Sund Sex i Svendborg

21. april 2016

(Modelfoto: Colourbox)

 

AF SUSANNE RIBER

 

Siden kommunesammenlægningen for snart ti år siden har Svendborg haft en Sund Sex Skole. Nej, det er ikke her, du møder de lette damer og den lumre belysning. Det er her, vores børn og unge fra 7. til 10. klasse lærer om bl.a. seksualitet og prævention. Et unikt tilbud, som ikke findes i ret mange kommuner

Klokken er 9, og lokalet er arrangeret, parat til at modtage 25 friske 8. klasser fra en af kommunens skoler. Stolene er sat i en stor kreds, på et bord ligger forskellig slags prævention og dildoer. Et andet sted i lokalet ligger bøger og foldere, der omhandler seksualitet, og på væggene hænger plakater fra bl.a. Sex og Samfund. Vibeke, en af kommunens erfarne sundhedsplejersker, er forberedt til fingerspidserne, flere års undervisning på Sund Sex Skolen og en uddannelse i klinisk sexologi betyder, at denne opgave er både sjov, spændende og nogle gange mere udfordrende end andre gange.

Når den første fnisen og nervøsitet har lagt sig, begynder nogle timer med mange udfordringer for både Vibeke og elever. De opfordres til dialog og refleksion, og de får sidste nye viden om seksualitet, kønssygdomme og prævention, og eleverne prøver at reflektere over, hvordan man kan være en god og opmærksom kæreste. Efter fire timer med dyb koncentration, pauser, fnisen og mange spørgsmål slippes eleverne fri med et håb om, at de vil være bare lidt bedre forberedte, når de får deres seksuelle debut, når de får en kæreste, og når de skal finde rundt i junglen af præventionsmuligheder.

Alle kommunens skoler har mulighed for at benytte dette tilbud, og 60-70 klasser benytter årligt Sund Sex Skolens tilbud, hvor tre sundhedsplejersker og skolens leder, sygeplejerske og sexolog Rikke Thor, underviser flere dage om ugen.  Skolen holder til på kommunens ungdomsskole på Abildvej, et trygt og kendt miljø for rigtig mange unge. Eleverne skal fortsat tilbydes seksuel undervisning, der hvor de går i skole, men muligheden for en dag på Sund Sex Skolen er et fantastisk supplement, og måske er det for nogle den eneste seksualundervisning, de modtager.

Vi kan nu håbe og tro på, at unge i Svendborg er bedre til at passe på sig selv og hinanden i forhold til sex og kønssygdomme. I 2014 scorede unge i Svendborg toppoint på den landsdækkende klamydialiste, men den kedelige klamydiakurve ser nu ud til at være knækket, måske takket være den information de unge får på Sund Sex Skolen. De unge skal selvfølgelig også gøre egne erfaringer, og nogle undgår ikke de kiksede og pinlige oplevelser i sengen – eller hvor de nu gør sig deres første erfaringer…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php