Forbryderens ansigt

10. april 2016

Sømand Lars Christian Poulsen fotograferet i Vridsløselille, ca. 1894.

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Mange personer har igennem tiden været indlagt på Svendborg Fattiggård. Mænd og kvinder, børn og voksne, syge og raske, invalider, misbrugere, kriminelle og socialt udsatte. Ofte kender vi kun deres navne. Om andre har vi måske en linje eller to. Fælles for dem alle er, at vi ikke kender særlig meget til personen bag ved navnet. Hvorfor er de havnet uden rettigheder på en af landets mange fattiggårde. Har de haft en hård opvækst? Havde de et misbrug? Var de ude for en ulykke? De er på mange måder en del af en grå anonym historisk masse, vi sædvanligvis ikke ved ret meget om.

En måde, man kan levendegøre og give disse personer et ansigt, er gennem fotografier. De eneste fotografier, der er taget af denne gruppe fra samfundets bund, er forbryderfotos. Historiker Martin Friis Hansen fra Svendborg Museum har igennem de seneste år forsket i Svendborg Fattiggårds indlagte. Han har fundet en lang række forbryderfotos af personer, der har været indlagt.

– Jeg har gennem mit arbejde forsøgt at levendegøre en gruppe mennesker, som normalt ikke har haft historieskrivningens interesse. En gruppe, som i deres samtid var marginaliseret, og hvis skæbner sjældent har haft interesse. Mange har interesseret sig for sociallovgivning, institutioner, men hvad med den enkeltes skæbne?, fortæller Martin Friis Hansen.

I et foredrag på Danmarks Forsorgsmuseum torsdag d. 14. april 2016 fortæller Martin Friis Hansen historierne bag forbryderfotoet. Historier, der er tragiske, dramatiske og til tider underholdende. Hør bl.a. historien om Lars Christian, der stjæler fra skibe i havnen for at betale sin fattighjælp tilbage til samfundet, så han kan gifte sig med pigen, han elsker. Eller Frederik, der begår tyverier i både Svendborg og Odense for at blive sat i fængsel. På denne måde kan han måske få samfundet til at betale en enkeltbillet til Amerika.

Foredraget finder sted torsdag d. 14. april 2016 kl. 19 på Danmarks Forsorgsmuseum. Entréen er 50 kr., men er man medlem af Svendborg Museumsforening, er der gratis adgang.

Udover foredraget vil du også kunne se flere forbryderbilleder med udstillingen ‘Ansigt til Ansigt’, som vises i en af Fattiggårdens fuldebrummer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php