Er Frederiksø kilden til hele vores overlevelse?

26. marts 2015

Download mitsvendborg.dk – MAGASIN, april 2015

 

mitsvendborg.dk stiller skarpt på Frederiksø

 

Forsiden af det nye mitsvendborg.dk – MAGASIN, som netop er på gaden, taler sit helt eget sprog. Vi har en ø midt i havnen som alle i hele Svendborg har en mening om. Mange af os har også den ene eller anden tilknytning til øen, da her gennem generationer er blevet bygget skibe og sendt ud på de syv verdenshave. Skibe som måske er bygget eller sejles af en fra vores Sydfynske familie. 
Der bygges ikke længere skibe på Frederiksø. Det er snart tyve år siden at det sluttede. Og derfor må det nu være tiden, at vi kommer videre.

Der ligger en mappe på skrivebordet for samtlige medlemmer af byrådet i Svendborg Kommune. I den mappe er der tre scenarier, som handler om at udvikle den sydlige halvdel af Frederiksø. Den del som vi kigger over på fra honnørkajen ved Maritimt Center. Fælles for alle tre scenarier er, at det skal handle om kultur og oplevelser. De tunge maritime erhverv er forbeholdt andre områder af Frederiksø. Politikerne skal tage en beslutning. Og det skal de i løbet af sommeren.

mitsvendborg.dk giver læserne et overblik over, hvor processen er lige nu. Hvad handler disse tre scenarier om? Kan det overhovedet lade sig gøre at kombinere svær industri med oplevelsesøkonomi? Hvorfor er det så vigtigt at Frederiksø bliver omdrejningspunkt i den overordnede plan for hele havnen? Og er Frederiksø og dens fysiske kulturarv i virkeligheden kilden til hele vores overlevelse?

Vi giver dig otte sider om Frederiksø i denne udgivelse af mitsvendborg.dk – MAGASIN. Og vi følger op med en spændende debataften den 22.april kl.19.30 på Kammerateriet på Frederiksø, hvor museumsdirektør Jørgen Selmer vil holde et debatindlæg og fortælle om sine erfaringer med tilblivelsen af M/S Museet for Søfart etableret i den gamle tørdok ved Helsingør Skibsværft.
Efterfølgende lægger vi op til debat, hvor udover Jørgen Selmer blandt andre museumschef Esben Hedegaard, formand for By og Land- Sydfyn Rudi Rusfort Kragh samt kreativ ideúdvikler Bo Torstensen vil svare på spørgsmål og skyde input ind i debatten.

Debatmødet er arrangeret i samarbejde mellem mitsvendborg.dk, By og Land- Sydfyn og Kammerateriet.

 

3 svar til Er Frederiksø kilden til hele vores overlevelse?

 1. Lars B. Jensen
  31. marts 2015 at 06:36

  “Er Frederiksø kilden til hele vores overlevelse?”
  Tankevækkende overskrift som burde give stof til eftertanke.
  Der er fremført mange gode ideer om Frederiksø’s fremtidige brug. Bibliotek, teater, museum, arbejdende værksteder osv. Mange af Frederiksøen mulige aktiviteter kan ikke bære sig selv økonomisk. Hvem skal så have mindre fra kommunekassen? Denne debat er overhovedet ikke taget endnu!!!!
  Flyttes biblioteket og teateret, hvad skal vi så med de tomme bygninger?
  Den Grønne Tråd(Den spanske trappe) og Busterminalen bør være stedet til “offentlig støttede aktiviteter”. Der er brug millioner på at binde by og havn sammen.
  Vi skal ikke flytte aktiviteter fra Svendborg centrum til Frederiksø- vi skal styrke de eksisterende I byen og skabe nye på Frederiksø.

  Illustration af Bo Torstensen er flot men skræmmende. Hvor kommer alle aktiviteterne fra? Turisme og kultur – Hvad skal vi leve af udenfor sæsonen, og hvem skal betale den offentlige regning?

 2. Peter Knudsen
  31. marts 2015 at 09:17

  Tegningen på forsiden er fantastisk. Jeg er slet ikke enig i at den på nogen måde skulle være ‘skræmmende’. Hvis Frederiksøen kommer til at rumme de aktiviteter og alt det liv som vist på tegningen, så passer det hele perfekt sammen med overskriften: ‘Er Frederiksø kilden til hele vores overlevelse?’

 3. Dorte Olbæk
  22. april 2015 at 08:22

  Tegningen for forsiden skræmmer også mig.

  Er der nogen der har tænkt over, at i det øjeblik man bygger ud i sundet, så ændres hele sundets forløb. Hvad bliver konsekvensen? Mit bud er: at umiddelbart vil der ikke blive så stille dage som på tegningen, og havnen, der ligger bag molerne vil blive en ofte svær tilgængelig havn?
  Den dystre udsigt kunne måske blive i denne stil:
  Sundet vil begynde at “æde” af skansen med følgende fald af klinten?
  Konsekvensen af det ændrede forløb for sundet, vil kunne mærkes langt væk – måske vil man ikke længere kunne bade i Christiansminde, fordi strømmen tæt under land bliver for kraftig?
  Sejlbådene vil ikke kunne stå strømmen op ude i sundet og idevandets ændrede forløb gør det ikke længere muligt, at bruge den fidus? Dermed er sundet ikke længere attraktivt som sejladsområde?
  Kun øvede kajakroere tør driste sig forbi Skansen, grundet de ændrede/øgede strømforhold og kajakroning og badning i Vindebyøre er ikke længere muligt? Dermed bliver campingpladsen nød til at ændre kundegrundlag – idet den ikke længere er så familievenlig? I værste fald lukkes den.
  Det unikke miljø omkring Svendborg havn ændrer så meget karakter, at det ikke længere er attraktivt at opholde sig i det, der engang var en havneby med liv og aktivitet. De store sejlskibe er væk, Ring Andersen er så godt som nedlagt og fungerer nu kun som “aktivt museum” og de store sejlskib holder nu alene kapsejlads på Limfjorden, hvor der er endnu er plads til at navigere og manøvrere 🙂

  Tilbage står Svendborg, i lighed med mange andre byer, med masser af plads på det der engang var en havn. Tomme glashuse og intet liv ud over de relativt få dage hvor der er “stille vind” og lunt, for kun når der er vindstille er der værd at færdes på Frøen. Cafeerne er lukkede og står tomme og det eneste liv der er tilbage er 4 fuldfede katte og en flok måger, der alle lever godt af den mad som kattevennerne kommer med en gang i døgnet 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php