Borgerforeningen klar til renovering

12. august 2008

Bestyrelsesformand for Kulturhus Svendborg Jørgen Andersen kan nu glæde sig over mange års ihærdighed, når den store renovering af Borgerforeningen nu endelig igangsættes.

Download Projektbeskrivelse
www.kulturhussvendborg.dk
Efter 5 år og 26 dages arbejde fra stiftelsen af foreningen Borgerforeningen af 05.juni 2003 og til overdragelsen af Borgerforeningen 01.juli 2008 lykkedes det arbejdsgruppen i Kulturhus Svendborg at fremskaffe 39.850.000,- kr. via forskellige fondsmidler og private sponsorer. Og det er nok til at igangsætte den store renovering af Borgerforeningen til et helt nyt 3.200 kvm stort multikulturhus midt i Svendborgs bykerne.
De nye skitser er udarbejdet af Praksis Arkitekter og indeholder en om- og tilbygning til Borgerforening for et samlet anlægsbudget på 33.950.000,- kr. Det nye forslag tilstræber at ombygge de eksisterende forhold på en nænsom måde og kun at tilføje nyt i begrænset omfang. Dette er gjort i særlig hensynstagen til Borgerforeningens to naboer; Svendborg Teater og Anne Hvides gård hvor facaderne ikke vil blive berørt af den nye tilbygning til Borgerforeningen. Arbejdsgruppen for Kulturhus Svendborg har sammen med Praksisarkitekterne under forløbet været i en konstruktiv dialog med både Svendborg Museum, By og Land- Sydfyn samt Kulturarvsstyrelsen Dette for at sikre, at en ny facade er i balance og harmoni med de omkringliggende fredede og bevaringsværdige bygninger.
Det endelige projekt

Den nye Borgerforening bliver et moderne forenings- og kulturhus med mange forskellige aktiviteter og tidssvarende facilliteter. Men det er samtidig vægtet højt, at fortidens detaljerigdom og ynde fremhæves i de eksisterende sale; Guldsalen, Spejlsalen og Teatersalen. Salene bevares og renoveres med moderne intallationsmæssige, akkustiske og lydmæssige foranstaltninger. Guldsalen, som er den største af salene, bliver markeret med sin egen facade ud mod Ramsherred. Et løft i forhold til det lidt tarvelige udtryk som er på nuværende. Nye dørindgange i stueetagen samt vinduer vil sikre den nuværende og vigtige dagsbelysning.
Den nye åbne glas-foyer tilbygning i to plan vil strække sig mellem teater og Guldsal og dermed give et spil i facaderne fra hus til hus. Fra den nye foyer vil der være adgang til samtlige sale, herunder også til teateret, som forsynes med en ny åben forbindelse på de to etager. Arkitekternes tanker er her at skabe synergi med Svendborg Teater, som i flaskehalssituationer kan benytte den nye åbne, og noget større foyer og barlinie, som vil være i Borgerforeningen. 
Et hus med mange muligheder

Indenfor vil facilliteterne være mere sammenflettede. I kælderplanet samles de grovere funktioner som vareindlevering, køkkendepot, køle- og teknikrum samt større fælles depotfacilliteter. Kælderplanet vil yderemere danne rammerne for værksteder og frirum hovedsageligt forbeholdt subkulturer og mere autonome brugere.
Stueplanet er at betragte som det offentlige plan. Det vil være her der bydes velkommen med cafe`miljø, siddemøbler og et overskueligt overblik over husets aktiviteter og indhold. Der vil være direkte adgang til uderummet med mulighed for udeservering og i god kontakt til bymiljøet. Der vil være åben forbindelse til Guldsalen og Spejlsalen.
På 1. salen vil man kunne finde det aktive foreningsliv, samt husets brugere. Her vil etableres mødelokaler og kontorer, og der vil være adgang til balkonen i Guldsalen og til teateret. Små nicher og lounges i forskellige størrelser vil indrettes indbydende til mindre uformelle mødesteder.

På 2. salen indrettes et åbent fælles kontormiljø, hovedsageligt for husets egen administration, der er tilknyttet husets brugere. Ligeledes vil der være mulighed for møderum og velfærdsfacilliteter.
I udeområdet foran Borgerforeningen mod Ramsherred  etableres en byterasse med mulighed for udeservering, forskellige former for udeophold og varierede aktiviteter på fladerne. En mindre udescene kan danne ramme for musik og andre tiltrækkende underholdningsformer i det åbne rum.

Mange års slid

Formand for Borgerforeningens bestyrelse Jørgen Andersen har lagt mange mange timers arbejde i at få dette projekt kørt hele vejen igennem til der hvor vi står i dag. Et nyt kulturhus midt i byen til stor glæde for rigtig mange mennesker i et område som er inde i store udviklingsprocesser med tanker om sammenkobling mellem havnen og bymidten debatten om en bilfri midtby og ikke mindst hele byens nye livskvalitets- bevægelsesretning med Cittaslow grundtanken.

Resten af 2008 skal nu bruges på en række forundersøgelser omkring bygningen, hvorefter det forventes at den endelige renovering og byggeri kan påbegyndes til foråret 2009. -Et ønske og mit bedste bud på en åbning og en indvielse af det nye Kulturhus Svendborg, kunne være medio 2010. oplyser formand Jørgen Andersen.

Christian Dan Jensen
mitsvendborg@gmail.com

 

 

Et svar til Borgerforeningen klar til renovering

  1. Frederik Schmidt
    14. august 2008 at 19:41

    Jeg er meget spændt på at se hvordan plads og rum foran det nye Kulturhus Svendborg bliver udnyttet. Hele indgangsportalen til bykernen går jo via Ramsherred, så det er jo ikke helt ligegyldigt hvordan pladsen udformes. Første tiltag politisk må være at få gjort noget ved snakken, og få fjernet bilerne fra Torvet og Ramsherred. Så er der rene linier at arbejde med. Efterfølgende kan der indbydes en række af alle de engagerede borgergrupper og erhvervsinteresser som findes i Svendborg, til fælles at finde den bedste og mest hensigstmæssige udnyttelse af dette fantastiske område. Det er utroligt, at man ikke har fået gjort det noget før. Jeg glæder mig i hvert fald til at se projektet påbegyndt – langt om længe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder





  - Få Dit arrangement med

Svendborg Rabbits



Blogroll





Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php