Kærligheden til fællesskabet

3. juni 2013

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Ildsjæle på 65+ holder skruen i vandet

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Bølgerne i håret er gråsprængte, knæene knirker en kende, og et par enkelte skal lige have gentaget en sætning eller to, da hørelsen ikke altid er, hvad den har været. Men man skal ikke tage fejl. Der er lige så meget drivkraft i de 16 aldrende gutter, som passer og plejer den gamle postbåd Hjortø, som der er i omklædningsrummet hos 1. holdet i fodboldklubben lige inden sæsonens første kamp.


Et stykke søfartshistorie

Det var den forhenværende museumsformidler på det tidligere Søfartsmuseum i Troense, Kjeld Søberg-Hansen, som tilbage i 2005 tog initiativet og indkaldte til stiftende generalforsamling af bevaringsforeningen ’Postbåden Hjortøs Venner’. Formålet var helt enkelt at fremme interessen for vores maritime kulturarv og Postbåden Hjortø.

– Vi har jo at gøre med et stykke unikt søfartshistorie. En maritim seværdighed, som fortjener at blive velbevaret og ikke mindst at blive set, siger Kjeld Søberg, samtidig med at han uddeler store buketter af verbale roser til foreningens bådelaug.

– Der bliver lagt rigtig mange frivillige timer fra disse ildsjæle i arbejdet med at passe og vedligeholde Hjortø. Uden dem havde Svendborg ikke glæden ved stadig at kunne opleve den ’pensionerede’ postbåd sejle gennem sundet, siger Kjeld Søberg med overbevisende kraft i stemmen.

 

Historisk monument
De er seksten mand i bådelauget. Og alle har de én ting til fælles: kærligheden til havet og til den maritime kulturarv. Og selvfølgelig til fællesskabet og hele det sociale i at være sammen om Hjortø.
Hver onsdag – hele året – mødes de under loftet i Maritimt Center. Her har de deres ’hule’.

– Det bedste ved at være med her er alle de goe´middage, vi får, lyder det fra Erik Eriksen, som oprindeligt er fra Skarø, og hele lauget skraldgriner, mens de samtykkende nikker – synkront.
John og Kurt, begge med efternavnet Jensen, og maritime kammerater siden Tordenskjold var øverstkommanderende for Kattegat-eskadren, fortæller om en tur til Marstal på Ærø med Hjortø i pinsen 2012, hvor hele byen var pakket ind i maritim feststemning, da ikke færre end 90 bevaringsværdige træskibe lå til kaj i den gamle skipperby.

– Vi var der med Hjortø, fordi vi er med i Træskibs Sammenslutningen, og årets pinsestævne blev afholdt i Marstal i forbindelse med søsætningen af den over 100 år gamle tomastede skonnert Bonavista. Den blev søsat pinselørdag efter en fireårig restaurering, fortæller John Jensen, som tilføjer med en vis stolthed i tonelejet, at Postbåden Hjortø ved samme lejlighed modtog den største hædersbevisning, bevaringsværdige danske fartøjer kan opnå, da båden blev udpeget som et Historisk Monument af Skibsbevaringsfonden.

 

Restaurering for 200.000 kroner
Da Hjortø kom på land i efteråret 2012, mødte der besætningen et ubehageligt syn. Båden var flere steder gennemtæret, og tidens tand havde tydeligvis været hård ved den gamle postbåd. En større reparation var nødvendig. De to øverste planker, vaterbord, spanter, lønning, stødliste og fordækket skulle skiftes. Regningen fra Ring Andersens Skibsværft lød på lige godt 200.000 kroner. Et beløb, som ikke blot stod og ventede på en vedligeholdelseskonto. Pengene skulle altså findes andetsteds.

– Vi søgte forskellige fonde og fik 50.000 kr. af Skibsbevaringsfonden, 25.000 kroner fra SFDS. Foreningen Hjortøs Venner betalte 25.000 kr. Og resten af regningen blev dækket af Svendborg Museum, fortæller Kjeld Søberg, som stolt viser det flotte stykke håndværk, som er blevet udført på den gamle postbåd.

 

Alle kan blive medlem af Postbåden Hjortøs Venner og dermed have mulighed for at komme ud at sejle med det sydfynske, historiske monument. Et medlemskab koster 150 kr. for enkeltpersoner, 250 kr. for en husstand og 1.000 kr. for et virksomhedsmedlemsskab.

 

Læs mere om Hjortø her

 

Mere om Postbåden Hjortø
Postbåden Hjortø ligger til kaj i starten af træskibsbroen på Havnepladsen i Svendborg Havn. Et smukt, unikt stykke maritimt kulturhistorie, som vidner om en tid, hvor sådanne små enheder udgjorde et væsentligt element i opretholdelsen af livet på øerne i Det Sydfynske Øhav.
Den lille postbåd var øernes forbindelse til omverdenen, da det var den, som året rundt sørgede for den daglige post frem og tilbage.

Fra 1909 blev øen Hjortøs daglige forbindelse til omverdenen sikret af en lille sejljolle. Men i 1954 blev sejlene skiftet ud med en helt nybygget motorjolle bygget på Niels Henningsens Bådeværft i Rantzausminde – Postbåden Hjortø.
Postbåden Hjortø sejlede post, gods og passagerer mellem Hjortø og dels færgen ”Ærøsund”, dels Vornæs Havn indtil 1976, hvor en ny og større færge, “Hjortøboen”, blev indsat og dermed blev forbindelsen til Hjortø.
Postbåden Hjortø er i dag registreret i museernes database med genstandsnummeret 000109×0001, og Svendborg Kommune har med overdragelsen forpligtiget sig til at sikre fartøjets bevaring i fremtiden.

www.hjortø.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php