Er cykelbyen for børn?

16. august 2013

(Foto: Mads Claus Rasmussen)

AF SUSANNE RIBER 

En dejlig sommerdag drager vi af sted, to ivrige drenge og jeg. Madpakker i cykelkurven og badetøj på bagagebæreren. Vi cykler ad byens stier og veje og har en fornøjelig dag.
Svendborg har lagt billet ind på at blive årets cykelby, men fik ikke æren. Byen har helt klart et seriøst ønske om at gøre sig bemærket som cykelby for alle, også for børn. Jeg tænker, at det kan komme an på en prøve og drager derfor af sted med mine to nevøer. De bor i Rantzausminde og kender ikke byens smuthuller, skjulte stier og sjove genveje. Men dem kender jeg, og flere gange på turen spørger drengene, om vi er langt væk fra byen. Nej, vi er midt i byen – næsten – men grønne områder giver indtryk af, at vi er langt væk fra byens larm.

 

 

 

Turen er planlagt, så vi mindst muligt bevæger os af byens mest trafikerede gader. Vi kanter os fra sti til sti, fra ét grønt område til det næste. Vi stopper og nyder udsigten fra vandtårnet bag Belvedere, vi snor os igennem haveforeningen Solbakken, vi slår en sløjfe igennem en øde skolegård ved en forfalden Nordre skole, og ad Trappebæksvej ned til Trappebækken, som på denne tid af året ikke har meget vand. Snor os ad stien langs åen til Tvedvej og videre ad stien på den anden side af vejen til haveforeningen Ørkild, der ligger smukt med udsigt over Ørkild Borgruin og Sundet længst væk. Drengene synes, det er fedt med en borg, men hvor er den, hvorfor har de ikke gemt noget, har de ikke gemt noget på et museum? Den mindste er vildt begejstret for havekolonierne. De små nuttede huse, de velholdte haver og de mange stier, der lægger op til en god gang røver og soldater.


Vi forlader kolonihaven og finder et andet åløb, Kobberbækken og stien, der snor sig langs åløbet. Igen er vi godt gemt i det grønne og dog så tæt på byen. ”Hvor kommer bilstøjen fra?” vil den ene dreng vide og synes, det er sjovt, at vi er tæt på Nyborgvej og dog ikke kan se én bil. Vi svinger forbi neden for Ørkild Borgruin og ad Caroline Amalievej, Ørkildsgade og via rundkørslen til Christiansmindestien. Undervejs skal vi nyde udsigten, have en forfriskning og snakke om den gamle jernbane, som kørte her. Rundkørsler er en udfordring for en uerfaren dreng fra landet, men med hjælp fra storebror og jeg kommer vi vel igennem. I Gl. Hestehauge fortsætter vi ad jernbanestien ud mod Holmdrup og tilbage gennem Hallingskov Huse.
Nu kan vi ikke vente, vi må ned til vandet, ned til Christiansminde, så der trædes godt i pedalerne, og ad små stier kommer vi til den skønne strand ved Sundet. Det halve Svendborg er vist taget til vandet i dag, småbørn i strandkanten og strandløver på badebroen. Efter en dukkert og den længe ventede vaffelis kan turen fortsætte tilbage mod byen. Igen prøver vi at undgå trafikken og cykler langs vandet og kajen, kigger på skibene, de glade folk i den Blå Lagune og Bendixens Fiskehandel, hvor turisterne hygger sig med fiskespise. Nu er benene ved at være trætte, solen brænder ubønhørligt lige ned i knolden på os, mad-depoterne fra cykelkurven er opbrugt, og vi bliver enige om, efter 25 spændende kilometer, at vende næsen hjemad.
Cykelstier i Svendborg er sjældne, de fleste steder er de blot markeret med en bred, hvid stribe. Det er og bliver en udfordring for de mest udsatte i trafikken, børn på cykel. Rundkørslerne er ikke bare en udfordring for børn på cykel, mange på fire hjul kender ikke færdselsreglerne og er dagligt anledning til farlige situationer. Men bevæger vi os væk fra de mest trafikerede strækninger, er der rig mulighed for sjove og oplevelsesrige ture i byen og den nærmeste omegn.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php