Bevarende lokalplaner skubber ejendomspriserne i vejret

28. februar 2017

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Kulturmiljøer med bevarende lokalplaner tiltrækker ressourcestærke købere af ejendomme med historie og sjæl.

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

I den senest har det været diskuteret om en række bevaringsværdige huse i Svendborg skal rives ned. Først var det Badstuen på Centrumpladsen, som politikerne har besluttes skal rives ned for at biografen kan udvides. Og senest er det to bygninger på Baagøe og Riber-grunden i Kullinggade, som politikerne i skrivende stund overvejer at nedrive, i forbindelse med en kommende lokalplan for området.

Kullinggadesagen er særligt betændt, fordi det samtidig er udlagt som et Kulturmiljø, som på sigt skal have en bevarende lokalplan. På samme måde som Troense er et Kulturmiljø og allerede har en bevarende lokalplan.

Man kan spørge, hvorfor er det overhovedet vigtigt med kulturmiljøer, bevarende lokalplaner, fredede og bevaringsværdige bygninger. Kan byens historie ikke bevares uden disse restriktioner, registreringer og beskrivelser?

Vi har spurgt formanden for By og Land-Sydfyn, Rudi Rusfort Kragh, om hvad det betyder for et område at det indeholder et kulturmiljø.

– Det er et faktum, at områder med disse forhold hæver lokalsamfundenes handelspriser på fast ejendom, siger Rudi Rusfort Kragh og uddyber:

– Se på Troense. Der er mange fredede og bevaringsværdige bygninger. Det gamle område blev sikret allerede i 1970erne, og området fik en bevarende lokalplan fra 2006. Trods finanskrise efter 2008, og generelt faldende handelspriser på fast ejendom, er priserne ikke faldet i områder med bevarende lokalplaner. Hverken i Danmark generelt eller i Troense specifikt.

Hvordan skal man forstå det?

– Ressourcestærke personer køber gerne huse med historie og sjæl, som ligger i lokalsamfund der afspejler dette forhold. Disse områder tiltrækker på den måde købere.

Hvad betyder det?

– Det betyder stor bevidsthed hos køber af værdien af det ubestemmelige ord ”sjæl”. Det er den som der sættes pris på. Det er det der er sket efter 2006 i Troense. At man har købt noget særligt – noget som ikke er en hyldevarer. Samtidig passer man på det man har. Selvom de juridiske rammer kan være stramme og nogle gange irriterende er det dem som fastholder områdets særart. Det interessante er her, at nabo-områderne rundt om Troense, udenfor kulturmiljøet og den bevarende lokalplan, har oplevet en naboeffekt ved at handelspriserne også her er steget væsentligt i samme periode. Tilsvarende prisstigninger kan ikke ses andre steder på Tåsinge længere væk fra Troense, forklarer Rudi Rusfort Kragh.

Hvad betyder det i forhold til det aktuelle diskussion om Jacobsens Plads i Troense?

– Det betyder man skal tænke sig rigtigt godt om. Jacobsens Plads er allerede omfattet af den bevarende lokalplan for Troense. Men Fondens idé om at sælge den til højestbydende og åbne op for helårsbebyggelse i strandkanten vil med stor sandsynlighed forringe både herlighedsværdien på Troense Strandvej og handelspriserne på nabobygningerne. Jeg kan godt forstå naboerne ønsker at købe den grund og ”lade den ligge”, slutter Rudi Rusfort Kragh fra By og Land- Sydfyn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php