Download det nye projektforslag for udvidelsen af Svendborg bycenter

15. oktober 2008


Et nyt skitseforslag til en udvidelse af Svendborg bycenter er nu præsenteretfor byrådet.
Tegning: C&W Arkitekter/ Årstidernes Arkitekter

Download hele den nye projektbeskrivelse her
Læs også: Bilerne i byen

Et nyt projektforslag til udvidelse af Svendborg bycenter udarbejdet af det lokale arkitektfirma C&W Arkitekter samt nu også med Årstiderne Arkitekter som har tegnestuer i henholdsvis Danmark, Norge og Sverige, er netop præsenteret for politikerne i Svendborg Byråd. Målet er en politisk principbeslutning i næste måned, som danner grundlag for et nyt lokalplanforslag for området.

I de nye forslag ligger 4 grundfunktioner: handel, parkering, tandlæge og retsbygning, og der ligger en række ændringer i flere af disse forhold i forslaget. 1) erhvervslejemål i centeret går fra de nuværende 20 lejemål til i alt 34 lejemål, hvor det stadig satses overvejende på tøjforretninger. Med det nye forslag gives der mulighed for udvidelse af butikstyperne således, at der bliver et bredere og mere varieret varesortiment. Nye typer forretning i forslaget lyder:
-blomsterforretning
-optiker
-supermarked & delikatesseforretning
-2 nye forretninger
-2 nye restaurationer
-en ny legetøjsforretning samt en børnetøjsforretning
-en kaffebar samt en sandwichbutik
-1 ny sportsforretning
Der lægges op til en udvidelse på 100 ekstra parkeringspladser fra de eksisterende 155 pladser til i alt 255 pladser. Herudover kommer 11 ekstra parkeringspladser forbeholdt den nye tandpleje, som også er indtænkt i projektforslaget med i alt 1141 m2.
Det nye forslag indeholder et mere åbent centermiljø i to etagermed væsentligt mere lysindfald og holdt i lyse og mere indbydende nuancer.


En ny retsbygning er indtænkt placeret som selvstændig enhed mod den eksisterende ret, og udgøre i alt 1831 m2. En ekstra etage påtænkes ovenpå det eksisterende bycenter således, at der skabes to handelsetager i åbne forbindelser. Samlet set indeholder det nye projektforslag en udvidelse af Svendborg bycenter til et nyt bruttoareal på 17331 m2.

Et helt nyt arkitektonisk udtryk
Arkitekterne har vurderet den eksisterende arkitektoniske udformning, som uindbydende bl.a. på grund af flere aspekter. Centret fremstår i følge arkitekterne i sit ydre dårligt bl.a. pga. “sin farve, sine visuelt tunge modulære opbygning og sine reflekterende og indre afskærmedevinduespartier. Derudover fremstår centrets indre mørkt og rodet, med ganske lidt dagslysi fællesarealerne. Endeligt er der centrets miks af butikker, som præges af et par større aktørersamt en del mindre. Butikkerne understøtter på ingen måde en samlet centeridentitet,

og centret virker derfor uinspirerende og kedeligt at opholde sig i”. (Citat fra projektforslag)Bycentret som vi kender det i dag. Den nyligt indførtearkitekturpolitik for Svendborg Kommune vil formentligsætte højere krav til det arkitektoniske udtryk.(Foto fra projektforslag)Den nye facade som den ser ud i projektforslaget.
(Illustration: Årstiderne Arkitekter)

Det nye projektforslag behandles nu politisk inden en forventet principbeslutning i næste måned. Der er stadig en del uafklarede udfordringer om især parkeringsforholdene, eller manglen på samme, for området i og omkring Svendborg bycenter.
Følg den videre udvikling, og få et større indblik i projektet – her på mitsvendborg

Christian Dan Jensen
mitsvendborg@gmail.com

4 svar til Download det nye projektforslag for udvidelsen af Svendborg bycenter

 1. orla houmark
  16. oktober 2008 at 00:01

  Helt spontant vil jeg knytte et par bemærkninger til projektforslagets forvandling af Bycentrets “identitet”. Ikke til størrelse; om der er parkeringspladser nok eller ej og om området kan holde til trafikmængden, eller endelig supermarked eller ej (som dog overraskende for mig anbringes under “specialforretninger” se side 15).
  Når jeg ser forslagets side 36 og 37, kan jeg godt se ideerne: dobbeltfacade hvor der bruges solide og perforerede metalplader med belysning bagfra og et grafisk ensartet udtryk med udstandsede bogstaver, som giver et lysspil i centrets facade om dagen og som igen er anderledes om aften/nat. Men allerede på side 37 synes jeg der er tendenser til “af-lukkende” vægge, krematorie-lignende bygninger. Når så jeg ser siderne 38, 39 og 49 (side 49 er det der brugt her på bloggen), så synes jeg bestemt ikke det nye forslag samlet set er kønnere end det eksisterende. Det ser mere lukket ud bortset fra selve hjørne-indgangene; jeg er bekymret over hvordan metalpladerne kommer til at se ud og klare sig med tiden og side 48 viser et noget speciel vægafsnit lidt oppe i Vestergade.
  Det bliver da også lidt kedeligt at – er det Lars Lauges ? – “trompe l’oeil” altså øje-bedrag på muren mod Kedelsmedestræde så vil forsvinde.
  Men der er sikkert nogen der synes, at det ser rigtig moderne og flot ud; jeg tror man med tiden vil komme til at mene, som de fleste gør om den gamle bank-bygning ved lille-torv: den passer bare ikke ind.
  Orla Houmark

 2. Poul Svendsen
  16. oktober 2008 at 12:11

  Det nuværende bycenter kan efter min bedste mening kun blive pænere end det som står i dag. Om det så skal være lige netop dette nye forslag som bliver det endelige, det må tiden vise.
  Jeg kunne godt efterlyse nogle illustrationer af den anden ende af bycenteret, altså der hvor den nye retsbygning påtænkes. I det sidste projekt var det netop denne ende som var i fokus, da man her ville bygge et større parkeringsanlæg på. Hvorfor er der ikke nogle illustrationer heraf i projektbeskrivelsen?

  Alt i alt synes jeg det er godt med fornyelse i området.

  KH
  Poul Svendsen

 3. Arkitekt Jess Heine Andersen
  27. oktober 2008 at 12:33

  Vi skal passe meget på ikke at opføre flere store bygninger i Svendborgs Bymidte, hvis vi skal bevare provinsbyens velproportionerede forhold mellem gaderne og facaderne og proportionerne mellem pladserne og de omkringliggende bygninger. Det er allerede for voldsomt med hotellets udbygning i Tinghusgade og Kedelsmedegade. Indkøbscentre behøver ikke at ligge inde i byernes centrum. De kan med fordel placeres ved de støre veje i ukanten af byen.
  Med venlig hilsen Jess Heine Andersen, Arkitekt

 4. Anonym
  23. november 2009 at 23:25

  ej fedt center i svenborg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php