandladning.

På trods af det anerkendes zoneterapi stadig ikke af de etablerede lægekredse, og det kan man undres over, når mange mærker en effekt, uanset om behandlingen er videnskabelig dokumenteret eller ej.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Det teknologiske vanvid er hverdagskost

8. oktober 2019

 

AF SUSANNE LINNET AAGAARD

 

”In case of severe emergency, please look at our website”. Vi grinte meget af den svenske ambassades telefonsvarerbesked, da jeg for knap 20 år siden arbejdede på den danske ambassade i Malaysia. Selv havde vi en telefonvagtordning til at hjælpe folk, der var blevet syge, blevet berøvede eller fængslede. Vi talte om det vanvittige i, at henvise nogen til en hjemmeside, hvis de stod i en nødsituation.

 

Her 20 år senere er det teknologiske vanvid blevet hverdagskost. Teknologiens muligheder rammer os dagligt på godt og ondt. Den letter mange opgaver, men skaber også barrierer mellem mennesker. I kontakten med virksomheder og myndigheder, mødes vi af en mur, der gør det vanskeligt eller direkte umuligt at komme i kontakt med et menneske.

Læs mereKommentarer: Ingen kommentarer endnu

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php