Vi tager da bare cykelfærgen til Vindeby

17. august 2013

En cykelglad svendborgenser ved den store udstilling på Centrumpladsen.
(Foto:mitsvendborg.dk)

 

Sydfyn er et paradis for cyklister, og der skal anlægges cykelstier og -veje

 

AF PER VINCENT

 

Situationen tegner til at blive sådan, at der udelukkende er vindere.

Vi er et af de mest cykelglade lande i verden, og vi kan blive endnu gladere for cyklen, når Svendborg engang med tiden folder sig helt ud som cykelby. Og ikke bare selve byen, men hele kommunen.

Planerne og ambitionerne er der, viljen er der, masser af ideer er blevet luftet og vendt og drejet, og en hel del af det er allerede virkelighed.

Så vi kan lige så godt vænne os til det, før eller siden skal vi op på jernhesten. Og helst før.

 

Folkesundheden
Børnene har været i gang længe, i hvert fald siden 2009. Samtidig med, at den nye skolestruktur blev sat i værk, blev kræfterne også sat ind på børn og sundhed.

– Svendborgprojektet er bredt anerkendt, og det virker ret godt, fortæller sundhedskonsulent Louise Elisabeth Madsen, Svendborg Kommune.

– Vi ved for eksempel, at en times motion om dagen, altså cykling, til børn og en halv time til voksne betyder 40 procent lavere risiko for diabetes. Det er jo bare en af de mange fordele, hertil kommer hele det øvrige sundhedsbillede og fornøjelsen i sig selv ved cykling, siger Louise Elisabeth Madsen.

 

Arbejdspladser
Sydfyn er et af de mest populære steder i Danmark at holde cykelferie, og der kommer mere af det, forudser Klaus Johannessen. Han er en af de kommunale folk, der arbejder med cykelpolitikken.

– Alene på det område kan et veludbygget cykelvejnet skabe en del arbejdspladser. Cyklister har ikke så meget med sig på turen, så de har brug for at købe både overnatning og måltider hele vejen, siger Klaus Johannessen.

Han fortæller, at man er i gang med en samlet cykelruteplan for hele kommunen, og det har transportministerens fulde opmærksomhed.

Når Fehmarn-forbindelsen står færdig, vil det også øge trafikken af både biler og cykler, og det stiller krav til ordentlige faciliteter og cykelveje.

 

Cyklisterne er med
Cyklisterne er selv en vigtig del af planlægningen. Både forældre og børn bliver spurgt, hvor de dårlige og de gode cykelveje er, og så bliver anlægsarbejdet lagt efter det. Svendborg Gymnasium er for eksempel en vigtig del af den overordnede planlægning. Alene i Svendborg Vest-området er der 3.000 studerende på forskellige skoler, og en stor del af dem cykler.

Louise Elisabeth Madsen tilføjer, at cirka 15 procent af de ture, der køres i dag, er på cykel, og målet er, at det skal stige til omkring 25 procent for hele befolkningen.

 

…og så de voksne
En af de mere spektakulære ideer er cykelfærger mellem Svendborg Lystbådehavn og Vindeby, og den er faktisk reel.

Transportminister Henrik Dam Kristensen er meget varm på tanken, for med den løsning får man også afhjulpet de trafikale problemer, der ofte er på Svendborgsundbroen, og færgerne kan nemt blive en del af den nationale cykelrute, der allerede er her.

Så mens de helt små allerede er i fuld gang og nogle steder kører samlet til og fra skole i organiserede ”cykelbusser”, som man kalder det, skal de voksne nu også til at cykle meget mere. Det kører den rigtige vej, kommunen arbejder hårdt på sagen, nu skal vi voksne så også bare træde i pedalerne.

 

Du kan læse mere på: www.svendborgcykelkommune.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php