Sidste mand lukker og slukker

14. februar 2015

Møllergade 32 år 1900. Foran forretningen står familien Broneé. Johannes Bronée var guldsmed og graveur, og man mente, at han gemte guld og smykker under gulvbrædderne.
(Foto venligst udlånt af Svendborg Byhistorisk Arkiv)

 

Et traditionsrigt Svendborg-værtshus er væk til marts

 

AF PER VINCENT

 

Selvfølgelig er der ikke nogen, der ved med sikkerhed, hvor mange liter fadøl der er pumpet ud af fustagerne gennem årene, men det er nok ikke beskedne mængder, vi taler om.
Der har trods alt været værtshus på adressen Møllergade 32 siden 1957. Nu er det slut, og det fine, lille hus og baghuset med lejligheder skal rives ned.

 

Rob Roy
Mange svendborgensere og mange turister kender stedet, det var et stamværtshus for de lokale, men masser af udenbys og udenlandske gæster kender det også som den hyggelige fortovscafe med sommerkoncerterne. De var med til at skabe liv i ”Verdens Flinkeste Gade”.

Robert Howson fra udkanten af Glasgow har drevet Rob Roy de sidste 16 år, og det blev ham, der kom til at lukke og slukke, eller hvis man spørger ham, var det Svendborg Kommune, der lukkede og slukkede, og ikke med hans gode vilje. Nu er værtshuset tømt, der skal være passage til Trafikcenteret.

 

En butik i Møllergade
Huset ligger lidt klemt mellem de høje nabobygninger og har – eller havde – sin helt egen charme. Med kraftigt egebindingsværk og røde vingetegl på taget var det et specielt og særligt hus i bybilledet.

Det blev opført i 1761 og nåede altså at blive 264 år, inden bulldozeren satte sin grab i det.
Man går ud fra, at det var en vis Niels Edvartsen, der byggede huset, i hvert fald er han den første ejer, man kender, og han har sandsynligvis haft en forretning på stedet. Møllergade 32 var nemlig bygget med fire fags rundbuede vinduer ud til gaden, som kunne bruges til udstillinger, og der har da også været forretninger i huset lige siden.

 

Guldskatten under gulvet
Skrædder Hans Mortensen overtog det efter Niels Edvartsen, og i 1790 kom murermester Hendrik Clausen til. Det varede dog kun et års tid, så var Hans Mortensen tilbage i skrædderstilling i Møllergade.

Han blev ved de næste 30 år, og i 1820 blev huset til en bagerforretning, da Søren Wilhjelm købte det, og bare 14 år senere, i 1834, skiftede det branche igen.
Carl Christian Sørensen var glarmester og drev sin virksomhed fra det lille hus indtil 1880, da guldsmed R.A. Christoffersen rykkede ind. Senere var det guldsmed Johannes Bronée, der førte det videre, og der går en historie om, at han gemte guld og smykker under gulvbrædderne.

I 1957 blev huset til Svendborgstuen/Louise med landets bedste bøf med spejlæg, og måske dukker skatten op, når arkæologerne begynder deres arbejde. Efter at bulldozeren har gjort sit engang i marts.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncer


ÅBNER SNART I TINGHUSET!
Find os også på Facebook

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 


Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php