Svendborg Besat

10. november 2016

Svendborgensere i Gerritsgade under en luftalarm i 1942

 

Lokalhistorie på et sølvfad

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Den 8. november serverer Svendborg Museum en tre-retters menu om besættelsestiden i Svendborg, nemlig et kombineret undervisningsmateriale, en fortællerute og en udstilling, der alle går under navnet Svendborg Besat.

– Svendborg var som andre danske byer besat fra 1940-45. Huse blev sprængt, modstandsgrupper etableret, og der blev bygget bunkers over hele byen – men den historie er i dag usynlig for de fleste, fortæller museumsinspektør Nils Valdersdorf Jensen.

 

Kom tættere på besættelsen
Svendborg Besat skal synliggøre besættelsestidens historie i Svendborg. Kernen i projektet er en fortællerute, der markeres af ni skilte placeret ved bygninger og steder, der har formet besættelsestiden. Alle interesserede kan gå ruten og på den måde komme tættere på de dramatiske begivenheder, der har udspillet sig midt i Svendborg – f.eks. slaget i Skattergade eller bombesprængningerne i Møllergade.
Skiltene er skabt til, at ikke blot elever, men alle interesserede kan gå ruten og på den måde opleve, hvordan store globale begivenheder prægede dagligdagen i Svendborg. Lærere kan hente undervisningsmaterialet til fortælleruten på museets hjemmeside, hvor kilder og billeder fra besættelsestiden også bliver lagt frem.

Sidst, men ikke mindst, bliver Svendborg Besat også til en udstilling på Svendborg Bibliotek, hvor flere af de billeder, genstande og historier, der kan supplere fortælleruten, bliver udstillet.
Den 8. november åbner Svendborg Museum udstillingen og lancerer fortælleruten på Svendborg Bibliotek. Udstillingen står indtil d. 3. december. Skiltene hænger hele 2017.

Hvis man har lyst til at gå med på ruten, er der gratis byvandring om besættelsestiden med start fra Anne Hvides gård d. 11. november kl. 14.


Lokalhistorien som knagerække
Svendborg Besat er en del af en målrettet satsning på at få skolerne til at bruge lokalhistorien mere i undervisningen.

– Lærerne kan bruge lokalhistorien som en knagerække, hvor de store historier kan hænge sammen med de lokale. De lokale historier binder undervisningen sammen med steder, som eleverne kender – og det skaber sammenhæng, fortæller Nils Valdersdorf.

Ambitionen er at servere lokalhistorien på et sølvfad. Inden for det sidste år har Svendborg Museum derfor boostet skoletjenesten ved at lancere en kildesamling med lokale kilder og materialer til middelalderhistorien, søfarten og industrialiseringen. Samtidig indeholder hjemmesiden to komplette sæt undervisningsmaterialer til henholdsvis middelalderen og til debatten om Udkantsdanmark set fra et lokalt perspektiv.

Materialerne ligger gratis tilgængelige på Svendborg Museums hjemmeside – lige til at hente. Se mere på svendborgmuseum.dk/formidling/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php