Portræt af en bro

28. november 2016

 

Den er forbindelsesleddet til fastlandet for både Langeland, Siø og Tåsinge. Den er brugt gentagne gange som symbol på ”porten til Svendborg”, og den pryder mangt et postkort ”med kærlig hilsen” fra Sydfyn. mitsvendborg.dk tegner et portræt af Svendborgsundbroen, som fylder 50 år den 18. november

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Man opdager næsten ikke, at man ’slipper’ Fyn, når man pludselig bevæger sig på vej mod Tåsinge og Langeland over Svendborgsundbroen. En smuk tur på 1.220 meter hen over Svendborgsund, som, uanset på hvilken årstid man kører over broen, fortæller, at vi befinder os i naturskønne omgivelser, så langt øjet det rækker. 

 

Allerede tilbage i 1938 havde civilingeniør Anker Engelund tegnet et forslag til en buebro over Svendborgsund, men planerne blev bremset af 2. verdenskrig. I midten af 1950’erne kom tankerne om en bro over Svendborgsund igen på tegnebordet, hvor man bl.a. en overgang overvejede mulighederne i at bygge en tunnel under Svendborgsund. Resultatet blev i stedet den nuværende bjælkebro, der således blev bygget i årene 1963 – 1966.

 

Valget af bjælkebroen, som er den brotype, Svendborgsundbroen er, blev til, fordi man ville tage hensyn til de smukke omgivelser ved Svendborgsund ved at bygge en bro, der ikke dominerede landskabet. Resultatet taler i dag for sig selv. Broen hviler på 25 sæt slanke bropiller, hvoraf de 11 er placeret midt i Svendborgsund.

 

’Broen vil affolke øerne’
Da broen blev bygget, var der en vis skepsis, især blandt borgere på Langeland. De frygtede, at Langeland ville blive affolket, når folk uhindret kunne forlade øen uden at skulle med færgen, der sejlede mellem Svendborg og Vindeby på Tåsinge, indtil broen stod færdig.

 

En særlig symbolsk hyldest gav Ærøfærgen og de fem – nu overflødige – Vindeby-færger. De sejlede i kortege under broen og hyldede den med flag og tuden i hornene. En mere end 400-årig lang epoke for færgerne var slut!

 

Fakta om Svendborgsundbroen
Brotype                               –                  Bjælkebro
Farvand                               –                  Svendborgsund
Længde                               –                  1.220 meter
Bredde                                –                  14,1 meter
Gennemsejlingshøjde            –                  33 meter
Gennemsejlingsbredde          –                  90 meter
Byggeperiode                       –                  1963 – 1966
Indvielsesdato                      –                  18. november 1966 (af tronfølgeren prinsesse Margrethe)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php