Annes hus – Dorotheas hus

9. oktober 2015

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

I bymidten ligger Svendborgs ældste private gård

 

AF PER VINCENT

 

I 1500-tallet var det helt normalt, at adelsfamilierne boede på deres godser om sommeren og i byen om vinteren. Det gjaldt også Anne Hvide og hendes mand Jesper Friis på Rødkilde, og efter hans død begyndte fruen at bygge et nyt byhus. Hun flyttede ind i den flotte ejendom i 1562.

 

400 år med lidt af hvert
Den Anne Hvides Gård, vi kender i dag, er bare en lille del af den oprindelige, som havde en del udhuse og stalde og boliger til tjenestefolkene plus en have, men heldigvis er det overdådige renæssancehus her stadig.

Og det ligger godt, lidt oppe på bakken i Ramsherred, så det kan vise sig frem.

Almindelig slitage og råd tog en del af bygningerne gennem årene, resten har almindelig byudvikling sørget for at fjerne. Huset er Svendborgs ældste private bygning, og det har lagt gulve og vægge til lidt af hvert de sidste 400 år.

 

Herreklubberne
Anne Hvide døde i 1575 (hun er begravet i Ulbølle Kirke sammen med sin mand), og man ved ikke, hvem der overtog det, sikkert en adelsfamilie. Man ved dog, at Niels Krag på Egeskov ejede det i 1700, og i 1796 blev det overtaget af den ganske borgerlige Christen Børgesen, og han var klubvært.

Det var tiden for de ”dramatiske selskaber” og klubberne, og byens mest betydningsfulde mænd mødtes hos Børgesen. Også efter hans død, hvor enken og den ældste søn drev stedet videre, men det var i virkeligheden sønnens tredje kone, der kom til at sætte sit præg på huset.

 

Kongen har været der
Hun hed Dorothea og blev enke i 1837, og nu blev virksomheden også et gæstgiveri med smukke værelser. Hun holdt byens større arrangementer, for eksempel bryllupper for de velstående, og når kongen kom på besøg, var det også hos ”Madam Børgesen”, der blev trakteret.

Dorothea Børgesen drev huset i 30 år, og hun var Svendborgs mest kendte person på det tidspunkt.

Langt senere brugte Teknisk Skole ejendommen, og Ida Holst drev sin privatskole der.

Efter 1900 husede det ligningskommissionen og kæmnerkontoret, der har været bibliotek og borgmesterkontor, og i dag ejes Anne Hvides Gård af Svendborg Museum.

Lad os passe godt på den, byens smukke renæssancebygning.

 

(kilde: svendborghistorie.dk o.a.)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php