Arkitekturrådet råber vagt i gevær i Baagøe & Riber sagen

10. februar 2017

Den italienske villa i Kullinggade har betydning for områdets arkitektur- og kulturhistorie, påpeger Arkitekturrådet.
(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Byrådet har ikke Arkitekturrådets opbakning til nedrivning af bevaringsværdige bygninger i Kullinggade

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Onsdag var der indkaldt til ekstraorinært møde i Arkitekturrådet, som er nedsat af Svendborg Byråd som rådgivende organ i byudviklingsprocesserne. Årsagen til det ekstraordinære møde i rådet var med det ene punkt på dagsordenen: byggeri på Baagøe & Riber grunden.

 

Arkitekturrådet har bakket op om de otte hovedprincipper EBK-udvalget vedtog i november sidste år, og har givet udtryk for en overordnet set meget positiv indstilling over for omdannelse og revitalisering af området, Baagøe og Ribers Gård, og værdsætter de investeringsbestræbelser, som udvises. Men med den pludselig politiske ændring af en lang række af de vedtagne principbeslutninger, har byrådet ikke længere Arkitekturrådets tilslutning.  


Fornyelse og bevaring skal forenes
Det er Arkitekturrådets opfattelse, at en opsplitning af det sammenhængende bygningsmiljø ved Baagøe & Riber-grunden vil være afgørende i strid med det eksisterende kommuneplangrundlag, der bygger på veldokumenterede kulturmiljø-registreringer. Det er samtidig rådets faglige opfattelse, at en overholdelse af kommuneplanens bestemmelser er mulig, hvis man indtænker en arkitektonisk respektfuld fornyelse og genanvendelse.

I et referat fra Arkitekturrådets ekstraordinære møde i onsdags fremgår det, at rådet er indforstået med, at byudvikling vil medføre nødvendige fornyelser, men at det samtidig er rådets opfattelse, at det er muligt gennem overordnet planlægning at forene fornyelse og bevaring, således at områdets betydning som et af kommunens vigtigste kulturmiljøer fastholdes.

I samme forbindelse fremhæver rådet vigtigheden af sammenhængen med de bevaringsværdige ejendomme i området, som rådet beskriver som en hovedrolle for hele områdets værdi.

 

Bevar de kulturhistoriske bygninger
I referatet, som er udsendt til samtlige byrådsmedlemmer, ønsker rådet navnlig at påpege de to pakhusbygningers og den italienske villas betydning for områdets arkitektur- og kulturhistorie. Bygninger som beskriver udviklingen af en af byens kendteste erhvervsvirksomheder og skaber samlet den erhvervshistoriske fortælling, der sammen med beliggenheden, berettiger områdets status som kulturmiljø.
Svendborg Byråd besluttede i september 2015 at etablere et arkitekturråd i Svendborg Kommune med tilhørende kommissorum. Arkitekturrådet består af repræsentanter fra Svendborg Museum, Shopping Svendborg, By og Land- Sydfyn og Akademisk Arkitektforening. Rådet nedsættes af Byrådet for en fireårig periode, der følger byrådsperioden.

3 svar til Arkitekturrådet råber vagt i gevær i Baagøe & Riber sagen

 1. mona ibsen
  11. februar 2017 at 15:15

  Kom så, Arkitekturråd! Hvis Byrådet ikke følger jeres råd, hvad skal I så være etableret for? Os borgere er, ligesom jer, dybt engageret i, at Svendborg bevarer sine små som store perler på bygningsfronten, og dermed kan beholde sin udnævnelse fra 2016: Danmarks hyggeligste handelsby. Det bliver den ikke ved med at være, hvis Byrådet svajer som siv i den friske blæst fra havnen. Vi skal stå fast på, at bevaringsværdige bygninger undgår finans- og byggematadorers grådige indgriben i den sårbare, kulturarv, som på ingen tid kan blive tilintetgjort. Vi får den aldrig igen!

 2. Estell
  13. februar 2017 at 09:53

  Bevar de kulturhistoriske bygninger, stop for grådigheden.

 3. Lars Riis-Hansen
  14. februar 2017 at 10:06

  Ja, det er da så rigtigt. Hvad om de der kan tegne og visualisere lavede et par tegninger af hvordan det vil komme til at se ud efter HR. SKÆRBÆKs ønsker. Sådan et par billeder fra både Kullinggade og sundet, vil måske bringe lidt realiteter ind i debatten.
  Det ville også fremme forståelsen om vi så lidt til Hr. Skærbæks andre projekter, Jessens mole. Hr. Skærbæk er jo ikke hvemsomhelst, han ejer jo alle grunde fra Bendixens fiskebutik til Gasværksgrunden.
  Så må da også politikerne kunne begribe hvilket kæmpeansvar de står med den 28. februar, på byrådsmødet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php