Et sejlende stykke kulturhistorie

22. august 2008


Den tidligere postbåd “Hjortø” med bådførerne anno 2008
Båden sikrede i perioden 1954 til 1976 post- og passagerforbindelsen til og fra Hjortø.
www.hjortø.com

mitsvendborg sætter i en række indlæg fokus på de maritime seværdigheder i Svendborg.
Dette indlæg er det første i rækken, og omhandler den tidligere post- og passagerbåd “Hjortø”.

“Den sejlede jo bare..”
Sådan lyder titlen på et skrift udgivet af Svendborg Museum i 2007 skrevet af Kjeld Søberg, formand for bevaringsforeningen “Postbåden Hjortøs venner”, som blev stiftet i marts 2005. Foreningen er stiftet med det mål for øje, at bevare post- og passagerbåden Hjortø, og holde den sejlende i Det Sydfynske Øhav, som et sejlende stykke kulturhistorie.


Hjortø
ligger til kaj i starten af træskibsbroen på Havnepladsen i Svendborg havn, sammen med det andet museumsskib krydstoldjagten Viking.
Hjortø er et unikt stykke maritimt kulturhistorie, som vidner om en tid hvor sådanne små enheder udgjorde et væsentligt element i opretholdelsen af livet på øerne i Det Sydfynske Øhav. Hjortø var øernes forbindelse til omverdenen, da det var den som sørgede for den daglige post frem og tilbage, og det om det var sommer eller strid vinter – posten skulle frem.
Det Kgl. Danske Post- og Telegrafvæsen satte en stor ære i at sikre posten kom frem til alle danskere, herunder også dem som var bosat på de danske øer. Fra 1909, ca. et halvt århundrede inden Hjortø blev bygget, blev posten fragtet til Hjortø af en mindre sejljolle som modtog og afleverede posten ved at sejle ud og lægge til ved siden af Ærøfærgen. I de næste 12 år frem til 1921 blev øens daglige forbindelse til omverdenen sikret af denne lille sejljolle. Først i 1921 blev sejlene skiftet ud med en helt nybygget motorjolle bygget på Niels Henningsens Bådeværft i Rantzausminde.


Øens første postbåd. Sejljollen (1909 – 1921) og Øens 2. postbåd, motorjollen (1921 – 1954)

I 1954 overdrog den tidligere bådfører Niels Hansen Rasmussen postføreropgaven til sønnen Jørgen Greve Rasmussen, efter 44 år bag roret. Jørgen Greve Rasmussen fik bygget en ny 24,7 fods motorbåd, igen på Henning Henningsens Bådeværft i Rantzausminde, og betalte af egen lomme kr. 27.288,50,- for den. Han modtog et årligt tilskud fra postvæsenet til postbådens drift, og båden var bygget til, udover posten, at kunne medbringe 8 passagerer.
Båden blev døbt “Hjortø” og blev et stort fremskridt for øen. Nu var post- og passagerforbindelsen sikret i mange år frem.
Hjortø var udstyret med en 1-cylindret to-takts glødehovedmotor af fabrikatet “Hundested” som ydede 15 HK. Senere, i 1972, blev motoren skiftet ud med en lidt større 21 HK motor.
Hør den karakteristiske lyd af Hundested glødehovedmotoren her

I 22 år sejlede Jørgen Greve Rasmussen post- og passagerer til og fra Hjortø, med omstigning i Højestene-løbet til  M/F Ærøsund, hvor der også blev udvekslet post.


Omstigning til M/S Ærøsund i Højestene-løbet

I 1976 blev en ny og større færge; “Hjortøboen” indsat, og Hjortø var dermed ikke længere den fast sejlende forbindelse til Hjortø.
Jørgen Greve Rasmussen døde i januar 2004 i en høj alder. Inden da havde han testamenteret Hjortø til Svendborg Museum med den forpligtigelse, at fartøjet skulle bevares i original og sejlklar stand som et stykke sejlende kulturhistorie, der skal vise eftertiden, hvordan man byggede og brugte fartøjer til transport i Det Sydfynske Øhav.
Hjortø er i dag registreret i museernes database med genstandsnummeret 000109×0001 og Svendborg Kommune har med overdragelsen forpligtiget sig til, at sikre fartøjets bevaring i fremtiden.
Kulturministeriets Skibsbevaringsfond erklærede i 2004 post- og passagerbåden “Hjortø” for bevaringsværdig.
Bevaringsforening Hjortøs venner har siden 2005 holdt Hjortø sejlende i Det Sydfynske Øhav som et kulturminde. Foreningen står for al sejlads, drift og vedligeholdelse af fartøjet, og er samtidig medvirkende til at sikre midler til den fortsatte drift.
mitsvendborg har talt med formanden Kjeld Søberg, som inden han gik på efterløn sidste år, var leder af søfartsamlingerne i Troense. Det var Kjeld der i sin tid tog initiativet til at oprette bevaringsforeningen, som har holdt et stabilt medlemstal på ca. 100 medlemmer.

-Vi ønsker at fremme interessen for Hjortø, da båden vidner om et stykke søfartshistorie. Vi arrangerer bl.a., såfremt vejret tillader det, ugentlige sejlture for medlemmer. Siger Kjeld Søberg, som samtidig opfordrer til at tegne et familiemedlemsskab for blot kr. 250,- med et sådant kan man nemlig tage familien med på en udvalgt tur i Det Sydfynske Øhav.
-Det er bestemt oplevelsen værd. F.eks. kunne familien jo pakke en picnickurv og tage turen med den gamle postbåd, eksempelvis til Hjortø. Det er en god måde at bruge vores kulturarv på.
Kjeld Søberg slutter med at uddele stor ros til foreningens bådelaug som består af 18 aktive medlemmer, hvoraf de 14 er bådførere på Hjortø.
-Det er deres fortjeneste at båden fremstår så flot som den gør, og bruges til stor gavn for en masse mennesker og ikke mindst som en maritim seværdighed.
Et medlemsskab koster kr. 150,- om året for enkelt personer og kr. 2.000,- for virksomheder. Et familiemedlemsskab koster som nævnt kr. 250,-


Følg med her på bloggen når mitsvendborg sætter fokus på Svendborgs maritime seværdigheder. 

Christian Dan Jensen
mitsvendborg@gmail.com

2 svar til Et sejlende stykke kulturhistorie

 1. Eva Lauritzen
  30. august 2008 at 16:40

  Det er dejligt, at historien om “Hjortø” på denne måde kommer ud til flere menneskers kendskab. Der gøres et stort arbejde fra bådelaugets side for at holde båden sejlende.
  Jeg vil håbe, at “mitsvendborg” vil følge ideen op og fortælle om “Viking”, som også er et af Svendborg Museums skibe.

  Med venlig hilsen
  Eva Lauritzen
  medlem af Svendborg Museums bestyrelse

 2. 31. august 2008 at 13:53

  Kære Eva

  mitsvendborg sætter i denne tid fokus på de “maritime seværdigheder” i Svendborg, med en række indlæg her på bloggen. Historien om den gamle postbåd Hjortø var blot den første i rækken.
  Den gamle toldkrydser Viking er bestemt også med i rækken af de indlæg som mitsvendborg præsenterer.

  Som altid, er bloggen åben for input eller indlæg fra borgere som kan bidrage med viden om emner, som er relateret til Svendborg. Alle som ligger inde med nyttige oplysninger, eller gode ideer til byens udvikling, er altid velkommen til at dele dem med læserne her på mitsvendborg. Det kan gøres ved endten at benytte sig af kommentarmuligheden eller ved at sende en mail til nedenstående.

  Med venlig hilsen
  Christian Dan Jensen
  mitsvendborg@gmail.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php