Ændring af Planloven kan ødelægge bymidtens butiksliv

25. november 2008


Vil lempelser af planloven give de store indkøbscentre bedre betingelser og dermed
ødelægge butikslivet i byerne?


mitsvendborg.dk
bragte den 03.november indlægget Detailhandelsanalyse giver Svendborg udfordringer som gav læserne mulighed for et grundigt indblik i detailhandlens udfordringer i de kommende år. Dette på baggrund af en netop udarbejdet analyse, som skal forsøge at skabe klarhed over hvilke behov der er for nye arealer til butiksformål. I analysen vurderes Svendborg by som værende i regional konkurrence med Odense inden for udvalgsvarehandlen.

Regeringen og DF har netop udsendt et forslag om at ændre planloven, så der lempes på de regler som hidtil har forhindret flere nye storcentre. Dette møder skarp kritik fra Økonom i Håndværksrådet Mads Engberg, som mener at det vil skade handelslivet i specialforretningerne i byerne.
Endvidere påpeger Mads Engberg, at Regeringens detailhandelsudvalg, som blev nedsat i september 2005 og fik til opgave at se på hvordan reglerne for butiksstørrelser og muligheden for etablering af butikker uden for bymidterne skal være i fremtiden – for godt 2 år siden analyserede planloven i dybden, og anbefalede at fastholde princippet om, at byudviklingen i højere grad skal ske i mindre butikker i bymidterne, og ikke i storcentre på åbne marker i udkanten af byerne.


Økonom i Håndværksrådet
Mads Engberg frygter mindre
liv i de små byer og i værste
fald lukninger af specialforretninger,
hvis ændringerne af Planloven gennemføres.


Håndværksrådet er hovederhvervsorganisationen for mere end 20.000 små og mellem-store danske virksomheder inden for bl.a. industri, byggeri, handel og service. Rådet arbejder for at sikre små og mellemstore virksomheder de bedste betingelser for at drive virksomhed. Sammen med rådets medlemmer skabes der bla. debat om emner som selvstændighedskultur, innovation, vækst og udvikling, erhvervsbeskatning og skatte-struktur, adgang til finansiering, erhvervsuddannelser.

Læs Mads Engberg udtalelse her

Christian Dan Jensen
mitsvendborg@gmail.com

4 svar til Ændring af Planloven kan ødelægge bymidtens butiksliv

 1. Søren
  25. november 2008 at 10:40

  Godt, at verden har Mads Engberg! For den forbrugs-kage, detailhandlen skal kæmpe om bliver jo ikke større fordi kundeunderlaget får flere valgmuligheder.

  Jeg kender ikke de politiske motiver for at give frit lejde for storcentre – men kan nemt forestille mig, at forslaget er et desperat forsøg på at imødegå en voksende økonomisk krise ved at forsøge at sparke noget god, gammeldags handel i gang, lige efter bogen.Opførelsen af centrene er der selvfølgelig nogen, der vil tjene på, men på længere sigt er det ikke usandsynligt at både bymidter & storcentre mister noget i kampen om forbrugskronerne, som der som nævnt ikke bliver flere af.

  Jeg foreslår at vi støtter det eksisterende, og bruge pengene hvor det giver mening, hvilket (efter min mening!) er ved at støtte butikslivet i downtown Svendborg. Og bliver trangen til at spendere lørdag formiddag i et storcenter for stor, er Rosengårdscentret jo inden for rækkevidde. Men jeg er personligt helst fri for et goldt & grimt storcenter her i området!

 2. 27. november 2008 at 09:10

  Morgen!

  Jeg kan såmænd godt forstå Søren (ja og Mads), men Søren peger selv på, hvorfor det alligevel ikke skal bare skal være Odense der har storcentre….
  FOR selv med en attraktiv bymidte, med handelsliv snart helt ned til havnen, så vil en større og større del søge mod Odense, specielt når motorvejen er helt færdig, og hvis ikke Svendborg formår at holde på disse kunder, ja så forsvinder også de penge, som Søren ikke mener der bliver flere af!
  Yderligere, så tror jeg også på, at et bynært attraktivt center, vil smitte af på handelslivet i selve bymidten, for i stedet for at Svendborg og opland kører mod Odense, så kommer oplandet måske hellere til Svendborg, netop for at kombinere shopping….
  Så hvis Søren som ikke vil have goldt og grimt, får flot og indbydende, så kan det måske løfte helheden….

 3. Asger
  28. november 2008 at 09:33

  Jamen har vi da så store problemer med at holde på kunderne? I følge artiklen her på bloggen http://mitsvendborg.dk/?p=1647 så har Svendborgs detailhandel en dækningsgrad på 102 hvilket faktisk betyder, at vi omsætter for mere end kommunens borgere handler for. Det må jo så betyde, at vi har flere som handler i vores butikker end byens egne borgere – altså folk udefra.
  Artiklen, som jeg betragter som værende ganske troværdig, henviser til en detailhandelsanalyse som er udarbejdet netop for at sammenligne kommuners konkurrence på detailhandlen.

  Jeg synes det vil være spild af kræfter at begynde og komkurrere med Odenses store udtryksløse indkøbscentre midt i kæmpemæssige parkeringsområder på marker uden for byen. Istedet bør vi understøtte vores forretningsliv i bymidten, ganske som regeringens eget nedsatte detailhandelsudvalg opfordrer til. Men det er den selv samme regering nu ved at skyde i sænk, med dette nye forslag.

  Asger

 4. 30. november 2008 at 19:35

  En af de væsentligste årsager til Svendborgs charmerende og levende bymidte er netop, at vi ikke har et megacenter langt fra byen. Et kig på f.eks. Holbæk og Næstved afslører byer med store indkøbscentre 5 km ude, og en bymidte der efterhånden ikke har meget andet aktivt liv, end en grilbar og en døgnkiosk.
  Det er rigtigt,at Rosengårdscenteret trækker mange kunder til fra et stort opland. Men kunderne kører netop til centeret og ikke til Odense bymidte.
  Og det er næppe centeret i sig selv, men mange af specialforretningerne folk kommer efter.
  Det vi kan kigge på i Svendborg er, om der mangler et udbud indenfor særlige varegrupper og så arbejde målrettet på at lokke disse til byen.
  Og så kunne man passende indrette en parkeringsplads på det tomme areal mellem havnen og den nye Nyborgvej, indtil en bedre anvendelsesmulighed er fundet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder





  - Få Dit arrangement med

Svendborg Rabbits



Blogroll





Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php