Et liv efter kriminalitet

11. august 2013

 

Unge med en plettet straffeattest kan have det svært med at få et normalt liv med arbejde igen, men der kan være hjælp at hente fra projektet High:five.

 

AF JENS SCHNABEL

 

”High:five” er et landsdækkende projekt med formål om at finde arbejde eller uddannelse til unge i alderen 15-30 år med en kriminel baggrund, så de ikke falder tilbage i kriminalitet.

For at få hjælp fra High:five skal ansøgere opfylde nogle krav, såsom at have fast bopæl og ingen former for misbrug.

– Om det er stoffer eller alkohol er ligegyldigt. Vi garanterer, at folk ikke har et misbrug. For så har du svært ved at passe et arbejde. Det er også en hurtig vej tilbage til kriminalitet, fordi det er for dyrt som almindelig ansat. Så når vi forlanger, at folk er færdige med kriminalitet, er vi også nødt til at forlange, at de ikke har noget misbrug, fordi det i mange tilfælde hænger sammen, forklarer Kurt Lund Pedersen, projektleder på Fyn for High:five gennem seks år.

 

Uddannelse og job betaler sig
At hjælpe unge væk fra kriminalitet betyder dels, at potentielle ofre skånes i fremtiden. Ifølge en rapport fra Rambøll sparer det også samfundet for op til 1,4 mio. kr. pr. deltager, hvis de ikke længere begår kriminalitet.

Kurt Lund Pedersen taler med og følger ansøgerne, før han vurderer, om de er egnet til at få hjælp. Uddannelse er meget vigtigt, da ca. 90% af ansøgerne ingen uddannelse har.

Arbejdspladserne er primært private, herunder ufaglærte smede, tømrere, kokke, lagerarbejdere og så videre. Et godt match er vigtigt, og han kan finde på at sige nej, selv om virksomheden siger ja, hvis han synes, risikoen er for stor.

– Jeg er nødt til at være ærlig. Jeg har ikke råd til, at det går galt, siger Kurt Lund Pedersen og forklarer, at han jo også skal kunne samarbejde med virksomheden i fremtiden.

Men selv om også High:five mærker finanskrisen, er det i mindre grad end for mange andre.

– Selv inden finanskrisen holdt vi på vores principper. Dengang ringede firmaerne og sagde: ”Bare kom med dem.” Bare folk havde arme og ben, ville de have dem. Men det gjorde vi ikke. Vi kunne have læsset dobbelt så mange ud. Men vi stod fast. Det husker mange, og det tæller til vores fordel nu, forklarer Kurt Lund Pedersen.

 

Ros til Fyn og Svendborg
High:five er af hensyn til jobs til ansøgerne meget afhængige af de private virksomheder. I Svendborg og opland samarbejder Kurt Lund Pedersen med ca. ti virksomheder. Men han kalder også samarbejdet med Kriminalforsorgen på Fyn perfekt og har et godt samarbejde med kommunerne. Det er nødvendigt, da han er alene på Fyn.

– På Fyn kører det godt. Den ros skal de have. Også i Svendborg, hvor de har en meget fornuftig tilgang og godt forstår, hvis det er nødvendigt med uddannelse, siger Kurt Lund Pedersen.

Desuden er de tidligere kriminelle meget loyale, da de godt er klar over, at de har fået en ekstra chance. High:five har fået over 1.000 folk ud, siden projektet blev grundlagt i 2006, men ifølge Kurt Lund Pedersen har ingen begået kriminalitet i den virksomhed, de blev ansat i, også selv om de igen skulle begå anden kriminalitet.

– Når jeg snakker med dem, så spørger jeg: ”Hvorfor lavede du ikke kriminalitet i din virksomhed? Det havde dog været nemmere.” Så bliver de nærmest forarget. For det gør man bare ikke. De siger: ”De har givet os en chance, så det kan vi ikke tillade os.” Eller som én sagde: ”Man slår sgu da heller ikke sin mor.”

 


High:five – job til unge på kanten
High:five blev grundlagt af Virksomhedsforum for Socialt Ansvar og er finansieret af offentlige midler fra Beskæftigelsesministeriet. Projektet samarbejder med politiet, Kriminalforsorgen, kommunerne og andre om at skaffe unge med kriminel baggrund i job eller uddannelse.

 

highfive.net

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php