Historien om Esther Fredholms kaffemølle

22. marts 2017


(Foto: Taasinge Museum)

 

Når Taasinge Museum besøges af gæster, træder de først ind i museumsbutikken. Her bliver de modtaget af Esther Fredholms gamle købmandsbutik.

 

AF ALICE HØLTZEL, Taasinge Museum

 

Butikken, som har over 100 år på bagen, lå oprindeligt på toppen af Bregninge Bakke, højt beliggende og med øens smukkeste udsigt mod vest – lige over for de fredede bakker. Den stod Esthers hjerte næsten lige så nær som broderen Povls museum lige nedenfor kirken.
Esther Fredholm overtog sin elskede butik i 1917 efter sin far og drev den med godt humør og en kvik bemærkning til kunderne. Som Danmarks ældste købmand lukkede hun først sin forretning i en alder af 95 år, da havde hun stået bag disken i omkring 80 år.

 

Hele butikken med alt inventaret blev efter hendes ønske overdraget til museet i år 2000. Mange ville gerne købe, men de blev venligt men bestemt afvist af Esther Fredholm.
Også de mange, der spurgte til den skinnende, gammeldags kaffemølle, et sandt klenodie fra 1900-tallets begyndelse. – Det var Esthers beslutning: Det skal over til Povl.

Den store disk af egetræ med de mange små skuffer og messingknapper er fra en af øens gamle pæreskuder, der tidligere sejlede frugt fra Tåsinge til hovedstaden. Den er fortsat ekspeditionsskranke, nu til besøgende der løser billet til museet.

De fleste hylder og skabe er over hundrede år og af lokal oprindelse. Nu som i den rigtige butik rummer de blandt andet nogle af de emballager, der kendes fra Esther Fredholms tid: De gamle kaffedåser, vaskepulver-pakker og tobaksæsker. Det er ren nostalgi. Og blandt alle finurlighederne, står den gamle kaffemølle stadigvæk smukt placeret i museumsbutikken med kaffe og Rich’s i skufferne.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncer


Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 


Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php