70 år med l’hombre på Thurø

26. juni 2014


(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Der er også plads til dig i Thurø L’hombreklub

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Det startede for 70 år siden. Lørdag den 19. august 1944 samledes en kreds af l’hombrespillere på Turisthjemmet på Thurø. Planen var at danne en l’hombreklub for Thurø.

Efter forskellige udtalelser vedtog man at starte foreningen, og der indmeldtes straks 15 medlemmer. Turisthjemmet blev basen, hvor man en gang om måneden, første fredag i hver måned, skulle mødes for at spille l’hombre. Ligeledes vedtages det at spille 5 øres alm. l’hombre uden svingninger til nogen sider.

Til at lede foreningen valgtes en bestyrelse på tre medlemmer: plantageejer Chr. Malling Nielsen. Gartner Carl Rasmussen samt gartner Jens Theodor Jensen som formand.

Man vedtog at ansætte det årlige kontingent til 5 kr.

 

Rent pigehold
I dag er Thurø L’hombreklub en af landets ældste og også en af de store. I sine velmagtsdage var der næsten 70 medlemmer. Desværre er medlemstallet faldet lidt de senere år.

– Mange er faldet bort, og det har været svært at fange de unges interesse i en tid, hvor der er så mange andre tilbud. Men lad dette være en opfordring til folk i området om at interessere sig for et af vore meget gamle kortspil, siger Therese Stamer Pedersen fra Thurø l’hombreklub.

L’hombre er et meget udfordrende og morsomt spil. Det kan spilles på hyggeniveau og på turneringsniveau. Og begge niveauer tilbydes i klubben på Thurø.

– I Thurø l’hombreklub prøver vi at tilgodese begge dele. Der er klubaftener, hvor vi spiller pindespil, dvs. vi spiller for egen regning. Pindene veksles, når aftenen er slut, til 50 ører.

Og der er turneringsaftener, hvor man på firemands- eller tomandshold, spiller over en længere periode. Der spilles også på divisionsniveau med første, anden og tredje division. Disse kampe spilles hver vinter i Ørbæk. Her kommer spillere fra de forskellige fynske klubber. I marts havde vi afsluttet årets Danmarksturnering. 32 hold fra hele landet deltog. fire hold fra Thurø, fortæller Therese Stamer Pedersen.
Lidt usædvanligt kunne Thurø stille med et rent pigehold til denne turnering, og et hold med to mænd og to kvinder.
– L’hombrespillet har i mange år været en ret mandsdomineret sport. Det er vi ret stolte af at have lavet om på. Og målet er at tage en pokal med hjem en gang i fremtiden, smiler Therese Stamer Pedersen.

 

God hjernegymnastik
L’hombre stammer oprindeligt fra Spanien og kom til Danmark via Frankrig i 1600-tallet. Her var spillet brugt af franske munke, som ikke måtte spille kort for abbeden og derfor havde fjerdemanden til at sidde over for at advare de tre spillere. Det kan spilles af 3-4 spillere, men kun tre spillere deltager aktivt i spillet. Spillene kan afvikles hurtigt, helt opgives, eller være lange og indviklede. Det er et meget begavet og kreativt spil, som giver god hjernegymnastik. At blive en habil l’hombrespiller tager sin tid.

Thurø l’hombreklub holder jævnligt introduktionskurser for nye medlemmer. Kunne du tænke dig at prøve, så kontakt formand Peder Pedersen på telefon 62 22 83 86

Der spilles l’hombre hver tirsdag fra kl. 18.30 i Thurøhallen. Første og tredje tirsdag hver måned er klubaftener. De øvrige er turneringsaftener.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php