Medlemmerne formerer sig!

22. september 2016

(Foto: Henrik Fog-Møller)

 

Der er vind i sejlene for Svendborg Museumsforening

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Man skulle ikke tro det, for hårtoppen hos de fleste er grå, men fakta er, at medlemmerne i Svendborg Museumsforening formerer sig som aldrig før. Ved årsskiftet var der 512 medlemmer, og de er i løbet af 2016 blevet til 657 – en stigning på 28% på 7 måneder. Kom an lemminger, siger vi bare!

Svendborg Museumsforening er mere end 100 år gammel, og medlemstallet har svinget lidt op og ned gennem årene, men det har aldrig før eksploderet som nu. Og hvorfor så nu, kunne man spørge? Det er bestemt ikke moderne at binde sig til et medlemskab af en forening.

– På museet har vi selvfølgelig ransaget de mulige årsager for at fastholde den positive udvikling i medlemstallet. Vi vil gerne have en talrig museumsforening, for medlemmerne er museets kernebrugere, og de er vore gode ambassadører – og effektive hververe af nye medlemmer. Det er troværdig reklame, når almindelige mennesker priser museet over for naboer og bekendte, siger Esben Hedegaard, som er museumschef ved Svendborg Museum.


Stigende interesse for historie

Skal man lede efter årsager til medlemstilgangen, er der for det første en enorm interesse for historie i disse år. Samtidig med at man om de unge taler om ”den historieløse generation”, boomer museumsbesøg og historiske udsendelser, bøger og rollespil. På DR kommer ”Historien om Danmark” i 12 afsnit i 2017, og DR Ultra følger op med 8 afsnit af ”Venner fra fremtiden”, som er danmarkshistorie for børn.

For det andet har museet måske mere at byde på end før. Danmarks Forsorgsmuseum er endelig ved at brænde igennem i folks bevidsthed som et fantastisk spændende og vigtigt museum, og uden for Fattiggårdens mure har et øget økonomisk tilskud fra Svendborg Kommune gjort det muligt at levere en bred og mangfoldig vifte af museumstilbud til vands, til lands og i luften.
– Hvor vi tidligere havde 25-30 deltagere på guidede ture, har vi i år typisk haft mellem 50 og 100. Og her finder vi mange af de nye medlemmer, lyder det fra Esben Hedegaard, som tilføjer, at museet er blevet bedre til at fortælle om de gode tilbud.
– Vi er særdeles aktive på de sociale medier, hvor arrangementer og stort og småt fra dagligdagen kommunikeres ud. Medlemmerne og andre interesserede modtager derudover et nyhedsbrev ca. hver uge, så de kan følge med og med kort varsel beslutte sig for at deltage.

 

De frivillige er vigtige
Museumsforeningens ve og vel bliver taget mere alvorligt end tidligere. En eller flere af museets frivillige tropper op ved arrangementerne og fortæller om glæderne ved at være medlem. Og er folk først blevet medlem, pusles der mere om dem end tidligere med tilbud om særlige arrangementer.

– Og måske vigtigst af alt: På museet har vi som en af vores målsætninger den, at vi gerne vil have så mange til at fortælle historie om Svendborg og Sydfyn som muligt. Hvilket sted ville det da ikke være at komme til? Netop det at give slip på museets monopol på at have forstand på historien er jo forudsætningen for, at andre kan tage medejerskab, og det er sådan, vi mere og mere oplever det: Museet faciliterer muligheden for, at folk selv kan deltage i den spændende proces, det er, at finde ud af og fortælle om det, der var før, siger museumschefen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php