Klar til foråret med farver i maden

19. april 2016

(Foto: Skovdal & Skovdal)

 

Det er ved at være forår, og de længe ventede lysere dage og lunere temperaturer giver lyst til noget lettere mad. Klassikerne stenbiderrogn og lam er blandt Inge Skovdals favoritter – og selv om påsken netop er overstået, kan man stadig eksperimentere med hjemmelavede chokoladeæg til dessert eller til kaffen. Opskrifterne er i hendes Forår-kogebog

 

AF ANNA PIA HOLMGAARD

 

Stenbiderens rogn er en af de helt klassiske, nordiske forårsbebudere – en rosafarvet luksus, der nok ikke er decideret børnevenlig, men så i hvert fald utrolig nem og dermed måske en hurtig løsning også på hverdage, hvor man gerne vil forkæle sig selv med let, lækker og forårsfrisk mad.

– Jeg elsker bare stenbiderrogn. Måske er det ikke ligefrem mad til det virkelige liv, men som sagt – det er jo utrolig let at bruge i mange sammenhænge. Man kan gøre det helt klassisk på blinis med cremefraiche, dild, citron og lidt hakket løg, og man kan bruge rognen i andre sammenhænge som topping på salater og som tilbehør på en tapas-tallerken. I min bog har jeg foreslået blinis lavet på hvedemel, der er lidt nemmere at gå til, fordi de fleste jo har hvedemel i huset til hverdag, siger Inge Skovdal.

 

Et andet sikkert og meget let hit til forårets frokoster og familiesammenkomster i helligdagene hen over forår og forsommer er ørredrillette.

– Jeg har lavet den i et utal af varianter, og det er også utrolig let at gå til, smagfuld og nem at købe ind til og tilberede. En anden fordel er, at den kan laves i forvejen til gæster, så man har god tid til at være sammen, når huset er fyldt, siger hun.

 

For Inge Skovdal og hendes familie betyder foråret ud over lys og mere energi også samvær med familie og venner.

 

– For de fleste af os er det sådan lidt dobbelt at have gæster. Man vil gerne servere lækre og måske nogle nye, gode retter for sine gæster, men samtidig har man ikke lyst til at stå i køkkenet og gå glip af, at man endelig er sammen. Vores gæster skal føle sig godt tilpas, og det gør de jo også, når man faktisk har tid til at hygge sig og snakke. Derfor serverer jeg altid min lammekølle langtidsstegt, fem timer i ovnen, og så er der god tid til at gøre alt muligt andet, siger Inge Skovdal.

 

Mere chokolade…
Tilbehøret i foråret kan ind imellem være lidt svært at variere. Salaterne er endnu ikke helt fremme, de første agurker kan man måske godt opdrive, men ellers må man stadig satse på kåltyperne, hvis tilbehøret skal være grønt. Asparges og de første fine krydderurter er nogle af mulighederne – og er man dygtig i drivhuset, kan man også være heldig at fremavle de første spæde salater i løbet af april.

Er man til dessert og en god kop kaffe efter middagen i familiens skød – og hvem er ikke det – så har hun til sidst et tip, som børnene helt sikkert vil være motiverede for både at spise og lave: påskeæg med bastognekiks.

– Mine børn elsker måske ikke ørredrillette og stenbiderrogn, men de her påskeæg kan de spise i rå mængder – og de kan sagtens være med til at lave dem, siger Inge Skovdal.

Æggene kan selvfølgelig sagtens bruges som sødt til kaffen og som en delikat venindegave.

Og endelig foreslår Inge Skovdal at bruge blomster i maden.

– I foråret elsker jeg at pynte maden med stedmoderblomster for at få lidt farve i maden – og så skal man endelig huske at benytte sig af krydderurterne, der kan peppe alle salater op, siger hun.

Opskrifterne her er fra bogen Mad til det virkelige liv, Forår.

 

 

FAKTA:

Kogebøgerne ’Mad til det virkelige liv’ er skrevet og fotograferet af fotograf og madskribent Inge Skovdal. Bøgerne er inddelt i tema efter årstiderne og kan bl.a. købes via Fynske Medier og hjemmesiden madtildetvirkeligeliv.dk Opskrifterne er enkle, meget tilgængelige og kan laves af både børn og voksne (og gerne i fællesskab).

 

 

OPSKRIFTER

 

Ørredrillette (4 pers.)

200 g røget ørredfilet

2 spsk finthakket kapers

1 spsk finthakket purløg

2 spsk cremefraiche 38%

salt, peber og citronskal

 

FREMGANGSMÅDE

Findel ørredfilet, bland med kapers, purløg og cremefraiche til en ensartet masse, smag til med salt, peber og revet citronskal. Man kan sagtens udskifte røget ørred med varmrøget laks eller røget makrel. Erstat evt. cremefraiche 38% med 18% og lidt mayo.

 

 

Lammekølle, langtidsstegt (8 pers.)

1 lammekølle 2-2,5 kg

1 citron

4 spsk grovkornet sennep

1 spsk salt

5-6 kviste rosmarin

friskkværnet peber

Servér f.eks. 1 kg små stegte kartofler til

 

FREMGANGSMÅDE

Dup kødet, skær citron i skiver, smør køllen ind i sennep, drys med salt og læg citron- skiverne på. Læg rosmarinkviste ved og snør køllen med kødsnor.

Læg køllen i et ovnfast fad. Det anbefales at bruge stegetermometer. Kødets centrumtemperatur skal være 70°C. Steg kødet ca. 5 timer ved 120°C. Eller 8-10 timer ved 100°C.

 

 

Påskeæg med bastognekiks (10 stk.)

200 g ren rå marcipan

200 g bastognekiks

200 g mørk chokolade

 

FREMGANGSMÅDE

Knus kagerne og bland 50 g i marcipanen. Rul en pølse af marcipanen og skær den ud i 10 stykker. Rul marcipanen til æg. Smelt chokoladen over vandbad og dyp æggene og rul dem i 150 g knuste kiks. Lad dem tørre på bagepapir. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder





  - Få Dit arrangement med

Svendborg Rabbits



Blogroll





Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php