Øhavscenter ved Christiansminde med potentialer

28. oktober 2015

Det viser sig nu, at ovenstående skitseforslag til et Øhavscenter i Christiansminde slet ikke er tænkt i den form det er udlagt.
(Illustration: Arkitekt Per Weber)

 

Svaret på ansøgningen om lov til at bygge et Øhavscenter i Christiansminde lader vente på sig. Men projektet ligger ikke på den lade side af dén grund.

 

AF MAJA ROSENDAL AVNBØG

 

Det skortede ikke på forslag til, hvad man kan bruge et – måske – kommende Øhavscenter i Christiansminde til, da der i sidste uge på Hotel Christiansminde blev afholdt tværfaglig workshop for inviterede interessenter. 

30 politikere, erhvervsfolk og folk med interesse for natur, kultur og kulinariske oplevelser var samlet for at få en dialog i gang omkring hvad, der kan gøre Christiansmindeområdet endnu mere attraktivt.
Ingen på mødet var imod at opføre et øhavscenter. Men ikke alle syntes, at placeringen er rigtig, og der blev også mødt modstand til det projekt arkitekt Per Weber har skitseret med opførelse af en stor kunstig ø i sundet udfor Christiansminde. En skitsering som har mødt stor folkelig modstand med blandt andet en underskriftindsamling på omkring 4.500 underskrifter i mod denne kunstige ø i sundet.
Så der var blandt deltagerne både for og imod, at et sådan center skal opføres i Christiansminde. Men fælles for dem alle var alligevel interessen for at byde ind med seriøse forslag til, hvad et fremtidigt øhavscenter kan rumme.

 

Forankring skal komme indefra
Der er ingen tvivl om, at Svendborgenserne elsker Christiansminde. Og med rette.

– Det sted, vi har her, er af international klasse. De lokale skal være ambassadører og derfor synes, at det er fantastisk. Det skal ikke bare være et event – men et fundament, sagde naturvejleder på Naturama Simon Høegmark.
– Christiansminde har i årtier været et sted hvor opleve både naturen og de kulturelle muligheder området har at byde på, supplerede Holger Brodersen, direktør for Hotel Christiansminde.
Og selvom planen også er at tiltrække turister, er det vigtigt at huske, at de kun er her i en forholdsvis begrænset del af året. Derfor skal lokalbefolkningen ifølge lokalpolitiker Bruno Hansen (F) også tænkes ind i et kommende Øhavscenter.
– Christiansminde betyder meget for lokalbefolkningen. Derfor er det vigtigt at pointere, at man ikke må tage noget fra dem. Der kommer nogen og giver dem noget, siger han.

 

Krav om internationalt perspektiv
Et af kravene for at få byggetilladelsen i hus er, at projektet skal kunne tiltrække et internationalt publikum.
– Hvis vi skal have dén synlighed, skal projektet og dermed området op i en vis kaliber for at få folk til at rejse efter det, pointerer Carsten Vesterhåb Nielsen, destinationschef på Hotel Christiansminde.
Ifølge projektleder Rico Boye Jensen er turisterne – især de tyske – begyndt at få øjnene op for kysten langs den vestlige del af Østersøen.
– På grund af de rolige vejrforhold hernede er det faktisk muligt at have et behageligt ophold langs denne kyst 11 måneder om året, siger han.
Men selvom området gerne vil tiltrække turisterne, er det vigtigt at huske, at de kun er her en forholdsvis lille del af året. Derfor skal lokalbefolkningen ifølge lokalpolitiker Bruno Hansen (F) også tænkes ind i projektet.
– Christiansminde betyder meget for befolkningen. Derfor er det vigtigt at pointere, at man ikke tager ikke noget fra dem. Der kommer nogen og giver dem noget, forsikrer han.
Der var blandt deltagerne ikke tvivl om, at projektet på sigt skal komme så mange til gode som muligt.
– Det er vigtigt, at vi ser på hele Sydfyn med et helikopterblik. Der er mange aktører og interessenter med lige så mange tanker og idéer om samarbejdet om det gode liv.
– Derfor er det vigtigt, at vi samles for at få et tværfagligt, fælles fodslag, siger Simon Høegsmark, naturvejler på Naturama.

 

Byggeriet
Undersøgelser af området viser, at der ingen beskyttet natur er omkring Christiansminde. Derfor kan Øhavscentret ligge flere steder i området. Og det viser sig også nu, mange fejlagtigt tror, at ansøgningen er indsendt med henblik på at konstruere netop dén bygning, der har været tegnet i projektets materiale. Sådan forholder det sig dog ikke, siger Carsten Vesterhåb Nielsen.

– Da vi fik mulighed for at søge om byggetilladelse, skulle det hele gå meget hurtigt. Så vi tegnede et hus, der skulle visualisere nogle af vores tanker omkring projektet. Men hvis vi får ansøgningen igennem, kan vi tænke i andre baner og komme op med en løsning, som er til glæde for de fleste, lyder det fra Carsten Vesterhåb Nielsen som understøttes af Holger Bodersen:
– Der er ingen tvivl om, at det gamle Christiansmindeområde er en skat, som mange lokale bruger med glæde. Det er projektets kongstanke at skabe et velbesøgt center, der kan tydeliggøre områdets DNA i forhold til, hvad området kan byde ind med af natur- og kulturoplevelser, fastslår Holger Brodersen, direktør for Hotel Christiansminde.

 

Byggeri i vandkanten
Projektet med et oplevelsescenter i sundet og ved vandkanten i Christiansminde er født efter at Naturstyrelsen i løbet af 2015 skal udvælge op mod 10 projekter, der får tilladelse til at bygge kystnært. Dette som følge af en nytænkning af Planloven i Danmark.

Forsøgsordningen for kyst- og naturturisme åbner mulighed for projekter inden for kystnærhedszonen og strandbeskyttelseslinjen, og alle landets kystkommuner er inviteret til at komme med projekter, der kan give turisterne et bredere udbud af oplevelser ved de danske kyster og i naturen.
Der forventes en afgørelse en af de nærmeste dage fra Naturstyrelsen, om der kan gives dispensation fra Planloven til opførelsen af et Øhavscenter ved Christiansminde i Svendborg.

 

Læs også: Oplevelsescenter ved Christiansminde møder stor modstand

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php