Her er børneværelset en olietønde

15. juli 2017

 

En historie om, når medmenneskelighed bliver til kunst og kreativitet

 

AF PER VINCENT

 

Det krævede ikke grundige overvejelser og lange diskussioner at tage en beslutning, for det her er et eksempel på de tilfælde i livet, hvor det er hjertet, der bestemmer.

Vi kan forarges, skræmmes, hyles ud af den, for eksempel af en begivenhed (højhusbranden i London, lastbilangrebet i Nice, sultkatastrofer i Afrika – eller når springvandet på Torvet ikke virker).

Pludselig er der noget, der rammer en særligt, og man rejser sig og gør noget ved det.

 

Jo Jo´s Junk Shop
To svendborgensere fik en øjenåbner og kommer jævnligt på en kolossal losseplads i Fillippinerne.

Den er så stor, at der er vokset landsbyer op på den, blandt andet omkring Jo Jo´s Junk Shop, en genbrugsforretning med varelageret lige uden for døren, så at sige. Nu bor der 800 mennesker på affaldsbjergskråninger i hytter og huler, tre børn kan sagtens dele en olietønde, mens de fremstiller slangebøsser. Ikke til at lege med, men til at dræbe rotter med.

Åbne kloakker og ingen toiletter bidrager i høj grad til dagliglivets trængsler. De er at finde det mest værdifulde affald og sælge det til Jo Jo, og hver dag kommer der bogstaveligt talt enorme bunker af nye forsyninger.  

Tanza hedder stedet, og det er hele livet for hundredevis af børn. Da kunstnerparret Ann-Kerstina Nielsen og Per Buk så det, tænkte de: ´Vi har en mulighed for at hjælpe, det gør vi`.

 

Kunst for skoleuniformer
De to driver projektet `Kunst med børn i Verden`, og i det regi har de åbnet en kunstskole i Tanza og som følge af det også fået mulighed for at støtte med penge.

– Det giver mening at gøre det, vi gør, og når vi har muligheden, skal vi da bruge den, siger Per Buk, og Ann-Kerstina Nielsen tilføjer, at det at være kreative tricker børnene, fordi det er så uvant, og de bliver trænet i at tænke individuelt.

– Hvis det går rigtig godt, kan det oven i købet være med til at bryde den sociale cirkel, understreger Per Buk.

Art School Tanza er fire stolper slået godt ned i jorden med en presenning over. Den er også kirke og forsamlingshus, og her laver børnene tegninger og malerier, og kunst som aldrig er set før. Noget af det tager Ann-Kerstina Nielsen og Per Buk med hjem og udstiller i deres fælles Galleri No 44 i Møllergade.

Det er ikke sådan, at kunstskolen på lossepladsen ligger stille, når kunstnerparret ikke er der.

En af de lokale unge mænd, 20-årige John Mark, åbner skolen hver lørdag.

– Det er jo fantastisk! Han ved måske ikke så meget om kunst, men han holder gang i børnenes kreativitet, og det er jo vigtigt, siger Ann-Kerstina Nielsen.
I Fillippinerne er det gratis at gå i skole, men skoleuniformen er obligatorisk. De to kunstnere har med deres projekt `Kunst med børn i Verden` fået mulighed for at støtte børnene økonomisk på den måde, at de køber skoleuniformer til dem.

 

Og så til Japan
Til oktober rejser Ann-Kerstina Nielsen og Per Buk til Japan.

De er inviteret i forbindelse med fejringen af 150-års jubilæet for de dansk/japanske diplomatiske forbindelser.

Det skal også handle om genbrug, men på en noget anden måde.

– Det er, naturligvis, et kunstprojekt. Vi skal undervise de japanske børn i, hvordan man kan genbruge materialer til at lave kunst, og det er også en del af `Kunst med børn i Verden`, siger Per Buk.

 

 

Se mere på Facebook og perbuk.dk og ann-kerstina.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


Køb billet til teaterforestillingen
den 28. og 29. sept. her

NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php