Turisterne kommer ikke for at se ordinært byggeri

7. februar 2017

Vi kan stadig fortælle historierne om købmandsgårdene i Svendborgs historie fordi bygningsmassen er bevaret i sin helhed.
(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF KAREN ELBERG, Etnolog, ph.d. indehaver af virksomheden Meet the Locals ApS.

 

Jeg er en af byens rundvisere. I regi af egen virksomhed, viser jeg hvert år gæster rundt i Svendborg. Uden at have ført statistik, vil jeg anslå, at jeg mindst har tusinde mennesker med rundt i byen og på havnen hvert år. Derfor ved jeg, hvad der rører sig i disse gæster – jeg ved, hvad de kan lide at se og høre, og jeg ved, hvad deres motiver for at besøge byen er.

Gæsterne tiltrækkes af Svendborg på grund af Svendborgs bevarede karakter af maritimt samfund og gammel købstad. De kommer for at mærke livet på havnen og i byen og de kommer for at få fortællinger. På mine rundture i byen er Baagøe og Riber komplekset i Kullinggade et fast stop. Lige præcis her kan man stå og fortælle sammenhængende om det, der er kernen i Svendborgs historie, nemlig købmandsgårdenes historie. Det kan man fordi bygningsmassen er bevaret i sin helhed, så man kan vise pakhuse og villa og fortælle historien om en succesfuld købmandsfamilie der formår at sadle om, da kornpriserne falder i 1870’erne, og derfor får råd til at udvide med en meget præsentabel villa og flytte deres bolig fra den gamle købmandsgård i Møllergade til placeringen ved Mudderhullet. Senere kan man gå til Møllergade 36 og vise hvor det var virksomheden startede. Der er sammenhæng i fortællingen – der er noget at vise frem.

Jeg plejer også her at fortælle, at i Svendborg er politikerne meget bevidste om kulturarven og har udpeget 32 kulturmiljøer som særligt bevaringsværdige og med stor fortælleværdi. Og at Svendborg Havn i øvrigt er udpeget at Kulturstyrelsen som den bedst bevarede erhvervshavn i Danmark. Jeg forklarer gæsterne, at kulturmiljøernes særlige betydning er den fortælleværdi de har som sammenhængende bygningsmæssige. Eller det gjorde jeg….

Hvis det, af et flertal af politikerne i byrådet, vedtages, at nedrive dele af Baagøe & Riber komplekset, som er udpeget som bevaringsværdigt kulturmiljø, så er jeg i hvert fald færdig med at udtale mig om, hvad der betyder noget for dem, der sidder med ansvaret for, hvad der skal ske i byen. For så er det åbenbart fuldstændig lige meget, hvad man tidligere har besluttet skal bevares i byen. Så er intet sikkert mere, så er der ikke nogen overordnet plan for, hvad der vil ske med den unikke karakter, som vi i Svendborg er så heldig at have. Det er i mine øjne forrykt at se bort fra den betydning de nu nedrivningstruede bygninger, har. Byrådspolitikernes overbevisninger om, at det er økonomisk hensigtsmæssigt at nedrive bevaringsværdige bygninger på Baagøe & Riber-grunden, er i mine øjne, som turistguide, vildt kortsigtede. For som velkendt er turisme et af de vigtigste områder i fremtiden rent økonomisk og derfor svarer denne beslutning til at sælge ud af arvesølvet. Turisterne kommer ikke for at se ordinært byggeri. Det kan man se hvor som helst.

4 svar til Turisterne kommer ikke for at se ordinært byggeri

 1. Alis Albertsen
  7. februar 2017 at 18:15

  der er jo lige præcis det som jeg synes er spændende, når jeg er ude og rejse, det er at se de gamle smukke bygninger og de historier de kan fortælle. Jeg har ikke lyst til at se på nye huse, som ikke har en historie at fortælle.
  Jeg er rystet over hvad vores politikere er i stand til, så snart det kommer en med lidt penge på lommen. ES vidste hvilke krav der var da han købte og det må han så acceptere. Men han har jo prøvet det før med Jessens mole, så hvorfor skulle han dog rette sig ind efter nogle mennesker, der er nemme at sno om en lillefinger.
  Hvis det fortsætter sådan, er der ikke flere smukke historiske bygninger at fortælle om inden for en årrække.
  Husk nu der er snart valg og så må vi håbe der er en del kompetente mennesker at stemme på

 2. pia hansen
  8. februar 2017 at 21:00

  Vil bare sige, at jeg er fuldstændig enig med det Karen Elberg skriver, og jeg er ligesom Alis Albertsen dybt forarget over, hvorledes man kan tilsidesætte de krav, som skulle sikre at uerstattelige bygninger og det helt specielle miljø de giver, bliver bevaret for eftertiden. Det er rystende at erfare, hvad vores byråd vil lægge navn til.

 3. Marianne jul
  9. februar 2017 at 18:47

  Det er så trist at læse. Og så åbenlyst, at Svendborg lever for en stor del af turisme. Baagøe &Riber kunne blive et smukt kultursted, som turister og svendborgensere kunne få meget glæde af. Der må gerne tænkes kreativt. Det er dejligt at besøge smukke Svendborg , men udelukkende fordi, der bliver værnet om kulturarven. Tænk på Svendborg teater, Anna hvides gård og mange andre bygninger, som det er en glæde at kigge på og være i nærheden af. Det vil være så trist at ødelægge byen, og starter man et sted, så følger meget efter. Det er til at græde over. Mange smukke byer er blevet ødelagt på den måde. Svendborg skulle gerne blive ved med at være blandt de smukke, og værd at besøge.

 4. 18. februar 2017 at 08:38

  Hvilket spild af muligheder når man buldozer fortiden
  for år tilbage var vi på vej til at skabe/bevare et fint funky miliø
  på vores havn.
  små kunsthåndværkere drev deres værksteder/butikker en gammel kuf lå i havnen som restaurant turisterne nød miljøet.
  desværre kunne pengefolkene ikke få overskud ud af det.
  spændende at se hvor vi ender. Miljøet på en havn skabes af de mennesker der bebor den. Svendborg havns fremtid bliver sikkert luksus lejligheder til velhavere og havnepladser til deres både.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncerSvendborg
Møllergade 57A

T. 31 59 57 00 

Persondatabeskyttelse! - Få styr på det inden 25.maj
Kontakt: Tove Dahlmann
Certificeret i persondata- sikkerhed
T. 40 25 46 26 

Møllergade 7 - 5700 Svendborg
Tlf: 62 21 06 83


Vestergade 5 - T. 62 20 50 35 
Korsgade 7, Svendborg
Tlf. 62 21 22 11 


Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 

Vestergade 10A - Svendborg
Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php