Æble-øen Tåsinge

4. december 2014


(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Tåsinges første Æblefestival løb af stablen i oktober

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Tåsinge var et af de første steder i Danmark, hvor æble- og frugtavl i blev indført. Det var i 1700 tallet, og hvis du nu får et romantisk billede af ivrige frugtavlere, som i solskin, fuglefløjt og med højt humør, har syslet om de første æbleplanter, ja, så kan du godt tro om igen. Det skete nemlig under tvang af baronen på Valdemars Slot, som ejede al jorden på Tåsinge og havde fået den ide, at lade sine fæstebønder plante æbletræer. Det var ikke med bøndernes gode vilje, og derfor plantede mange i protest træerne med roden opad. Det medførte straks restriktioner og øget opsyn, som resulterede i, at frugtavl blev forankret på Tåsinge og Sydfyn. Herefter blev området kendt for sin frugtavl og især af æbler.

 

Æbler og pæreskuder
Nu skal frugtavlen og æblerne hyldes på Tåsinge. Og derfor har Tåsinge Informationscenter taget initiativ til en ny aktivitet på øen: en æblefestival.
Æblefestivalen løb af stablen i uge 42. Det hele startede fredag den 10.oktober, hvor de gamle træskibe anløb Troense Havn for at blive lastet med frugt.
Pæreskuderne, blev de kaldt, disse skibe som primært var mindre (sejl)skibe anvendt til transport af primært frugt og andre fødevarer, og som delvis blev handlet direkte fra fartøjet.

 

For hele familen
Æblefestivalen bød også på aktiviteter for hele familien. Tåsinge Museum havde havde inviteret børnene til gamle lege som at gå styltegang, trille med tøndebånd, snoreleg og forskellige aktiviteter med æbler. Planteskoleejer Anders Mink i Gl.Nyby fortalte og viste hvordan man kan pode andre æblesorter på et æbletræ, og man kunne også selv forsøge sig. Lolks Frugtplantage i Bjerreby inviterede på vandringstur i en æbleplantage – med smagsprøver undervejs, og på Valdemars Slot var der både guidet rundvisning af forfatteren til bogen ’Gamle danske æbler’ og smagsprøve af sidste års vinder af ’Den store kagedyst’ Anette Voss, som til lejligheden havde bagt æble-cupcakes i det gamle køkken på slottet.
Carlsberg Camping bød børnene indenfor i Carlsberghallen, hvor der kunne spilles badminton og klatres på klatrevæg. Alle fik gratis æbler.

 

Alt i alt var det en dejlig Æblefestival i efterårsferien på Tåsinge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php