Jeg bestemmer fuldstændig selv, hvad jeg vil

22. juni 2016

 

Måske ikke helt, for både ånden og kroppen har også noget at skulle have sagt, og de bestemmer måske mere, end vi tror. Din frie vilje er ikke så fri endda

 

AF PER VINCENT

 

Din vilje ske – og min, ikke mindst. Nogle af os er bedre til at få sin vilje end andre, for eksempel katte og små børn, der bliver ved med at plage, til de får, hvad de vil have. Nogle af os har en stærk vilje, andre er svagere, og viljen er svær at gennemskue, for ingen ved rigtig, hvor den kommer fra, og hvad der gør den stærk eller svag. Man kan for eksempel diskutere, om viljen kommer før sjælen, eller om sjælen er en forudsætning for viljen.

Så når du synes, at det er din vilje, der bestemmer, at du vil til stranden i dag, er det måske ikke helt rigtigt, for det kan være noget så simpelt som kroppens behov, der sætter sig igennem og påvirker din hjerne til at tage den beslutning, som kroppens fysiske behov dikterer. Når du pludselig rejser dig fra computeren og udbryder, at ”nøj, hvor jeg trænger til at komme ud”, er det så en reaktion på, at din krop skriger på frisk luft, eller er det en fornuftdrevet, overvejet beslutning? Vi vil gerne tro, at vi har en fri vilje, og at vi selv bestemmer alt, hvad vi gør, at de beslutninger, vi tager, er baseret på overvejelser og fornuft, men det kan være, at det er sjælen, ånden eller kroppen, der tager beslutningen, allerede inden du synes, at det er din hjerne og din vilje, der bestemmer, at det helt enkelt ligger i generne.


Jeg tænker, jeg vil – eller omvendt

Hvis viljen er en selvstændig kraft, der forbinder sig udelukkende med fornuft og bevidste tanker, burde det viljestærke menneske vel også kunne ignorere kroppens forsøg på at beslutte, at vi skal til stranden i dag, hvis din selvstændige vilje hellere vil på fortovscafe.

Vilje contra ånd, eller som en forudsætning for hinanden, har været en del af det tænkende menneskes livsvilkår, lige siden vi begyndte at, ja tænke og beskæftige os med begreberne, filosofferne har bokset med ideen om viljens uafhængighed i århundreder, og de er stadig ikke enige.

For diskussionens skyld, og måske en anelse provokerende, kan vi jo ændre på René Descartes berømte sætning fra 1637: ”Jeg tænker, derfor er jeg”, så det bliver til ”Jeg vil, derfor er jeg”. René Descartes var netop en af de filosoffer, der mente, at viljen er stærk nok til at frigøre sig fra eksempelvis rene fysiske behov, og det er et af de springende punkter i debatten.

Andre filosoffer hævder, at netop sjælen er et produkt af den fysiske krop, at den bevidste frie vilje er hele forudsætningen for ånd og ikke omvendt. Sjælen, ånden er altså bundet af naturlovene og kroppens biokemi, og hvis det er tilfældet, ser det da ikke for godt ud med den frie vilje.

Så det evindelige spørgsmål står tilbage, næsten uanset hvordan vi vender og drejer det: Hvad er det, der bestemmer, hvad kommer først, viljen eller ånden?


Viljeløs

Den tyske filosof Arthur Schopenhauer har skrevet flere tusinde sider om den menneskelige vilje, og hans opfattelse er helt klar: Det er viljen og intet andet, der bestemmer. Først og fremmest vil vi, viljen har brug for en retning at gå i, et mål, så derfor tænker vi. Det er evnen til at sætte vores vilje igennem, der styrer sagerne, mener Schopenhauer, men vi kender vel også alle sammen situationer, hvor vi mere eller mindre viljeløst måtte overgive os til dette eller hint, hvor fornuften er sat på en slags standby, og det for eksempel er kroppens behov, der får sin vilje.

Så næste gang du får chancen, er det så din vilje eller din krop, der bestemmer, om det bliver stranden eller fortovscafeen? Fortvivl ikke, hvis du ikke har et klart svar, det har filosofferne stadig heller ikke, men det er interessant og sjovt at tænke over. Hvis du har viljen. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php