Uddannelse som tema for Svendborgs fremtid

31. august 2007

Peter Hesseldahl 31.08.2007
Ved borgermødet den 28. August præsenterede 11citydesign to temaer for Svendborg udvikling.
Det ene – det maritime – ligger lige for, hvorimod det andet – kombinationen af kreativitet og sundhed – virker temmelig kunstig, og ideen om at ligefrem at bygge et center for det i bymidten lyder som opskriften på at starte noget ovenfra, som aldrig for alvor vil kunne overleve på egen hånd.
Jeg vil foreslå et tredje tema, der efter min mening bygger direkte på en kultur og nogle kompetencer som faktisk findes i rigt mål i kommunen: Uddannelse.
Vi har en række store, traditionelle uddannelser rettet mod unge mennesker, og de skal naturligvis fortsat levere kurser i højeste kvalitet.
Men markedet for uddannelse er langt større end dét – og det vil vokse betydeligt i de kommende år.
Vi går mod livslang uddannelse. Det vil være almindeligt at der er større overlap mellem uddannelse og erhvervsarbejde. Kvalifikationerne ændrer sig så hurtigt, at man ofte må tilbage til skolebænken og undervises.
Samtidig bliver det et langt mere mangfoldigt og individualiseret samfund. Mange vil have job beskrivelser og uddannelser, som ikke har noget formelt navn, men simpelthen er en portefølje af ansættelser, kunder og gennemførte kurser og studier. Hver især vil vi sammensætte netop den kombination, der svarer til vores interesser eller de behov, vi får.
Uddannelser vil i stigende grad blive en kombination af klassebaseret undervisning, enkelt-timer, internet-baserede studier og erhvervspraktik.
Det medfører bl.a. :
– at voksen- og efter-uddannelsessektoren vil vokse markant,
– at der bliver behov for individuel rådgivning – en slags ”coaching” af karrieren for at udvælge passende næste opgaver og relevant efteruddannelse.
– at uddannelser skal tilbyde individuelle løsninger, og korte kurser der kan følges sideløbende med erhvervsarbejde.
– At fjernundervisning bliver en væsentlig del af uddannelsestilbudet.
Der er jobs i at tilpasse Svendborgs uddannelser til de forhold. En offensiv strategi på området vil kunne tiltrække nye kunder og give opgaver til programmører og producenter af undervisningsmaterialer.
For lærere og andre, der producerer undervisningsudbudet vil det betyde at man kan servicere kunder overalt i Danmark (hvis ikke også i udlandet) fra en bopæl i skønne omgivelser.
For kursister vil det være et attraktivt sted at komme forbi i kortere perioder som en del af kursusforløb, der også følges via Internettet.
– og omvendt: hvis ikke der sker, vil kunderne gå andetsted, sive bort fra Sydfyn til andre udbydere, både i Danmark og udlandet.
Nøgleordet er at kunne levere uddannelse og vejledning ”just in time” i et snævert og langvarigt samspil med den enkelte.
Der er en stor base af pædagogisk og faglig kompetence i området, men hvis ikke det gøres tilgængeligt på en form, som svarer til elevernes muligheder for at udnytte dem, vil eleverne søge dem andetsteds.

Peter Hesseldahl, Troense

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php