Minikulturel Rygsæk tager på vandring i de næste uger

31. oktober 2013

Se program for Minikulturel Rygsæk 2013

 

Minikulturel Rygsæk – tilbyder forløb for godt 60 skoleklasser – syv forskellige kultursteder den næste tid

 

Der er meldt helt udsolgt, når den Minikulturelle Rygsæk tager på vandring i de næste uger. Godt 60 skoleklasser fra langt de fleste af kommunens skoler deltager i projektet, der er initieret af Børnekulturelt Netværk Svendborg Kommune (BKN Svb.). 


BKN Svb. har en vision om at ruste alle børn med en kulturel bagage i løbet af deres skoletid og gøre deres møde med kunst og kultur til en særlig kvalitetsoplevelse, hvor de får mulighed for at skabe selv. 
I 2012 var projektet også en stor succes, hvor der med i alt 25 klasser og i alt godt 600 elever også var ’udsolgt’. I år gentages projektet – hele syv steder – med fem lokale kulturinstitutioner og to foreninger som værter – for de i alt godt 60 klasser og 13-1400 elever fra 1. – 7. klasse i Svendborg Kommune. Det er over dobbelt så mange som i 2012, og det skyldes en stor bevilling fra Statens Kunstråds Huskunstnerordning til MKR 2013. 

– Det er afgørende for børns udvikling at møde kulturen og kunsten så tidligt i deres liv som muligt for at kunne udvikle sig som kreative og skabende mennesker. Det handler om kulturel dannelse, og her har folkeskolen og kulturinstitutionerne en afgørende rolle at spille. En rolle som kan udfoldes gennem deltagelse i MKR. Det er glædeligt at også BaggaardTeatret og sART Danseteater er kommet med i MKR fra i år, hvilket samlet set styrker den kunstfaglige bredde i ordningen. Og det betyder også, at flere børn og unge vil møde den professionelle scenekunst – og selv prøve kræfter med at være skabende på det område, siger Bruno Hansen, formand for Kultur- og Planudvalget om Minikulturel Rygsæk 2013. 

MKR’s grundidé er at inddrage professionelle kunstnere på de enkelte kulturinstitutioner og invitere skoleklasser ind til et anderledes møde med en kunstner og en kulturinstitution. En klasse pr. dag et sted. Den æstetiske læreproces, der vægter børns og unges oplevelse, forståelse og eget skabende arbejde, er didaktisk ramme om de enkelte forløb.

 

Hanne Klit, formand for Børne- og Ungeudvalget siger:

 

 – Den Minikulturelle Rygsæk muliggør, at børn og unge fra alle områder af kommunen får en chance for at opleve en kulturinstitution – takket være den støttemulighed til skolernes transport ordningen rummer. I 2013 er der tilføjet tilbud til både 1. og 7. klasse, det er rigtig positivt, at MKR vokser og således kan tilbyde rigtig mange elever og lærere en særlig lærerig oplevelse ”ud-af-huset”, lyder det fra Hanne Klit.

 

Den mini-kulturelle rygsæk afholdes for tredje år – og er en stor succes med udsolgte forløb alle steder. Projektet kan bl.a. medvirke til at flere børn og unge får kendskab til forskellige kulturelle udtryksformer og til de lokale kulturinstitutioner. En afledt effekt kan desuden være opkvalificering af kulturformidlingen på hver enkelt kulturinstitution. Yderligere potentiale i projektet vil være nye tværgående samarbejder og altså en større og styrket synergi mellem kulturinstitutionerne, skolerne og lokale kunstnere. 

De deltagende kulturinstitutioner er:BaggaardTeatret, Svendborg Musikskole, SAK – Kunstbygning, Svendborg Bibliotek, Naturama, sART Danseteater og Forsorgsmuseet / Svendborg Museum 

Hvert sted er der tilrettelagt et særligt forløb for et udvalgt klassetrin – og deltagelse i forløbene er GRATIS. 
Fra uge 44 det løs ude på de enkelte kulturinstitutioner: 

Baggaardteatret afholder en Demokratiworkshop for 1. klasser med sceneinstruktør Marie Kilsgaard Møller

BaggårdTeatret har i 2013 skabt forestillingen ”STATSMINISTEREN – en demokratiøvelse for de mindste” og ønsker i forbindelse med den Mini Kulturelle Rygsæk at fortsætte undersøgelsen. Denne gang sammen med byens 1. klasses børn – og gå et spadestik dybere. 

Svendborg Musikskole har forløbet ”At skabe lydkulisser og give koncert” for 2. Klasser. Det er sangeren Sophus Simonsen, som er tilknyttet som kunstner. Projektets grundsten er musikudøvelse – musikforståelse – at skabe musik. I forarbejdet indstuderes rim, remser, rytmer, og eleverne bliver præsenteret for at skulle skabe lydkulisser ud fra forskellige emner. 
Der bliver tale om kendte såvel som ukendte musikalske udtryksformer.  

SAK – Kunstbygning har forløbet ”Rum og rytme i billedkunsten” – for 3. Klasser. Billedkunstneren Mogens Palm er engageret som kunstner. Det konkrete forløb tager afsæt i udstillingen ”Sydfynske Kunstnere 2013”, hvor både maleri, skulptur, grafik og collage er repræsenteret. Her vil vi gennemgå en række værker og undersøge, hvordan man kan bruge bl.a. form, farve og materialer for at opnå et bestemt udtryk. Børnene skal herefter selv have fingrene i farverne og male.  

Svendborg Bibliotek tilbyder 4. Klasser forløbet ”Skriv så drageblodet sprøjter” med forfatter Preben Dahl.

Det er forfatteren, der får superhelten til at flyve, ridderen til at redde prinsessen fra dragen og gåden til at gå op. Men falder forfattere i gryden med trylledrik, når de er små, eller hvordan gør de? På forfatterværkstedet kan børnene lære at få de vildeste ideer. Og når først ideen er der, så kan man ikke lade være med at skrive, så drageblodet sprøjter!

 

Naturama inviterer 5. Klasser på forløbet ”Klima og fremtidsdyr” med billedkunstner Hans Kjær. Børnene vil med Hans Kjær og Naturamas formidler blive taget med ind i en verden, hvor de hører de utrolige og fantastiske historier om dyrene på Naturama. Herefter skal børnene forme deres eget fremtidsdyr ved hjælp af forskellige genbrugsmaterialer, og lave en kort beskrivelse af dyret.
Formålet er at lære børn om naturen og dyrs tilpasninger til klimaet – gennem arbejdet med billedkunst i kreative processer.

 

sART Danseteater tilbyder 6. klasser en dag med dans sammen med Sofie Christiansen, som er danser og kunstnerisk leder og koreograf for sART Danseteater. Formålet med workshoppen er at give de unge en øget opmærksomhed på deres krop og dens udtryksmuligheder. At lære unge en koreografi med afsæt i musikkens billeder og lyde – og give dem mulighed for at være kreative i bevægelse og til sidst være med i en visning af dagens arbejde.Forsorgsmuseet / Svendborg Museum forløbet ”Hemmeligheder på museet” – med billedkunstner Tine Louise Kortermand. Forløbet er for unge i 6. Klasse. Formålet er, at de unge på deres besøg på Forsorgsmuseet vil lære om museets tankevækkende arbejde med at indsamle historier fra børnehjem. Historier som ofte indeholdte skjulte og hemmelige spor. Ud fra dette skal eleverne skabe installationskunst og sætte deres helt eget præg og hemmelige spor på museet via forskellige former for street art.

Mini Kulturel Rygsæk sker i samarbejde med udvalgte kulturinstitutioner, foreninger og skoler i Svendborg Kommune og med støtte fra Statens Kunstråds Huskunstnerordning og Børnekulturelt Netværk / Svendborg Kommune.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php