Et håndværk, som er ved at uddø

18. december 2015

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

”Der er ikke noget, vi laver sådan bare lige”

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Det absolut foretrukne yndlingsmøbel er Wegners Bamsestol. Det fortæller Mogens Yde Dahl, uden at man aner den mindste tvivl. Stolen er designet i 1951 og er i den højeste ende af skalaen over dansk møbeldesign gennem tiderne.

– Wegners idé med bamsestolen var, at det skulle være en stol, som skulle holde hele livet. Lige fra at få læst eventyr i den som barn, til selv at have børnebørnene på skødet i stolen senere i livet. Hvis der er noget, som virkelig kan gøre mig i godt humør, så er det, når der kommer en Bamsestol ind på værkstedet til renovering, siger Mogens Yde Dahl, som driver Møbelpolstreren i Svendborg.

 

Tåsinge trekløver
På toppen af Sundbrovej på Tåsinge ligger et lille værksted. Det er her, Møbelpolstreren i Svendborg holder til. Der er gang i brændeovnen, og værkstedet syder af håndværk ved første øjekast. Inde bagerst i lokalet spinder en gammel Pfaff symaskine. Bagved sidder Lise Rønnemose og fodrer den med stof. Hun har virksomheden Paskram på Bjernemarksvej, som blandt andet syr kalecher til lystbåde. I dag er hun i gang med en opgave for Mogens Yde Dahl. De har nemlig et tæt forretningssamarbejde.

– Vi har et princip, som lyder: Der er ikke noget, vi laver sådan ’bare lige’. Kvalitet tager tid, og meget af tiden med en opgave handler om at forberede det egentlige arbejde, fortæller Mogens Yde Dahl. Lise Rønnemose nikker samtykkende.

 

Hestehår og ture til Sicilien
Det gode og ‘rigtige’ håndværk med møbelpolstring er ved at uddø. I dag foretages det meste arbejde på produktionsværksteder, og materialevalget følger ikke nødvendigvis de oprindelige tanker bag møblet. Årsagerne kan skyldes, at det bliver sværere at få de rigtige materialer, og at det kan være svært at konkurrere med timelønnen.
Hos Møbelpolstreren i Svendborg går man ikke på kompromis. Hvis et sæde på en ældre stol oprindeligt har været polstret med animalsk krølhår (hestehår), ja, så kommer der altså ikke skumgummi i fra værkstedet på Tåsinge.
– Når jeg får en opgave med at restaurere et gammelt møbel, så sætter jeg en stor ære i at komme så tæt på originalen som overhovedet muligt. Og hvis det kræver, at jeg skal benytte mig af en specialimportør af hestehår fra Italien, så er det bare sådan, det er, lyder det fra Mogens Yde Dahl, som har en forkærlighed for Italien. Tidligere fungerede han også som rejseleder i Italien, men det er han stoppet med. Nu handler det mere om at nyde det italienske og lade sig fordybe i kulturen. Og så har han en bibeskæftigelse med at rådgive private og erhvervsfolk om oplevelser, boformer m.m., primært på Sicilien.
– Jeg kender alle de gode steder, så jeg skaffer overnatning og tilrettelægger erhvervsfolks muligheder i deres fritid på øen, fortæller Mogens Yde Dahl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php