Fra Singapore til Munkestræde

30. juli 2016


Munkestræde og Krøyers Stræde er i øjeblikket i hænderne på arkitekter fra NOA,  som vil skabe rummelige oplevelser i stræderne.
(Illustration: NOA)

 

Munkestræde og Krøyers Stræde har i århundreder været færdselsåre mellem havnen i midtbyen for byens borgere. Nu får de to bystræder et tiltrængt løft

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Det store forbindelsesled, Havnetrappen, mellem Møllergade og Toldbodvej står nu færdig og er allerede taget i brug. Dermed er det sidste spadestik taget i det store byfornyelsesprojekt ’Den Grønne Tråd’, som har til formål at sammenbinde havnen og bymidten.
Men det stopper langt fra her. Som parallelforløb med Den Grønne Tråd kører Liv i min By-processen, som også handler om at binde bymidte og havn sammen, kombineret med aktiviteter, anlægsarbejder og bygningsfornyelse, og på den vis skabe de bedste betingelser for nyt liv i et af byens ældste kvarterer. 

 

Gå på opdagelse
Selvom hovedportalen til by og havn er den nye flotte trappeforbindelse fra toppen af Møllergade, så er der mange andre spændende forbindelsesled at tage. To af dem er Munkestræde og Krøyers Stræde, som går fra Møllergade og ned til Klosterplads og Toldbodvej. I dag er stræderne mørke og triste, sten og trin er slidte, og facaderne hænger noget med næbbet. Hvordan kan man gøre det til en god oplevelse at passere gennem stræderne?
Arkitekterne Ole Smith og Pernille Bisgaard er arkitekter fra NOA, arbejder med byudviklingsprocesser på internationalt niveau. De to arkitekter etablerede NOA i London i foråret 2015, hvor de har boet og arbejdet i 12 år. I den periode har de arbejdet på projekter i London, Singapore, Wales, Kuala Lumpur, Hong Kong og New York.
Nu er de rykket tilbage til Danmark, og en af de nye opgaver, de arbejder med, er Munkestræde og Krøyers Stræde i Svendborg.
– Vi glæder os rigtig meget til at skabe rummelige oplevelser i stræderne, der drager besøgende ind i stræderne og får svendborgenserne til at gå på opdagelse i deres egen by, siger Ole Smith.

Skab noget nyt og bevar traditionerne
Ole Smith har i en årrække arbejdet for arkitektvirksomheden Heatherwick Studio og har senest været ansvarlig for byggeriet af et spektakulært, nyt byggeri til Singapores Nanyang Technical University – en enorm bygning, der har fået stor ros og har været fire år undervejs.

Kontrasterne, afstanden og budgettet er langt fra hinanden fra metropolen Singapore til Svendborgs søfartsby-stemning og turisthygge.
– Det interessante for os er at skabe noget nyt ud fra de få midler, som er, men også de lokale idéer og traditioner, der er til rådighed. Budgettet er måske ikke ret stort i Svendborg, men det er af samme grund udfordrende. Som arkitekter er vi optaget af at fremhæve de særlige, karakteristika, på lige præcis dét sted, vi er – og Svendborg har historie og karakter, der er rigtig spændende at gå ind i, siger Ole Smith.

Røde tegl og lys

De to danske arkitekter har ikke kun arbejdet med store projekter ude i verden, men også mindre opgaver, som den i Svendborg, har været på tegnebordet hos NOA.
– Hver gang vi går i gang med et nyt projekt, starter vi med at undersøge konteksten, og går i dybden med historien og funktionen for det specifikke område. Hvad er nyt, og hvad er gammelt. Hvad er der sket gennem årene. Er her en historie, som er interessant at fortælle, og fremhæve i et æstetisk og tidssvarende billede, forklarer Ole Smith.
De to stræder har i århundreder været færdselsåre for de mennesker, som har levet i Svendborg midtby. Tiden har sat sine spor, og passagerne er ret nedslidte. Der skal derfor pudses og males som noget helt lavpraktisk for at få stræderne til at virke indbydende. Og med et samlet budget på 1,1 mio. kroner er det begrænset, hvad der er at gøre med.
– Vi har kigget meget på de huse, der ligger på hver side af stræderne. I Munkestræde har man Lützens flotte ejendom på den ene side, hvor varme og behagelige materialer, blandt andet røde tegl, kendetegner området. Materialer vi kunne forestille os at arbejde videre med, siger Ole Smith og fremhæver, at der også skal arbejdes med mere lys i de forholdsvis mørke stræder.

De færdige skitser fra NOA præsenteres for offentligheden ved en åben event i Munkestræde i midten af august, hvor en anden nyskabelse, Liv i min By-butikken, åbner som endnu et led i den inddragelse, som områdefornyelsen blandt andet bygger på.

 
Godt nyt til kunst og liv i byen
Statens Kunstfond har givet Liv i min By 150.000 kr. til udarbejdelse af en kunststrategi for midtbyen i Svendborg. Der er af Statens Kunstfond indbudt tre aktører med speciale i byrums-kunst til i samarbejde med Svendborg og Liv i min By at skabe nye løsninger og idéer til kunst i byens rum samt anvise, hvordan det så bliver til konkret virkelighed, og ud af de tre blev det virksomheden Somewhere der skal arbejde på kunststrategien. De starter med en to-dages workshop i Svendborg i starten af august.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php