50 år for fremtidens teater

26. august 2015

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF JAKOB BJERREGAARD ENGMANN, teaterchef BaggårdTeatret

 

Velkommen til et tillæg om BaggårdTeatret. I snart halvtreds år en svendborgensisk kulturinstitution. Startet af ambitiøse amatører i en baggård i Møllergade. I dag et lokalforankret professionelt teater med internationalt sigte.

De første mange år skabtes udelukkende progressive holdningsmættede børne- og ungdomsforestillinger. Oplysende titler som ”Det’ bare for meget”, ”Ska’ vi komme sammen?” og ”Det’ bare fast arbejde” dominerede med halvløftet pegefinger plakaterne. Midlerne kom næsten udelukkende fra staten, og alle forestillinger blev lavet til landsdækkende turné. I dag er situationen anderledes. Vi har slået rod og er først og fremmest blevet lokale.

 

I 2007, da kommunalreformen og den nye Svendborg Kommune var en realitet, blev BaggårdTeatret officielt egnsteater. Nogle år forinden var man startet på voksenforestillinger, og med den nytilegnede status blev lokalforpligtelsen større. Ikke at ordet ”pligt” er særligt velegnet, for med store produktioner som ”Liv i Fattiggården”, ”Lys over Svendborg” og meget andet havde BaggårdTeatret ofte markeret sig i byen.

Men et egnsteater er nu alligevel noget andet. I betegnelsen ligger et ansvar for at være hele egnens, hele byens og alle svendborgenseres teater. En målsætning vi i dag tager meget alvorligt.

Med forestillinger som 839 DAGE om styrmand Søren Lyngbjørn og kaptajn Eddy Lopez’ gidseltagning i Somalia tager vi i dag udelukkende udgangspunkt i og skaber kunst over lokale fortællinger med national relevans, gerne præsentabelt for et moderne globalt publikum. Det er udfordrende, men også hamrende sjovt at møde på arbejde med det for øje hver eneste dag.

Således indfrier BaggårdTeatrets næste (kæmpe) store forestilling alle disse kriterier. Teaterkoncerten CARL, co-produceret med Mungo Park Kolding, kan du læse meget mere om i tillægget her. Men scenekunst med armbevægelser langt ud over Danmarks grænser er det. Udgangspunktet i Carl Nielsens fantastiske musik og liv i 150-året for hans fødsel bliver ikke mere fynsk forankret. Og med forestillingen placeret på Bramstrup Gods, hvor Carl som 8-årig arbejdede som gåsedreng, mindre end 4 kilometer fra fødehjemmet i Nr. Lyndelse, kunne forestillingen ikke udspille sig tættere på arnestedet for Nordens Mozart.

På scenen kan opleves seks dygtige skuespillere og sangere sammen med Den Danske Strygekvartet og Dreamers Circus. Med dette hold løftes forestillingen til verdensklasse. Den Danske Strygekvartet, fire gæve gutter med hipsterskæg og begge ben solidt plantet på jorden, er netop nu blandt de største nyfortolkere af Carl Nielsens musik worldwide. BaggårdTeatret og Mungo Park Koldings publikum bliver de første til at opleve dem på en teaterscene. Det bliver ganske givet ikke de sidste.

Med denne type teater tror vi på BaggårdTeatret, at vi kan skabe kunstneriske oplevelser, der bringer os tættere på hinanden. I en mere og mere digitaliseret verden er det den slags oplevelser, der fælles skaber, altså fællesskaber.

Derfor også forslaget om en teaterfusion i Svendborg, hvor BaggårdTeatret, Svendborg Teater og B&U Teatret samles under et tag i det smukke Svendborg Teater og nuværende Jobcenter.

Sammen har vi potentialet til at skabe endnu bedre og mere teater, i både historiske, men også tidssvarende rammer. Her skal både egnsteater, Svendborg Teaterforening, danseteater, Børne- og Ungdomsteater, fritidsteater og seniorscene samskabe og udvikle kunstneriske idéer og forestillinger – til glæde og gavn for alle. Potentialet er der til at skabe en moderne kulturinstitution uden nationalt sidestykke. Om politikerne vil. Således at vi også i fremtiden udvikler den særlige sydfynske kultur.

God læselyst. Vi ses i teatermørket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php