Nye takster i Vand & Affald sikrer økonomien

16. december 2015

Mange års manglende regulering af den faste afgift hos Vand & Affald har betydet, at underskuddet fra forbrugere med et meget lille forbrug, er blevet betalt af børnefamilierne og de større forbrugere
(Modelfoto: Colourbox)

 

Vand & Affald er klar med justeringer, som skal rette op på ti års forsømmelser.

 

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

I mange år har en utidssvarende fordelingsnøgle hos Vand & Affald i Svendborg Kommune betydet, at det faste grundgebyr har været ude af trit med de faste omkostninger. Det har medført nogle skævheder som blandt andet har ramt børnefamilierne. Det skal der nu rettes op på, og derfor har Vand & Affald besluttet en justering af det faste grundgebyr.

 

37 kroner mere om måneden
mitsvendborg.dk har spurgt næstformand i Vand & Affald´s bestyrelse Per Nykjær Jensen, som i øjeblikket vikarierer for en sygemeldt formand, Pia Dam, hvad den nye takststruktur kommer til at betyde.

 

Skal vandforbrugerne frygte store stigninger, som det har været fremført.

– Nej, det skal de ikke. Det er rigtigt, at de mindste forbrugere ser en større procentmæssig stigning, men i penge taler vi altså om, at en 50 m3 forbruger vil stige 37 kr om måneden, siger Per Nykjær Jensen.

 

Kunne man så ikke bare opkræve lidt mere pr. m3, og så undgå diskussionen om hvorvidt det er rimeligt, at de mindste forbrug skal stige?

– Det lyder umiddelbart lettere, men det er netop det værktøj tidligere bestyrelser har brugt. Problemet er, at det giver en endnu større skrævridning fordi de små forbrug ikke dækker de faste omkostninger.

 

Set i den store sammenhæng ville disse, lad os kalde dem underskudsstik, ikke bare blive udlignet?

– Jo, det er jo netop det, der sker med dette underskud. Vand & Affald er en ’hvile i sig selv’ forretning, der skal opkræves præcist, hvad det koster. Det betyder, at de større forbrugere, børnefamilierne og virksomhedene, betaler det underskud som opstår, siger Per Nykjær Jensen.

 

Det bliver billigere for lejere
Forbrugere som bor i lejligheder vil alle få en mindre vandregning, idet man her deler den faste udgift for ét stik med de andre lejligheder. Derfor vil stigningen i det faste bidrag her være mindre end faldet i m3 prisen.

Hvad kommer det til at betyde for de forskellig typer af forbrugere, at I nu vil justere grundtaksten?

– Det kommer til at betyde, at forbrugere med små mængder kommer til at betale en lidt større andel af det de modtager, men der er stadig et stort element af tilskud, hvis ens samlede regning er mindre end 2.500 kroner om året.
Børnefamilien som bruger 137 m3 vil gå i nul og ikke mærke nogen forskel. Den større familie med et forbrug på 140-175 m3 vil få en lille besparelse, lyder det fra Per Nykjær Jensen.

 

De største forbrugere bærer læsset
I dag bidrager de rigtig store vandforbrugere så meget til indtjeningen i den fælles vandforsyning, at hvis Vand & Affald for eksempel mistede de 100 største erhvervsaftagere, så ville de private vandforbrugere komme til at stå med meget voldsomme prisstigninger.

 

Vil det stadig betyde, at det er de bredeste skuldre, som bærer det tungeste læs?

– Bestemt. Det er det, og det er også meningen. De meget store forbrugere vil få en besparelse i prisen på m3, men til gengæld betaler de langt den største del af både driften og af de 7,5 mio kroner som skal betales tilbage til kommunen. Vi opkræver tilbagebetalingen som 1,80 kroner pr. m3, og lægger intet på den faste afgift, så her tæller byrdefordelingen voldsomt til fordel for de små forbrugere, siger Per Nykjær Jensen.

 

Når du siger, at I rent faktisk leverer vand under kostpris til nogle forbrugere, og tager mankoen fra andre – har Vand & Affald så egentlig hjemmel til at gøre det?

– Nu er det jo ikke noget der er planlagt sådan. Det er mere et resultat af mange års manglende justering af det faste grundbidrag. Med de seneste tilretninger kommer vi et pænt stykke i den rigtige retning, og vi vil fremover holde øje med netop det nøgletal.

 

Men er det så det? er grundtaksten på plads nu?

– Vi skal være klar til at trimme grundprisen hvis det viser sig nødvendigt. Efter min opfattelse må der dog gerne være en rimelig solidaritetsbetragtning, således de mindste forbrugere har en pæn sikkerhedsmargin. Og det faste bidrag må aldrig blive større end prisen for det løbende forbrug, men fremtidige justeringer vil der komme, forklarer Per Nykjær Jensen.

 

Så det du siger er altså, at vi har et godt system og en rimelig fordeling af udgifterne, sådan som takststrukturændringen er lagt op til nu?

– Ja, nu får vi en lidt større grundtakst, men det er fortsat de større forbrugeres forbrug, som  bidrager til at de helt små forbrugere kan få betalbar vandforsyning, så der er stadig et meget stort element af de bredeste skuldre bærer mest, og at de større hjælper de mindre, og sådan skal det også fortsat være, afslutter Per Nykjær Jensen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php