Bylivspulje i gang med løb og sang

6. juni 2016


 

Liv i min Bys pulje, der skal understøtte mindre kulturprojekter og -aktiviteter, er kommet fint i gang i foråret. Det er også nu, man kan begynde at søge midler til bygningsfornyelse – og kommunen betaler råd og vejledning

 

AF ANNA PIA HOLMGAARD

 

Orienteringsløb er en af de mest krævende sportsgrene overhovedet, siges det – en af årsagerne er, at man skal koncentrere sig både med kroppen og med hovedet. Svendborgs bymidte er derfor helt perfekt til et såkaldt foto-orienteringsløb, som Ove Splittorff fra klubben har programmeret i samarbejde med imakezappz.com og nu lancerer til smartphones, såvel iPhone som Android-telefoner. Det betyder, at alle kan få glæde af ruten rundt i de historiske gader og områder mellem havn og bymidte.

– Det var en fin udfordring, og så vidt jeg ved, første gang man prøver en app af som værktøj. Vi er i orienteringsklubberne altid på udkig efter nye løb og muligheder, vi kan prøve af. Når vi lancerer dette løb bredt på denne måde, er det ikke kun os løbere, der kan få glæde af ruten, men også dem, der bare gerne vil gå en tur i byen og finde dørene undervejs, som han siger. Allerede nu har tre af byens skoler vist interesse for at bruge app’en.

I stedet for poster er det døre, som man som løber (eller turist, skoleklasse eller andet) skal finde, klikke på og dermed tjekke sin rute og tid ind på ruten. Når løbet er slut, får man såvel mellem- som sluttider.

 

Der er i alt 19 døre fordelt på den godt tre kilometer lange rute, der går på kryds og tværs fra havn til bl.a. Møllergade, Bagergade, Gerritsgade og Kullinggade.

– Det er en rigtig sjov måde at se byen på, man opdager nye detaljer, og de her byløb er faktisk endnu sværere end ude i terrænet, siger Anne Hjortenberg, der har taget sin datter med til dagens løb – hun glider rutineret fingrene over skærmens glas, og på den måde er formatet vældig godt egnet til yngre generationer.

– Der er lidt skattejagt over det, som hun siger – men ikke mere skattejagt, end at løbet skal leve op til de krav, der er til et godt o-løb.

– For mig er det rigtig vigtigt, at det først og fremmest kan bruges af løbere. Man får meget ud af et løb i Svendborg, fordi den er en gammel by med et kompliceret gadebillede, siger Ove Splittorff.

 

Dagens løb er premiere på den nye app – og den får roser med på vejen fra de forpustede deltagere, der en for en kommer i mål.

 

FAKTA:

  • Du kan downloade app’en via Svendborg Orienteringsklubs hjemmeside: svendborgok.dk  
  • Du kan også scanne koden her på siden med din smartphone, så sendes du direkte til programmet og ruten.
  • Tjek dørene af undervejs, som du fuldfører ruten og følg ellers instrukserne på skærmen.
  • Svendborg Orienteringsklub har søgt og fået midler fra bylivspuljen under Svendborg Kommunes områdefornyelse Liv i min By til at udvikle idéen og app’en.
  • Koret Vor Frues Kantori afviklede d. 16. og 23. maj desuden en walk along-koncert, der førte tilhørere rundt i området, ligeledes støttet af bylivspuljen.

 

 

Søg penge til bygningsfornyelse

 

Ny hjemmeside gør det nemt at orientere sig i, hvad Liv i min By er, og hvordan projektet skrider frem. Lige nu er der fokus på bygningsfornyelsen – er man grundejer i området mellem havn og Møllergade, er der mulighed for at søge penge til at renovere og forny sin ejendom.

 

En by, der er velholdt at se på, er også rar at færdes i – ligesom de fleste, der søger en ny bolig, gerne vil bo i eller være nabo til en velplejet ejendom. Erfaringer viser desuden, at investeringer i bygninger genererer vækst og tilflytning, især i provinsen.

Det er en af grundene til, at der i områdefornyelsen Liv i min By er afsat 17 mio. kr. til bygningsfornyelse, hvor grundejere, der har en ejendom i den såkaldte overgangszone, kan søge midler, helt præcis 40 pct. af udgifterne, til en renovering af bygningen. Der er overordnet to kriterier for at opnå støtte: Bygningen skal naturligvis ligge i det pågældende område, og den skal være opført før 1960. 

Man kan søge støtte til at forbedre klimaskærme: tag, tagrender, døre, vinduer, karnapper, ydermure/facaderenovering, fundamenter, men også etablering af friarealer i tilknytning til boliger, så man også har mulighed for et godt socialt liv og udeliv, når man bor i en lejlighed. Bygningsfornyelsesmidler er på den vis med til at betale mursten og mørtel – men det er i høj grad også erfaringen og målet, at bygningsfornyelse skaber kvalitet i bylivet for de, der bor der og dem, der færdes i området. Og det er præcis en del af formålet med områdefornyelsen i Svendborg: liv, aktivitet, bosætning, ophold og kvalitet.

 

Hvad kan støttes?
Man kan få støtte til ejer- og andelsboliger, til udlejningsejendomme og kombinerede erhvervs-/beboelsesejendomme samt erhverv, der bygges om til udlejning.

På hjemmesiden er der en lang række opklarende fakta om kriterier, hvad man skal være opmærksom på undervejs, hvad man kan få i støtte etc. Man skal kontakte kommunen og få et indledende møde inden ansøgning, så man sammen skaber overblik over mulighederne for bygningsfornyelse.

Hvis bygningen falder inden for kriterierne, udarbejdes en teknisk rapport, hvor de første 6.000 kr. betales af kommunen.

 

Læs mere:

liviminby.svendborg.dk under punktet ‘Bygningsfornyelse’.

Kontakt tlf.: 3017 5060 og e-mail: liviminby@svendborg.dk 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php