Sidste skud i kanonen

18. september 2016

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Svendborgs Kulturkanon nærmer sig det endelige resultat

 

Det væltede ind med forslag, da Svendborg Kommune for godt et års tid siden spurgte borgerne, hvem og hvad der skulle med i Svendborgs kommende kulturkanon. Over 300 forslag lå på bordet, som blev skåret ned til 64, efter et tværfagligt redaktionsudvalg havde gennemgået dem. De mange forslag blev inddelt i otte kategorier: Historiske personer og miljøer, Natur og steder, Arkitektur og design, Traditioner og begivenheder, Sport og fritid, Kunst, Det maritime og Det unge, og grundlaget for en kulturkanon, som en rettesnor for hvad vi finder uomgængeligt i Svendborg, var sådan set lagt.
Men så alligevel ikke helt.
Politikerne havde behov for, at kulturkanonen i den nuværende form blev sat til yderligere debat, og derfor fik den et skud mere i bøssen.


Vi ryster posen
Når Svendborg Kommune lancerer en kulturkanon, hvor det er svendborgenserne selv, der peger på, hvilke kulturelle værdier vi synes bedst om, så er det ikke grebet ud af den blå luft.
Man finder næppe bedre ambassadører for en by end de mennesker, som bor og lever her.
– Vi ser det som et flot engageret indspark til kulturkanonen, og det har vi så valgt at arbejde videre med, lød det sidste år fra Henrik Nielsen, formand for Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget.
Som sagt, så gjort. Der blev nedsat et fagkyndigt udvalg bestående af forskellige af byens kulturaktører, som fik fuldstændig frie hænder til at gå i dybden med de mange forslag fra byens borgere. Det første, udvalget gjorde, var at udvide fra otte til tolv kategorier, hvor det nu spænder lige fra vores historiske fundament over det maritime, til sport- og fritid, kunst, arkitektur og musik og teater. Således finder man i det, som muligvis ender ud i Svendborgs Kulturkanon, emner som: Ring Andersens Skibsværft, Svendborg Rabbits, Rødme Svinehaver, Weber-dynastiet og Kultur på Frederiksø.

 

Mere debat
I den sidste ende skal den færdige Kulturkanon bruges til at fremhæve Svendborgs særlige kvaliteter og skabe retning for formidling og promovering – også i strategisk sammenhæng.

Kanonen skal altså styrke vores bosætning og turisme og samtidig indgå i undervisnings- og fritidstilbud. Derfor er der behov for mere input fra Svendborgs egne borgere.
– Der lægges op til mere debat om, hvad det politiske udvalg får i hånden af emner til en kulturkanon. Det gør de lige i starten af oktober, når det fagkyndige udvalg afleverer et forslag til en endelig kulturkanon. Herefter ligger det hele i politikernes hænder, som så træffer den endelige afgørelse, forklarer Birgitte Skriver Møller, som er Kulturkonsulent ved Svendborg Kommune.

 

Det sidste debatmøde
Som sidste led i processen med at finde det rigtige indhold til Svendborgs Kulturkanon afholdes der et afsluttende debatmøde den 29. september fra kl.19-21.30 på Svendborg Bibliotek. Her kan man komme med de sidste input til det fagkyndige udvalg, som efterfølgende tages med i betragtningerne til det færdige materiale til politikerne.

På debatmødet kan man også opleve Carsten Thau, som er professor ved Kunstakademiets Arkitektskole. Han vil forud for mødet være nogle dage i Svendborg og researche på, hvem vi egentlig er. Hør mere om det den 29. september, hvor der også vil være musikalske indslag fra Svendborgs Stadsensemble, What Ever.

 

Du kan komme med dine input og deltage i debatten om Svendborgs Kulturkanon på mitsvendborg.dk eller på facebook.com/groups/SvendborgsFremtid/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php