Let r*ven – hvis du vil blive her lidt længere!

16. december 2016

 

AF SUSANNE GREGERSEN

 

Bevæger du dig nok? Har du hørt, at man bør motionere 30 minutter om dagen? Det var, hvad sundhedsforskere engang fandt frem til. 30 minutter. Men denne klumme handler ikke om motion. Den handler om bevægelse ja, men det er den bevægelse, vi kan lave, når vi rejser os fra stolen og går rundt i lokalet. Det er utrolig vigtigt med lige netop den bevægelse i hverdagen – også selvom den ikke kan erstatte de 30 minutters motion.

 

Der er lavet flere undersøgelser på området, og en undersøgelse lavet for et par år siden af Statens Institut for Folkesundhed viser, at mange danskere sidder mindst lige så meget ned i deres fritid, som de gør på jobbet. Faktisk i alt over 10 timer i døgnet – gør du også det? Vi er på sociale medier, ser fjernsyn, spiser og spiller elektroniske spil. Alt sammen siddende, ligesom vi typisk også sidder ned, når vi har gæster.

 

En anden aktuel undersøgelse er lavet af det finske institut for folkesundhed, UKK, som fandt, at risikoen for at dø øges mærkbart, jo længere tid vi sidder ned – ud over 7 timer om dagen.

 

Måske tænker du nu, at du skal slappe af, når du kommer hjem og har fri. Du har sikkert FORTJENT at sidde ned og slappe af. Og ja, det er vigtigt at slappe af – men afslapning er IKKE at være på de sociale medier, tv og spil. Afslapning kan godt være siddende, men det kan lige så vel være en gåtur i naturen. Og i virkeligheden har din krop sikkert fortjent lidt bevægelse.

 

Kroppens evne til at styre sukkeret i blodet svækkes, når du sidder længe ned uden at være fysisk aktiv. Kroppens muskler sørger for at fjerne det skadelige sukker, men hvis musklerne ikke bliver brugt i lang tid, forringes evnen til at optage sukkeret, og der dannes på den måde for meget sukker i blodet.

Hvis du sidder for meget stille, vil det på længere sigt øge risikoen for livsstilssygdomme.

 

Er du en af de danskere, der sidder meget ned, så kan du lave dig en ny god vane… Og hvad med at starte lige nu: Du kan rejse dig op lige nu, mens du læser dette…

Og i fremtiden (som starter om et øjeblik) kan du rejse dig op, hver gang du skal i gang med noget nyt. Rejs dig op, når du har sendt en mail – og før du går videre til den næste… Rejs dig op, når telefonen ringer, du kan sagtens stå op og tale i telefon… Du kan endda gå lidt rundt, mens du taler. Sæt evt. din alarm, så den giver dig et bib hver halve time, rejs dig så op og bevæg dig lidt!

 

Det kan nemt betyde, at du kan blive her lidt længere – og på en sundere og raskere måde. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php