Søger børnefamilier til Svendborg?

11. oktober 2013


 

Hvordan skal Svendborg brande sig for at tiltrække nye borgere, og er det overhovedet tiltrækkende for familier at flytte til byen? Måske finder jeg svaret, men først nogle overvejelser.

 

AF SUSANNE RIBER

 

Er vi ikke ved at være trætte af den evige melodi: Svendborg ligger så smukt ved sund, mark og skov? Vi har i årevis bildt os ind, at det er nok for at få folk til at flytte hertil. Så skidt med, at arbejdspladser nedlægges, langsom behandling på diverse kommunekontorer, og at visioner har det med at ”snegle” sig i mål. Svendborg Kommune har ikke længere en bundplacering som dårligste erhvervskommune, nej, vi ligger på en 73. plads. Flot, ja, men vi skulle selvfølgelig ligge i en top 10. Hvordan kan det gå så skidt, før vi virkelig tager skeen i den anden hånd?

For nogle år siden blev Svendborg en Cittaslow-by, hvilket betyder, at vi sætter fokus på kvalitet og udvikling med omtanke. Men vi har en fortsat diskussion om begrebet, og om sneglen er et ”heldigt” logo. Samtidig ønsker mange, at vi også brander os som det Maritime Svendborg, andre mener, at vi skal satse på kulturen, og sidst var det ”Sydfyn Style”, der satte Svendborg på landkortet.

Kulturen har været og er stadig et af Svendborgs trumfkort. Engang var byen kendt for musikværtshuset Kloster Moster og Bogcafeen med sin blanding af vaskemaskiner, bøger og mad. Ser man i Kulturkalenderen, er der dagligt flere tilbud, end man kan nå at rende til. Et flot musikliv drevet af mange ildsjæle, teater for børn og voksne, kunstskole, gallerier, aftenskoler, bibliotek og et foreningsliv, der må gøre enhver svendborgenser forpustet. Her kan vi noget, og her er vi kendt ud over kommunens grænser. Ja, jeg vil påstå, at mange danskere kender Svendborg på kulturen – og på naturen, forstås. Og dog, diskussioner om det nuværende Kulturhus (Borgerforeningen) stod på i mange år, før en forening tog over og gjorde visionen til virkelighed, og vi diskuterer stadig, hvor byens nye bibliotek skal ligge.  Eksempler på kulturinstitutioner, der har stor betydning for en by, som gerne vil kendes på et rigt kulturliv.

I 2007 fortalte en undersøgelse lavet af Copenhagen Business School, at Svendborg har en relativt høj procentvis andel af kreative borgere. De kreative borgere er en vigtig drivkraft og økonomisk faktor for vækst. Hvis det står for troende, har vi her alle muligheder for at brande Svendborg som et sted, hvor der er muligheder for udvikling af nye ideer. Vi burde have et blomstrende erhvervsliv, og vi burde se et erhvervs-, sports- og kulturliv samarbejde om byens udvikling. Men måske de kreative har læst ”Hvad koster kulturen?” af Christian Hjort Andersen. Ifølge C. Hjort Andersen er der ”ingen indicier for, at det lokale kunstliv er nogen afgørende faktor for tilflytning”. Ud fra en økonomisk betragtning kunne vi lige så godt bygge et plejehjem som et kunstmuseum. Omvendt, hvis vi brugere vil betale for varen, f.eks. et bibliotek, har varen sin berettigelse. Ifølge C. Hjort Andersen er det vigtigste, at en ”kulturinvestering kan ændre en kommunes renommé og dermed gøre kommunen mere attraktiv for tilflyttende borgere eller virksomheder”. Så hvis vi vil satse på f.eks. et nyt bibliotek, eller Kulturcenter, som det nok hedder i dag, skal vi gøre det, fordi vi prioriterer det, vi har brug for det, og fordi vi tror, at kommunen derved bliver mere attraktiv for sine egne borgere og for tilflyttere.

Altså, branding skal ikke kun gøres udelukkende ud fra kolde, økonomiske betragtninger. Det skal også gøres ud fra, hvad vi vil med byen, hvilke visioner vi tror på, og hvad vi vil kendes på. Skal Svendborg brande sig på det maritime, som Cittaslowby, for sine uddannelsesinstitutioner, som kulturby, som sportsby eller…?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php