Vinspecialisten udfordrer kokken

24. april 2016

(Foto: mitsvendborg.dk) 

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN        

 

Det kræver en del erfaring at kunne sætte mad og vin sammen, og vi kender formentlig alle til udfordringen at finde den rette vin til maden. Det er ikke altid let at lave det perfekte match.

Men hvad nu, hvis det var omvendt, at vi havde vinen og så skulle kokkerere et måltid ud fra denne. Vinspecialisten i Svendborg har udfordret Ivan Laursen, som er kok på Holckenhavn Slot, og trukket proppen op på en udvalgt vin fra reolen i forretningen. Udfordringen til kokken lyder: lav et spændende hverdagsmåltid ud fra denne vin.

 

Smag på vinen, inden du laver maden
Ivan Laursen er vild med gastronomiske udfordringer og var derfor ikke længe om at tage imod udfordringen fra Simon Styrup, der er butikschef hos Vinspecialisten i Svendborg.

Med en baggrund som kok i både ind- og udland, blandt andet hos Bistro Boheme i København, som er kåret to gange som Danmarks bedste brasserie, og ved Borgo Santo Pietro i Toscana, Italien, er Ivan Laursen vant til lidt af hvert. Men alligevel havde Simon Styrup fået givet ham en udfordring.
– Jeg blev noget overrasket over vinvalget, da Simon præsenterede vinen for mig. Alle mine drømme om den perfekte hvidvin til stenbiderrogn bristede, da Simon kom med den spanske rødvin, Petalos, som kommer fra et område, jeg ikke kender, nemlig Bierzo, der ligger i Galicien i det nordvestlige hjørne af Spanien, smiler Ivan Laursen og tilføjer, at vinen overraskede i smagen med en lethed og elegance, som adskiller sig fra de ellers typisk meget kraftige og krydrede spanske vine.

 

Efter at have smagt på den spanske Petalos og fået afstemt smagsløgene i retning af, hvilken ret som ville gøre sig godt hertil, kom kokken frem til, at landkylling stegt med raz el hanout, med græskar og dets venner i hønsesky tilsmagt med æbleeddike, ville være det helt perfekte match til den spanske rødvin.

 

 

OPSKRIFT

til 2 pers.
Forberedelse: 15-­20 min. Tilberedning: 20 min.

Ingredienser:

2 stk. kyllingebryst, gerne med vingeben
100 g røget flæsk skåret i stykker af 2-­3 cm

1 lille butternut græskar udtaget for kerner og skåret i tern af 5 cm
1 mellemstort zittauerløg
4-­6 fed hvidløg
1 stk. porre, renset og skåret i 3 cm ringe
150 g små kartofler skåret i halve
1 stilk rosmarin
1 stilk estragon, plukket og hakket
brøndkarse til anretning
1⁄2 l hønsefond
1 spsk. æbleeddike
50 g smør til montering af sauce
1⁄2 tsk. raz el hanout (føres i Vinspecialisten)

 

Fremgangsmåde:
Først sættes grøntsagerne i gang. Det er en garniture, hvor alt laves i samme gryde og tilberedes i saucen. Du skal altså kun have gang i en gryde og en pande til kyllingen.
Flæsket steges i gryden sammen med de halve løg, så de får en dejlig farve, herefter tilsættes porre og kartofler, der også brunes gyldne. Nu kommes raz el hanout i og ristes med i 30 sek., og derpå tilsættes æbleeddike og siden hønsefonden. Der lægges låg på, og det hele simrer ved middelvarme i 15­-20 min. Når grøntsagerne er møre, tilsættes smørret, og der smages til med salt og peber. Hakket estragon drysses over.

Kyllingen gnides med lidt olie, salt, peber og en smule raz el hanout og steges ved middelvarme med skindsiden nedad. Her er påkrævet lidt tålmodighed, da man nemt kan komme til at vende brystet for hurtigt, ­ det skal nemlig have 12­-15 min. på panden og vendes efter 8­-9 min.
Læg rosmarinkvisten og hvidløgsfeddene med på panden, det giver en dejlig smag til kyllingen.

 

Velbekomme

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php