BaggårdTeatret skriver verdenshistorie med ny forestilling om Bertolt Brecht

12. november 2016

(Foto: Rico Feldfoss)

 

Bertolt Brechts ’Svendborgdigte’ dramatiseres for første gang nogensinde på BaggårdTeatret

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

I et lille hus med stråtag i Skovsbostrand sidder en mand. Året er 1939, og Europa er i opløsning. Nazisternes fremmarch er ustoppelig. Minoriteter bliver forfulgt, fordrevet – myrdet. Alt er på kanten af kaos.
Manden i huset er flygtet fra tyranniet. Han er tysk forfatter, dramatiker, marxist og systemkritiker. Nazisterne har drevet ham på flugt på grund af hans holdninger. Nu sidder han og skriver nogle stærke og betydningsfulde digtsamlinger i huset i Svendborg.
Hans navn er Bertolt Brecht.

 

Brecht for første gang
BaggårdTeatret har gjort det igen. Den 17. november præsenterer teatret en ny forestilling, som med nyskabende teater i både form og indhold bidrager til publikums forståelse af vores samtid. En musikteaterforestilling om Bertolt Brechts digtsamling ‘Svendborgdigte’, skrevet under ‘det danske stråtag’ i 1939 i Svendborg.
– For første gang nogensinde er Brechts digte oversat til dansk i deres fulde længde, og BaggårdTeatret skriver intet mindre end verdenshistorie ved at blive det første teater, som har fået lov til at bruge Bertolt Brechts digte i en forestilling som denne, fortæller BaggårdTeatrets direktør Jakob Bjerregaard Engmann og tilføjer, at man har haft direkte kontakt til arvingerne til Brecht i Berlin og fået deres samtykke til at bruge digtene i forestillingen.

Teaterkunst med samtidsrelevans
Bertolt Brecht regnes for en af verdenslitteraturens største lyrikere i det 20. århundrede.
Han skrev i alt tre digtsamlinger, hvor Svendborgdigte blev den sidste. Digtsamlingen der afsluttes med Brechts mest kende digt “Til efterkommerne”, som er meget rammende, og fortæller om en tid, hvor Europa stod i flammer, og giver samtidig et skræmmende aktuelt billede af Europa set med en politisk flygtnings øjne. Dette med en tydelig parallel til den store flygtningestrøm fra krigens rædsler i Syrien.

– Med forestillingen ønsker vi at skabe en samtidsrelevant historie, som er lokalt forankret og samtidig har et internationalt perspektiv. Det gjorde vi også med forestillingen om Carl Nielsen og med 839 Dage, hvor vi skildrede to danske søfolks tilfangetagen af somaliske pirater. Nu gør vi det samme med Brecht i en tid, hvor hans digte er aktuelle som aldrig før, siger Jakob Bjerregaard Engmann.

Vi skal vide mere om Brecht
Det er den fynske musiker fra rockbandet Saybia, Søren Huss, der har komponeret musikken til Brechts digte i forestillingen, og som er med på scenen sammen med skuespilleren Jens Gotthelf og den tyske skuespiller Leif Eric Young, der spiller rollen som Bertolt Brecht. Forestillingen er instrueret af den unge tyske instruktør Petra-Leonie Pichler.
Med forestillingen ønsker BaggårdTeatret at udbrede kendskabet til den verdensberømte digter og dramatiker, som flygtede fra brændende bøger, censur og forfølgelse, og fandt ro på Sydfyn til at sætte ord og billeder på den verden, han elsker og frygter, indtil han i 1939 måtte flygte videre til Sverige.
– Selvom Bertolt Brecht er en af verdens største dramatikere, så er det ikke alle her i Danmark og på Sydfyn, som ved, hvem han var. Det er vores ønske, at vi med forestillingen kan skabe en større forståelse om Brechts tanker bag hans digtsamling,

som han skrev i eksil her i Svendborg, lyder det fra teaterdirektøren.
Det er ikke første gang, at paralleller til Bertolt Brecht bliver dramatiseret. De fleste af os husker nok den forfulgte tyske digter og kommunist Herbert Schmidt, der bor hos Agnes og Lauritz Jensen i tv-serien Matador. Det er tydeligvis Bertolt Brecht, som Lise Nørgaard her har tænkt på i manuskriptet til den folkekære serie.

 

Forestillingen har premiere torsdag den 17. november og spilles herefter på BaggårdTeatret i 14 dage + ekstra forestillinger. Der er nemlig i skrivende stund allerede tæt på udsolgt.
Herefter opsættes forestillingen i København, Kolding, Odense og Nyborg. Og så går turen til Tyskland.
– Vi har fået den helt fantastiske mulighed at vise forestillingen i Bertolt Brechts fødeby, Augsburg, i Tyskland, hvor vi spiller til marts næste år. Det er i samme by, at verdens største Brechtfestival foregår, så vi vil være lige i kernen af sjælen omkring Bertolt Brecht. Det bliver stort, smiler Jakob Bjerregaard Engmann.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php