Bliv helt eller næsten uafhængig af strømforsyning udefra!

20. april 2017


(Foto: Palle Christiansen)

 

Han er stærk i svagstrøm og bliver svag i benene af stærkstrøm

 

Af PALLE CHRISTIANSEN.

 

Elinstallatør Michael Jenker fra Ollerup El har en grundlæggende nysgerrighed for sit fag, der kan betegnes som værende i Überklasse! Han vil, som han selv siger, ”ikke bare være til stede for at skrue tingene sammen”. Nej, han vil både vide, hvordan tingene er produceret og ikke mindst, hvorfor det virker, helt ned på elektron basis.

38-årige Michael Jenker vil hele tiden grave ned i elektronikkens univers, ikke bare kradse i overfladen. Man vil kunne fristes til at kalde hans besættelse af egen-viden som en smule nørdet.

Det er vigtigt at blive opdateret hele tiden. Inden for el og elektronik forholder det sig sådan, at den viden, man havde i går, kan være forældet i morgen! Michaels Jenkers univers er en hel mælkevej af opgaver, der kræver specialviden: udskiftning af LED-pærer – micro vindmøller – intelligente elinstallationer – batterianlæg til private og erhverv – overvågning af solcelleanlæg – IT/edb/netværk – ventilation – solcelleanlæg – pumpeanlæg – teleslynge og energispareforanstaltninger.

Derfor handler det om for Michael Jenker at være ”i stødet” hele tiden. Også fordi han underviser i vedvarende energi på Teknisk Skole i Svendborg.

 

Elsker teknik og elektronik
- Mit liv er min elforretning. Altså arbejdsmæssigt, for familien er også højt prioriteret, siger Michael Jenker, som altid har arbejdet i elbranchen. Først udlært som radiomekaniker hos Tandsen i Svendborg. Senere blev han antennemontør, kølemontør og læste til elektriker og tog en videregående uddannelse som aut. elinstallatør.

Desuden er han også tysk certificeret batteriinstallatør. Han er stærk i svagstrøm og bliver svag i benene af stærkstrøm.

Det hjem, som familien Jenker bor i, er en gammel patriciervilla fra 1902.

- Vores hus er dog ikke et ”0-energihus”. Jeg vil nok hellere kalde det en ”forsøgsstation” for energispareløsninger. Med masser af sensorer og lysmålere og ”intelligente installationer”, LED-pærer, luft-til-luft varmepumper samt en micro vindturbine på tagryggen, fortæller han.

I 2002 havde familien Jenker en årlig elregning på 45.000 kr., fordi der var installeret elvarme, men med luft til luft varmepumpe installeret efterfølgende, som husets varmekilde, og alle de andre tiltag, lyder elregningen i dag på 12.-15.000 kr.

Øverst på tagryggen sidder micro vindturbinen, en cylinder, diskret i størrelse. Den laver strøm fra vinden og reducerer familiens elforbrug. Den har et kælenavn: ”Husstandsvindmøllen”.

Alle de energiproducerende forsøg i huset får ofte elmåleren til at stå stille.

 

En solstrålehistorie
Solceller er en hel videnskab for sig. Også et af Michael Jenkers studieobjekter, som konstant udvikler sig. Hos Ollerup Efterskole Sang & Musik fik han i 2012 en stor opgave med at installere et stort solcelleanlæg ved skolen. Et 160 kW anlæg, som han i dag har servicen på.

Lige for nylig har Michael Jenker endnu engang bestilt billet til verdens største solcellemesse i München. På jagt efter ny og opdateret viden om solcellerne og energispareløsninger.

I dag er vilkårene for salg af strøm fra solceller eller husstandsvindmøller til elnettet ikke særligt gode. Men Michael Jenker foreslår et batterianlæg, hvor du kan opbevare strømmen fra dit solcelleanlæg og bruge den om natten frem til næste dag.

- Batterianlægget kan også styre din varmepumpe, så den varmer med ”grøn” strøm.

Det handler også om driftssikkerhed frem for alt, lyder det fra Michael Jenker fra Ollerup El.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncerSvendborg
Møllergade 57A

T. 31 59 57 00 

Persondatabeskyttelse! - Få styr på det inden 25.maj
Kontakt: Tove Dahlmann
Certificeret i persondata- sikkerhed
T. 40 25 46 26 

Møllergade 7 - 5700 Svendborg
Tlf: 62 21 06 83


Vestergade 5 - T. 62 20 50 35 
Korsgade 7, Svendborg
Tlf. 62 21 22 11 


Links

Lokale nyheder


  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 

Vestergade 10A - Svendborg
Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php