Teater – for dig, din nabo og resten af verden

28. august 2015

En helt ung trup af ´baggårdsfolk´i den spæde start af Baggårdteatret
(Foto venligst udlånt af BaggårdTeatret)

 

Det er teater. Værsgo at springe ud og dykke ned. Du risikerer kun at blive bevæget

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

1967. Året hvor Che Guevara skydes i Bolivias jungle, hvor momsen indføres i Danmark, og svenskerne indfører højrekørsel. The Beatles udgiver albummet “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, Dronning Margrethe II gifter sig med Henri de Monpezat i Holmens Kirke i København, og Ronald Reagan bliver guvernør i Californien. Og så er det året, hvor der er verdenspremiere på teaterforestillingen ‘En duft af honning’ og samtidig indvielse af BaggårdTeatret – Svendborg Amatørteater i et lejet baghus i Møllergade 106.

 

Progressiv teaterkunst med samtidsrelevans
Oprindeligt er BaggårdTeatret født tilbage i 1963. Men først tre år senere, den 10. februar 1967, skiftede det navn til BaggårdTeatret – Svendborg Amatørteater.

Det var midt i en hippietid og lur mig, om ikke også der har været fut i vandpiben og de store socialeksperimenterende betragtninger i de første år i baggården i bunden af Møllergade. I hvert fald var teateropsætningen på daværende tidspunkt fokuseret på psykologiske, absurde og politiske forestillinger repræsenteret ved bl.a. O´Neill, Brecht og Pinter.
Med stærke bånd på venstrefløjen var teatret dybt forankret i den sydfynske muld, og fra den spæde start har det været et ønske at være et nyskabende teater, som både i form og indhold bidrager til publikums forståelse af vores samtid.

 

Teater hjemme og ude
Først i 1976 fik BaggårdTeatret karakter af et professionelt teater, da man modtog en produktionsstøttebevilling på 67.000 kr., samt en bil, fra staten. Dette startskud gjorde, at man kunne ansætte syv skuespillere, en tekniker og en administrator – det professionelle teater var en realitet. Samme år flyttede teatret ind i nye omgivelser på Caroline Amalievej, hvor man delte lokaler og teaterfaciliteter med Sommerrevyen. Således kunne teatret i Rottefælden udnyttes hele året til gavn for publikum og teaterlivet i det sydfynske. BaggårdTeatret har også en aktiv turnevirksomhed ude i landet, og teatret har haft forestillinger i store dele af Europa, Japan, Cuba og Mexico. I 2006 blev BaggårdTeatret gjort til egnsteater af Svendborg Kommune og havde således sin første sæson som dette i 2007.

 

Ikke til at komme udenom
I dag er BaggårdTeatret en uundgåelig og vigtig kulturinstitution i Svendborg. Teatret er midt i en rivende udvikling med udsolgte forestillinger på stribe og flerstjernede anmeldelser i landsdækkende medier. De har en central placering i de større politiske byudviklingsprocesser og bygger bro mellem kulturen og erhvervslivet på Sydfyn.

Der læses flere aviser, end der læses græske dramaer på BaggårdTeatret. Den progressive teaterkunst, det nyskabende og det, som fanger publikum med et portræt om vores tid og gerne i et sprog, som skaber fælles identitet og genkendelighed i vores hverdag, har siden tiden i baggården i Møllergade været varemærket. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php