Er Svendborg en familievenlig kommune?

22. februar 2015

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Hvad kan Svendborg, en mellemstor provinsby, bryste sig af? Den flotte natur og beliggenhed ved sundet, ja. Men hvad ellers? Vi skal da være Danmarks mest familievenlige kommune. Det vil trække familier til byen og dermed give mere dynamik.

AF SUSANNE RIBER

 

Mange lokale borgere vil mene, at vi har det hele og især noget af Danmarks smukkeste natur, som altid bliver fremhævet, når debatten handler om, hvad Svendborg kan prale af. Natur er dejlig og vigtig; men hvis ikke vi forstår at udnytte det rigtigt, giver det ikke mening. Natur i sig selv kan vi ikke leve af. Om ikke andet så giver beliggenheden nogle muligheder, som vi bør og skal udnytte, og mit forslag er, at vi udnytter det til at profilere os som Danmarks familievenlige kommune. Vi er også Danmarks maritime by og Danmarks kulinariske by, det hænger sammen og supplerer hinanden godt.

Hvad er en familievenlig kommune og hvorfor en familievenlig kommune? For mig er det en kommune med dynamik, tilflytning og udvikling. Familievenlig, fordi vi ellers må indse, at kommunen stagnerer, og indbyggertallet falder. Helt konkret handler det om, at politikerne tager nogle bevidste tiltag, som betyder, at børnefamilier prioriterer Svendborg Kommune, når de vælger fremtidig bo- og arbejdssted.

Hvilke tiltag kan jeg forestille mig, politikerne skal arbejde på? Skoler og daginstitutioner skal kendes på at være veldrevne og med en høj grad af trivsel. Flere tiltag betyder, at børn i Svendborg Kommune allerede har flere bevægelsestimer om ugen end børn i andre kommuner. Det er jo fantastisk, og det skal vi selvfølgelig brande os på. Boligområder skal kendes på deres variation og indretning, der både beskytter og udfordrer de ”bløde trafikanter”. Beskytter, så vi trygt kan lade vores børn lege ude og transportere sig, uden at de kommer i konflikt med trafikken og udfordrende, fordi omgivelserne skal indrettes, så vi alle udfordres til bevægelse. Bynære naturområder skal gøres mere tilgængelige, og naturområder længere ude i kommunen skal forbindes med det bynære.

Familieliv er lig med fritidsliv og kulturliv; Svendborg er allerede kendt for at have et farverigt kulturliv og mange foreninger og klubber. Dette område skal dyrkes og styrkes yderligere, især med opmærksomhed på udkanten af kommunen. Flere steder er det svært for børn og unge at finde fritidsaktiviteter, hvis ikke man er til sport. Jeg foreslår, at man støtter andre fritidsinteresser og ser muligheder i at benytte sig af ledige lokaler i kommunens mange forsamlingshuse til nogle af disse aktiviteter.

Af særligt familievenlige kulturtilbud kan nævnes Svendborg Bibliotek og Naturama. Det er ikke bare et sted, hvor man låner en stak bøger eller ser en udstoppet hval, men steder hvor der er børnearrangementer med musik, teater og vidensformidling. Her tilbringer familier halve dage med at læse, lytte, undersøge og spise en madpakke. Rammerne på biblioteket er dog gamle og umoderne, så et nyt bibliotek vil helt sikkert være et fantastisk aktiv for byen.

Svendborg arbejder i disse år på, at by og havn skal hænge sammen, og i den planlægning skal børn indtænkes. For familier, børn og unge skal havnen være et attraktivt sted. Dele af havneområdet kan prioriteres til søsportsaktiviteter som f.eks. padling, windsurfing, dykning og snorkling. Her kan fanges krabber, her kan steges fisk over bål, og et lille havnebad vil skabe liv på havnen. Familieaktiviteter giver liv og dynamik til by, havn og land – hvis bare vi vil det.

Et svar til Er Svendborg en familievenlig kommune?

 1. Susanne Holgaard svendsen
  23. februar 2015 at 19:55

  Natur er i høj grad det vi lever af, men det glemmer mange vist i hverdagen fordi dage, uger og måneder tilbrInges indendøre på kontorer, i skoler og børnehaver, hospitaler, i butikker.
  Men et større Focus på hvad naturen bruges til er netop nødvendigt hvis vi skal mere end overleve.
  Gennem flere år har der været alvorlige problemer med lugtgener og åndedrætsproblemer ved gylle spredning og brug af kemikalier, også omkring Svendborg.
  Hvis du en sommerdag vil ud at nyde den syddanske natur, og cykler ad stierne fra Svendborg til Fåborg, kan det være nødvendigt at have en klud for næsen, for at beskytte luftvejene mod luftforurening med ovennævnte midler.

  Det er muligt at vi aldrig igen kommer til at leve helt økologisk, men det er blevet problematisk at bo i oplandet til byerne, hvilket nogle af os jo bliver nødt til, hvor gerne Vi end , hellere vil bo i nærheden af hinanden ALLESAMMEN!
  Det kan jo ikke være rigtigt at mennesker som ejer jord, ikke bruger den lille plet natur De der så heldige at eje/ leje, til eget forbrug.
  Svendborg vil være et perfekt sted for fælles dyrkning af den smukke natur, også for byboerne, så vi ikke glemmer at naturen ER DEN VI LEVER AF, både mennesker og dyr – Ja, og så rent vand og iltrig luft, men det hænger jo sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php