839 DAGE – Hvordan kunne det ske?

18. februar 2014

 (Foto: Morten Fauerby)

Verdenspremiere 18. oktober 2014 – BaggårdTeatret i Svendborg

 

En teaterforestilling om danmarkshistoriens længste kidnapning – historien om kaptajn Eddy Lopez og styrmand Søren Lyngbjørn der var gidsler hos somaliske pirater i 839 dage.

 

Udenrigsministeriet har mørklagt forløbet og myndighedernes og rederiets rolle bliver næppe nogensinde fuldt ud belyst. Tusindvis af ord blev skrevet, langt flere blev holdt tilbage og Ekstra Bladet og TV2 fik kritik af pressenævnet. Beretningen om Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez har mange ansigter. Forestillingen 839 DAGE, der får verdenspremiere den 18. oktober på BaggårdTeatret i Svendborg, zoomer ind på nogle af de afgørende brikker – fra piraterne til ofrene, fra myndighederne til medierne – og samler puslespillet på ny.

“Søren Lyngbjørns og Eddy Lopez beretning er for mig en af de mest ubegribelige i moderne tid. Hvordan kunne det ske? Hvorfor skulle de sidde fanget så længe? Måske finder vi aldrig svaret, men med forestillingen 839 DAGE vil gerne komme en smule tættere på.” Jakob Bjerregaard Engmann, teaterchef på BaggårdTeatret

 

839 DAGE skabes af dramatikeren Henrik Szklany med udgangspunkt i samtaler og interviews med Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez. Forestillingen instrueres af Rasmus Ask og på scenen står skuespillerne Rasmus Hammerich og Jakob Bjerregaard Engmann.

I januar 2011 blev Eddy Lopez, Søren Lyngbjørn og fire filippinske besætningsmedlemmer taget til fange af somaliske pirater. De befandt sig på skibet Leopard ud for Oman, nord for den østafrikanske kyst, hvor de efterfølgende blev holdt fanget. I foråret 2013, efter 839 dage i fangenskab, blev de købt fri af deres danske arbejdsgiver, rederiet Shipcraft, for omkring 40 millioner kroner. Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez har hver deres fortælling – både fra de 839 dage og dem der fulgte efter:

 

”Jeg er vred, og føler mig krænket og udnyttet af pressen, og den måde TV2 og Ekstra Bladet dækkede historien. Efter at have vundet sagen i pressenævnet er jeg klar til at fortælle min version. Jeg vil fortælle sandheden. Regeringen var ligeglad med os, de var alle ligeglade med os, og der skulle være grebet ind tidligere.” Eddy Lopez

 

”Jeg brugte ikke nætterne på at ligge og grue for, hvad morgendagen ville bringe. Jeg gik i biografen. Jeg så film i fantasien. På den måde flygtede jeg – i stedet for at frygte.” Søren Lyngbjørn

 

839 DAGE får verdenspremiere lørdag d. 18. oktober 2014 på BaggårdTeatret i Svendborg. Spiller på Teater GROB i København fra 4. – 13. november 2014 og tager derefter på en landsdækkende turné.

Dramatiker: Henrik Szklany / Instruktør: Rasmus Ask / På scenen: Rasmus Hammerich & Jakob Bjerregaard Engmann/ Musik: Spejderrobot / Producent: BaggårdTeatret, Svendborg Egnsteater.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php