De gamle mestre lever stadig

7. oktober 2014

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Uden sammenligning med noget andet

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Det hele begyndte en novemberdag i 1927, hvor den unge arkitekt Tyge Hvass foreslog de københavnske møbelsnedkere, at de burde slå sig sammen med hans gruppe af unge arkitekter, der anskuede møbler og boligens indretning som en ny måde at reformere samfundet på. Møbler skulle være andet end blot noget, man kunne vise frem og vise, hvem man var, og hvilken status man havde i samfundet. De skulle tjene et nyt formål, nemlig at sidde i, lægge ting i og på osv. Funktionalismen var for alvor ved at slå igennem.

 

’Form følge funktion’
De næste årtier skulle vise sig at blive noget nær en revolution. Det var en udfordring at holde krummelurerne og løvefødderne fra døren, som stadig, ifølge de traditionelle og konservative møbelsnedkere, var med til at sikre hyggen i stuerne.

Det var først, da den schweiziske arkitekt Le Corbusier satte en ny funktionalistisk dagsorden med slogans som: ’Form følge funktion’ og ’Less is more’, at lavinen for alvor begyndte at rulle. Det gamle samfunds magtbaser blev udfordret af nye samfundsgrupper. Det handlede langt fra kun om møbler. Det handlede om samfundsretningen, og hvilken retning den skulle tage. Kampen om boligindretningen var et led i en større kamp for et nyt samfund.

 

Design-ikoner
Dansk møbeldesign er kendt i hele verden. Finn Juhl, Hans Wegner, Arne Jacobsen, Kaare Klint, Børge Mogensen og Poul Kjærholm er navne på danske møbeldesignere, som for længst er gået over i historien.
Den ukronede stolemester i moderne dansk design er uden tvivl Hans Wegner. Bamsestolen, Y-stolen og JH502-kontorstolen er nogle af klassikerne fra Wegners tegnebord.
’The Chair’ fra 1947 blev verdensberømt, da John F. Kennedy lod sig portrættere i den, og stolen blev hurtigt et designikon. 

Det samme blev Arne Jacobsens ’Ægget’, som betegnes som et af det 20. århundredes mest kendte designobjekter, og som handles for op mod 100.000 kr.
Dansk møbeldesign er en kunstart. En udødelig del af vores kulturarv.

Men køber vi overhovedet danske designmøbler længere i disse dage, hvor kønsløst indrettede IKEA-hjem og køb-og-saml-selv mentaliteten skyller som en tsunami ind over os?

 

Lad dig forføre
For præcis et år siden, i oktober 2013, åbnede Schiang Living en 400 m2 forretning i Vestergade 5 i Svendborg. Konceptet er designmøbler.
Schiang Living har to forretninger – én i Odense og den i Svendborg. Og da vi spurgte Henrik Aarslev, som er butikschef i forretningen Svendborg, om der kan sælges designmøbler i disse tider, så kom svaret: 

– Ja, i allerhøjeste grad. Vi har haft et år, som er gået langt over forventning. Der er både folk, som kommer udefra for at handle hos os, og folk som bor her i byen. Svendborgenserne virker utroligt glade for, at vi er her, smiler Henrik Aarslev og tilføjer, at også beliggenheden er helt perfekt med god facadeudstilling og parkeringspladser lige ved døren.

Udover Henrik Aarslev møder man også Britt Holm i Schiang Living i Svendborg. Og det er ret tydeligt, at de begge har følelserne på rette sted i forhold til lige præcis de møbler, som er i forretningen.
– Det er en stor fornøjelse at komme på arbejde hver morgen og bare lade sig forføre af alle de smukke detaljer og former, som møder en i forretningen, siger Britt Holm.

 

Møbeltræ fra Brahetrolleborg
Det er primært dansk design, som er i Schiang Living. Og da det i år er 100 års jubilæumsår for Hans Wegner, så er der en del Wegner at finde i forretningen. Blandt andet den klassiske Y-stol.
– Ønsker man den i bøgetræ, så bliver den blandt andet produceret af 100 år gamle bøgetræer fra området ved Brahetrolleborg, fortæller Britt Holm
Selvom det primært er dansk design, som kan købes i Schiang Living, så er også eksempelvis Eames-møbler at finde i forretningen.
– Eames-stole er blevet utroligt populære. Og faktisk er Schiang Living de eneste autoriserede forhandlere af Eames her på Fyn, fortæller Henrik Aarslev.
Efter en god time hos Schiang Living i Vestergade står det stadig helt klart, at dansk møbeldesign er noget ganske særligt. De rene linjer. Det smagfulde og minimalistiske design og den æstetiske og afbalancerede ro, som dansk møbelkunst formår i sin enkelthed at udtrykke, er uden sammenligning med noget andet.

 

schiang-living.dk 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php